Rágalmazás? Becsületsértés?


Majordomus # 2023.03.04. 21:07

Reméljük a bíróság is így látja majd!

Bea8207 # 2023.03.04. 05:49

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Slainte # 2023.02.28. 12:24

Kedves Bea,

ne haragudjon, magánban, konkrét ügyekkel nem tudok foglalkozni.

Valóban az a helyzet, amit drbjózsef írt. El kell menni és következetesen képviselni, hogy a sérelmezett állítások egy jogvita rendezését szolgálták és nem alkalmasak a becsület csorbítására, ezért kérik az eljárás megszüntetését.

drbjozsef # 2023.02.28. 08:03

Bea8207,

Semmit.
Mármint azon kívül, hogy elmentek az idézésnek megfelelően.
Ha a bíróság kibocsátotta az idézést, akkor ezek szerint nem utasította el a magánvádló feljelentését. Ezek szerint sikerült azért nekik valami olyan bizonyítékot vagy adatot prezentálniuk, amire a bíróság legalábbis az eljárást elindította.

Bea8207 # 2023.02.28. 07:31

Kedves Slainte!
Akkor most mit tehetünk?

Kovács_Béla_Sándor # 2023.02.27. 08:22

Mind a kettő magánvádas.

Bea8207 # 2023.02.27. 08:11

Kedves Slainte! Köszönöm, de már az idézést is megkaptuk a meghallgatásra. Mi is csodálkoztunk rakta,hogy a rendőrség milyen okból adta tovább a bíróságnak. Szivesen elküldeném önnek privátban az idézést és a feljelentés dokumentumait. Megköszönném ha átnézné.

Slainte # 2023.02.27. 07:31

A bíróság még a személyes meghallgatás előtt is megszüntetheti az eljárást. Sőt, ha tényleg csak amiatt tett feljelentést, amit leírtál, akkor hivatalból meg is kell szüntetnie, mert perbéli állítással becsületsértést vagy rágalmazást eleve csak akkor lehet elkövetni, ha az teljességgel szükségtelen, az ügy tárgyával összefüggésben nem álló gyalázkodás lenne. Amiket pedig itt leírtál, azok önmagukban még csak becsület csorbítására sem alkalmasak, legfeljebb tévesek. Az viszont nem büntetőjogi kategória.

Majordomus # 2023.02.26. 20:43

A megszüntetésről vagy elutasitásról az a szerv dönt ahová a feljelentést tették.
.

Majordomus # 2023.02.26. 20:43

A megszüntetésről vagy elutasitásról az a szerv dönt ahová a feljelentést tették.
.

Bea8207 # 2023.02.26. 19:49

Leírom mégegyszer,mert félreérthető! Elnézést kérek!
Tisztelt fórumozók!
A volt párom élettársa feljelentést tett ellenem és jelenlegi párom ellen rágalmazás és becsületsértés miatt. A meghallgatások előtt van-e lehetőségünk a vád elutasítására bizonyítékokkal megtámasztott nyilatkozattételt a bírósághoz benyújtani? Esetleg ezek alapján kérhetjük-e az eljárás megszűntetését? A meghallgatáson nem szeretnénk kommunikálni az illetővel. Folyamatos privát üzenetbeli vádaskodásait, rágalmait a volt élettársammal közös gyermekeinkel kapcsolatban meguntuk, s pár hónapja minden kommunikációs lehetőséget bezártunk előtte. Így nyugi volt pár hónapig. Sajnos az élettársammal nem tudtunk megegyezni a gyermektartás emelésével kapcsolatban, ezért a bírósághoz keresetet nyújtottam be az emelés érdekében(jelenleg 17500.ft-ot fizet a két gyermekünknek fejenként.. A viszontválaszban az apuka arra hivatkozott, hogy azért nem hajlandó többet fizetni,mert új családja van,s ott két gyermeket is el kell tartania. Erre én a viszontválaszban javasoltam az apukának,hogy az élettárs,mivel elsődlegesen az édesszülők kötelessége a saját gyermekük alapellátásának biztosítása, elmehetne dolgozni, s a két gyermekére a ķét apukától(nem közös az apjuk)is kérhetne több támogatást. A másik,ami miatt feljelentett, hogy tőbbször elhangzott tőle,hogy ő mikor megismerte az élettársát(az én exemet) akkor háziorvos mellett dolgozott. Ebből mi azt gondoltuk a párommal, hogy akkor bizonyára asszisztens volt,s érettségije és egészségügyi képzettsége van. A viszontválaszban ezt is megemlítettem,mivel jó képesítése van, ezért könnyeben el is tudna helyezkedni. Kiderült,hogy bakot lőttünk. Takarító volt. Ezen okok miatt történt a feljelentés.Mivel az élettársnak eleve nem tetszett,hogy a bírósághoz kellett fordulnom gyermektartás emelése ügyében,gyanítom,hogy ez a feljelentés valamiféle bosszú lehet.

