Megjelenés hatóság előtt


mackoo # 2009.10.10. 07:08

Köszönöm, a választ, ezzel kapcsolatban akkor legalább tudok a hozzám fordulóhoz lényegi információt adni.

guba # 2009.10.10. 06:17

Ilyen esetekben gyakoribb, hogy a tanúkat eleve írásbeli vallomástételre szólítják fel.

mackoo # 2009.10.10. 05:21

És mit kell tenni ilyenkor a tanúnak annak érdekében, hogy engedélyezzék számára az ő lakóhelye szerinti rendőrségen / illetőleg bíróságon tehessen tanúvallomást?

Az indokolt eset lefedheti azt, hogy pl az ország másik végében lakik? A gyakorlatban ezt mennyire adják meg?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.10.10. 04:55

Az nem segítség, hanem a tanúskodási kötelezettség teljesítése.

Egyébként indokolt esetben a tanú is tehet vallomást megkeresett (és nem kiküldött) bíróság előtt.

mackoo # 2009.10.10. 04:43

Valami miatt bennem van az a válasz, hogy a sértettek számára megvan az a lehetőség, hogy a lakóhely szerinti rendőrségen tegyék meg a tanúvallomást és a vallomást felvevő rendőrség küldi tovább azt a konkrétan eljáró rendőrséghez. Azonban erre utaló §-t nem találtam a BE-ben. A bíróság esetében ilyenre nem emlékszem, illetőleg tudom van "kiküldött bíró" intézménye, de nem tudom azt ilyen esetekre is alkalmazzák-e.
Továbbá mi a helyzet azokkal, akiknek nincs káruk, csupán hajlandóak segítséget nyújtani az eljárásban azzal, hogy rendelkezésre bocsátják bizonyítékként az elkövető próbálkozására utaló levelezésüket. Nekik is akkor ugyanígy el kell utazniuk akár az ország másik végébe többször is? (tudom van tanúdíj, ahol az ezzel kapcsolatos költségeket megtérítik, de valószínű igen igen meggondolják sokan a segítségnyújtást közülük, ha ez a helyzet áll fenn.)

mackoo # 2009.10.10. 03:41

Tisztelt Fórumozók!

A gyakorlatban hova rendeli be a rendőrség illetve a bíróság a tanúkat és sértetteket abban az esetben, ha az elkövető az interneten csalt ki többektől pénzt, de árut nem küldött cserében? Természetszerűleg az ország minden részéből vannak sértettek és kísérleti szakig jutott esetek miatt (nem tudta őket becsapni, csak megpróbálta, de nem járt sikerrel) tanúk. A terhelt lakóhelye még nem ismert, most nyomozzák. Illetőleg a bírói szakban szintén hova rendelik be őket?

A segítséget előre is köszönöm.