Segitség intelektuális közokirat hamisitás miatt


ausztriai magyar # 2009.09.14. 08:33

Köszönöm ez megnyugtató válasz.

jack4 # 2009.09.13. 20:20

Szerintem nem valósul meg az általad említett bűncselekmény.

Ha az állandó lakcímedről kiköltözöl három napon belül be kell ennek tényét jelenteni. Nyilvántartásba vétel céljából és nem másért. De ennek elmulasztása nem valósít meg bűncselekményt. Ha pl. a magyar lakcímedről elköltöztél és külföldön létesítettél ujat, azt be kellett volna jelenteni, de nem követtél el bűncselekményt ha nem tetted. Ezután, ha a magyar lakcímeden nem laksz életvitelszerűen és a jegyző megállapítja, hogy a lakcímadatod nem valós, akkor azt érvényteleníti.

Nincs olyan előírás, hogy az állandó lakcímeden kell életvitelszerűen tartózkodnod, élhetsz máshol is. A lakcímbejelentés egy deklaratív aktus, nem keletkeztet vagy szüntet meg jogokat, kötelezettségeket.(1992. évi LXVI. tv. 26.§.(4).

Ezek - mint tényállási elemek - hiányában nem valósulhat meg az intellektuális közokirat hamisítás. Ez a bcs. ugyanis csak olyan közokiratok tekintetében valósulhat meg, amelynek bizonyító ereje kiterjed a benne foglalt tények valóságának bizonyítására. (BH1988.337.II.)

Vagyis a lakcímnyilvántartás nem bizonyítja az ottlakás tényét, ezért e vonatkozásában nem is hamisítható meg.

ausztriai magyar # 2009.09.13. 17:39

Szép estét mindenkinek!

Egy másik fórum beirásomban valaki azt irta,hogy ha valakinek 2 állandó bejelentett lakcime van
egy Magyarországon és egy Ausztriában.Ter­mészetesen mind a kettö hivatalos papiron van feltüntettve(lak­cimigazoló kártya és anmeldebesche­inigung ami a tartozkódási jogot igazolja Ausztriában) azonos névre kiállitva.Akkor intelektuális közokirat hamisitás jött létre.
A kérdésem az lenne valóban igy van e ,vagy csak rám akartak ijeszteni.
Ha igy van milyen büntetésre lehet számitani?
Köszönöm a hozzászólásokat.
Üdv.