Bea8207 # 2023.02.26. 19:44

Bocsánat! A volt párom élettársa tette a feljelentést!

Bea8207 # 2023.02.26. 19:42

Tisztelt fórumozók!
A volt párom feljelentést tett ellenem és jelenlegi párom ellen rágalmazás és becsületsértés miatt. A meghallgatások előtt van-e lehetőségünk a vád elutasítására bizonyítékokkal megtámasztott nyilatkozattételre a bírósághoz benyújtani? Esetleg ezek alapján kérhetjük-e az eljárás megszűntetését? A meghallgatáson nem szeretnénk kommunikálni az illetővel. Folyamatos privát üzenetbeli vádaskodásait, rágalmait a volt élettársammal közös gyermekeinkel meguntuk, s pár hónapja minden kommunikációs lehetőséget bezártunk előtte. Így nyugi volt pár hónapig. Sajnos az élettársammal nem tudtunk megegyezni a gyermektartás emelésével kapcsolatban, ezért a bírósághoz keresetet nyújtottam be az emelés érdekében(jelenleg 17500.ft-ot fizet a két gyermekünknek fejenként.. A viszontválaszban az apuka arra hivatkozott, hogy azért nem hajlandó többet fizetni,mert új családja van,s ott két gyermeket is el kell tartania. Erre én a viszontválaszban javasoltam az apukának,hogy az élettárs,mivel elsődlegesen az édesszülők kötelessége a saját gyermekük alapellátásának biztosítása, elmehetne dolgozni, s a két gyermekére a ķét apukától(nem közös az apjuk)is kérhetne több támogatást. A másik,ami miatt feljelentett, hogy tőbbször elhangzott tőle,hogy ő mikor megismerte az élettársát(az én exemet) akkor háziorvos mellett dolgozott. Ebből mi azt gondoltuk a párommal, hogy akkor bizonyára asszisztens volt,s érettségije és egészségügyi képzettsége van. A viszontválaszban ezt is megemlítettem,mivel jó képesítése van, ezért könnyeben el is tudna helyezkedni. Kiderült,hogy bakot lőttünk. Takarító volt. Ezen okok miatt történt a feljelentés.Mivel az élettársnak eleve nem tetszett,hogy a bírósághoz kellett fordulnom,gyanítom,hogy ez a feljelentés valamiféle bosszú lehet.

kaoszkar # 2022.09.19. 15:23

Üdvözletem!

Keresek rágalmazási perek tárgyalásában nagy gyakorlattal rendelkező ügyvédet.

Én vagyok a vádlott, és a jogesetre rálátó jogászok azt mondják, hogy "csapdát állítottak nekem", feltehetőleg egyébként politikai influencer dolgaim maitt, egyszerűen ki akarnak lőni.

Keresek tehát valakit azon ügyvédek közül, akik akár az ismertebb újságírókat is védik hasonló esetben.

A vádlóról annyit tudok mondani, hogy 89' előtt besúgóként tevékenykedett, és az az érzésem, hogy most is, sőt, akár az is igaz lehet, hogy dolgozok is " rám" + meg vádol is. Némi hátszele van, de nem kell tőle tartani. Az okozza inkább a gondot, hogy én provokátorként feketelistán vagyok.

