EVSZ + gyerektartás - ObudaFan - hoz


ObudaFan # 2009.09.18. 17:24

Igen, a köznyelvben azt így mondják.

lilia84 # 2009.09.18. 13:14

Köszönöm szépen az edigieket!

A feltételes szabadságra bocsátás időpontja az a kedvezménnyel való szabadulás időpontja lenne?

ObudaFan # 2009.09.18. 12:38

A fogház, illetőleg a börtön végrehajtásának általános szabályainál enyhébb szabályok alkalmazása, illetőleg alkalmazásuk megszüntetése iránt a büntetésvégrehajtási intézet tesz előterjesztést a büntetés-végrehajtási bírónak.
Az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását az elítélt vagy védője is kezdeményezheti. A kérelmet a büntetés-végrehajtási intézet - értékelő véleményével és javaslatával - tizenöt napon belül továbbítja a büntetés-végrehajtási bíróhoz. Ha az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazását a törvény kizárja , illetőleg, ha az egy éven belül ismételten előterjesztett kérelem új körülményre nem hivatkozik, az értékelő vélemény és a javaslat elkészítését a büntetés-végrehajtási intézet mellőzheti.24
Az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazásának elrendelése, valamint az alkalmazásuk megszüntetésének mellőzése esetén a bűnügyi költséget az állam viseli.
A fogház, illetőleg a börtön végrehajtásának általános szabályainál enyhébb végrehajtási szabályok akkor alkalmazhatók, ha - különösen az elítélt személyiségére, előéletére, életvitelére, családi körülményeire, bűnözői kapcsolataira, a szabadságvesztés során tanúsított magatartására, az elkövetett bűncselekményre, a szabadságvesztés tartamára tekintettel - a szabadságvesztés célja az enyhébb végrehajtási szabályok alkalmazásával is elérhető.
Az enyhébb végrehajtási szabályok nem alkalmazhatók, ha

  1. az elítélt a szabadságvesztésből - az előzetes fogvatartásban a szabadságvesztés foganatbavételét közvetlenül megelőzően folyamatosan töltött időt is beszámítva - a feltételes szabadságra bocsátásig esedékes időtartam felét nem töltötte le;
  2. az elítélt a szabadságvesztésből fogház fokozatban legalább 3 hónapot, börtön fokozatban legalább 6 hónapot nem töltött le;
  3. az elítélt a törvény értelmében , vagy a bíróság határozata folytán nem bocsátható feltételes szabadságra;
  4. az elítélt ellen újabb büntetőeljárás van folyamatban;
  5. az elítélttel szemben újabb szabadságvesztés végrehajtására érkezik értesítés, és a büntetések nincsenek összbüntetésbe foglalva;
  6. a bíróság jogerős ítéletében fegyházbüntetésre elítélt a szabadságvesztés fokozatának enyhítésével tölti börtönbüntetését.

Igen, a gyám indíthat pert a gyermektartás iránt.

lilia84 # 2009.09.18. 12:22

Szeretném, megkérdezni, hogy mik az EVSZ engedélyezésének (egyáltalán a kérelem beadásának) feltételei! Többek között az is érdekelne, hogy befolyásolja-e az EVSZ engedélyezését, ha 12 évvel ezelőtt már volt egy letöltött börtönbüntetése a férjemnek. Ha beadható a kérelem, akkor ezt kinek kell megtennie: a férjemnek vagy úgy is jó, ha én írom meg a kérelmet, ő jóváhagyja és így megy tovább a hivatalos úton az ügy?

Más téma: Kevéssel azelőtt, hogy a féjem börtönbe került, a bíróság nálunk helyezte el 2 kiskorú gyermekét (már több, mint 1 éve velünk éltek gyámhivatali határozat alapján, de a gyermek- -elhelyezési per csak ekkor zárult el). Miután bekerült, én lettem a gyerekek gyámja. A kérdésem az volna, hogy ha a bíróságon a férjem anno nem kérvényezte, hogy az anya gyerektartást fizessen, akkor ezt megtehetem-e én most? Nem valószínű, hogy az anya fizetné, de biztos, hogy amint a törvény engedi újabb gyermek-elhelyezési pert fog indítani és eggyel több dolog szólna ellene (még ezt sem volt képes fizetni, akkor hogyan akarja eltartani a gyerekeket).

Válaszát előreis köszönöm!