Az ügyben a Budapesti II és III. kerületi bíróság volna illetékes, aztán a Fővárosi Törvényszék.

A történet részletei pedig ott kezdődnek, hogy az ügyet szabálytalanul, de elvitték vidékre, hogy - ahogy én látom - ott egy jogmentes környezetben itélkezzenek. Első feladat visszahozni az ügyet oda, ahol az illetékesség van.

Joka07 # 2022.02.25. 08:00

Ja nem kifejezett cél a büntetés mértéke. Elég, ha kimondják a bűnösséget.

Szomorú örökös # 2022.02.25. 04:23

Joka07

Én kérek elnézést, összekevertelek az utánad kérdezővel. Valóban te szeretnél becsületsértésért feljelentést tenni.
De előre szólok, nagyon súlyos büntetést ne akarj, nem szoktak nagyon komoly ítéletet hozni ilyen ügyekben. Általában írásbeli figyelmeztetés, 1 év próbára bocsátás és hasonló büntetések szoktak lenni a végén, amelyek még sok esetben priusszal sem járnak. Főleg az lesz érdekes, hogy mindenáron olyan személy „tanúvallomását” akarod belevonni az ügybe, aki már a személyes megjelenést nem vállalná. Az ilyen húzásokat nem nagyon szeretik a bíróságon. És hogy súlyos szavak íródtak le? Ez lehet számodra így van, de ne lepődj meg, ha egy külső személy - pl. a bíró - számára már nem lesz ugyanilyen súlya.

Joka07 # 2022.02.24. 19:27

Nem én írtam, rólam írták. Ha ezért fingatnak engem, azt már valahol viccesnek is fogom tartani... :)

Szomorú örökös # 2022.02.24. 18:13

Joka07

Maga a nyilvánosság előtti becsületsértés ténye elég erősen áll. Súlyos szavak íródtak le, na!

Akkor készülj rá nyugodtan, hogy ezért nagyjából. meg fognak fingatni.

Joka07 # 2022.02.24. 13:46

Ja igazából annyira ez a része nem is izgat. :) Csak érdeklődtem a dolgok miértjéről, ennyi. Maga a nyilvánosság előtti becsületsértés ténye elég erősen áll. Súlyos szavak íródtak le, na! Az másodlagos, hogy valótlan állítások, megtörtént dolgok eltagadása is megvalósult.

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.24. 10:45

Igen, a jog is olyan, mint a foci. Mindenki ért hozzá.

Majordomus # 2022.02.24. 08:57

Vannak ilyen emberek...

Kovács_Béla_Sándor # 2022.02.24. 06:35

Örülni fog neked a bíró. Már a feljelentésednek is.

Szomorú örökös # 2022.02.24. 03:56

Joka07

Aki nem vállalja a bíróság előtti személyes megjelenést, arra hiába hivatkozol.
Ő és a vallomása a bíróság számára gyakorlatilag nem létezik.
Ne rugózz ezen tovább, engedd el.

Joka07 # 2022.02.23. 21:51

Akkor még két kérdés.

Ettől függetlenül a feljelentésembe beleírhatom azt a tényt, azt az állítást, hogy a tulajdomban van egy írásbeli közlés, ami engem támaszt alá, de azért nem kívánom mellékelni, mert nem akarom a személyét belekeverni az ügybe, még ha ezzel az ügyem esetleg csorbát is szenved?

A másik pedig az, ha mondjuk eljut az ügy a bírósági tárgyalásig és a saját utolsó szavam jogán (ami ugye a valóságban az utolsó előtti, hisz a vádlotté lenne ugye az utolsó) én felolvashatom az illető írását, a neve kimondása nélkül, esetleg mintegy hatva a bíróra? Függetlenül attól, hogy akár nem veszi ezt ő figyelembe?

Köszönöm!

Majordomus # 2022.02.23. 19:46

És morcosak ha nem jön el.