Kiskorú csalássorozata


jack4 # 2009.10.19. 19:38

Kadaj01: Bárcsak egyszer olvastam volna tőled hozzáértő tanácsot, ember! Te, hozzáértő!

Mackoo: szerintem a gyámhivatal ebben az ügyben nem igen tud tenni semmit. Továbbra is azt mondom, hogy helye lehet egy feljelentésnek. Egy jövedelemmel nem rendelkező gyerek cselekménye, akinek teljesítésre reális lehetősége sincs, ennek ellenére megrendel mindent, amit csak lehet , alkalmas lehet a csalás gyanujának megállapítására.

kadaj01 # 2009.10.19. 12:50

Börtön, javítóintézet... te jó ég micsoda "hozzáértő" tanácsok! Nem is ismerjük a tényeket, de már egyből büntetőper. Gratulálok. Arról egy szó sincs, hogy például mennyi idő után kellene utólagosan fizetni... ebben a dologban pontosan annyira hibázott a eladó, mint a vevő. Tegyen a rendőrségen feljelentést, de vissza fogják dobni.

mackoo # 2009.10.19. 12:07

Köszönöm Jack4 a választ! Esetleg a gyámhatósággal kapcsolatban tudsz valami információt mondani nekem?

mackoo # 2009.10.19. 12:05

Kedves Kadaj01!

A BE-ben a fiatalkorúakra vonatkozóan vannak rendelkezések a velük kapcsolatos büntetőeljárásról (446-468-as §). Bár börtönt nem, de javítóintézetit kaphat, illetve talán a közvetítői eljárás is szóba jöhet jóvátétellel, lévén kb üzletszerűen nagyobb értékre elkövetett csalás jöhet szóba nála, de nem tudom hogy a gyámhatóság mit tehet az ügyben? A szülőket legikább talán az "késztethetné az önkéntes fizetésre", ha a gyámhatóság is tehet súlyosabb lépéseket az ügyben. Lehet most nagy butaságot kérdezek, de pl. a gyereket elvehetik a szülőktől? Illetőleg mit tehet, milyen lépéseket foganatosíthat a gyámhatóság? Ehhez kell büntetőeljárás megindítása vagy nem?

kadaj01 # 2009.10.19. 11:37

Büntetőeljárás? Hol élsz te ember!?

jack4 # 2009.10.19. 11:29

Büntetőeljárás indítható ellene, ha az elkövetéskor a 14. életévét betöltötte.

mackoo # 2009.10.19. 07:31

Csomagban küldték számára a termékeket magánszemélyek (internetes apróhírdetés) és utólagos fizetést engedélyeztek, illetőleg banki fizetést nem utánvétest. Ez eddig ott bevett szokás volt. Amúgy jelenleg több csalássorozat is van, kettő ellen már büntetőeljárás is folyik, azok nagykorúak voltak. De ez a harmadik kiskorú. Amúgy természetesen minden károsultnak megvannak az eljáráshoz szükséges bizonyítékai. (emailváltások, megrendelés, csomagküldés feladóvevénye stb)

kadaj01 # 2009.10.19. 06:55

Az első mondat után azonnal megkérdezném, hogy miként lehetséges rendelni termékeket interneten, majd nem fizetni, de a terméket átvenni, használni. Ez tényleg érdekelne. A srác egy zseni. Kártérítés... ja persze.

mackoo # 2009.10.18. 20:20

Tisztelt Fórumozók!

Egy 14 éves kiskorú több mint 10 embert megkárosított, azáltal hogy termékeket rendelt meg az interneten, de nem fizetett érte. Az eladók nem voltak tisztában azzal, hogy a megrendelő kiskorú. A kár összege elég jelentős, volt akit 25.000 ft-al károsított meg.

Elképzelhetetlen, hogy a szülők nem vettek volna észre valamit a gyermekkel kapcsolatban. Volt akitől 13 wincsesztert "vásárolt" egyszerre, volt aki két értékes antik órát küldött, ezek a termékek, illetve a dolgok fel kellett hogy tűnjenek a szülőknek is, akik viszont nem tettek semmit. A csomagok nagy száma ami érkezett, a felhalmozódó termékek, mind mind arra engednek következtetni, hogy nem lehetett nem észrevenni, mi folyik a háttérben.
Volt olyan károsult aki személyesen leutazott a házukhoz, egy főről tudok, akinek a kárát megfizették, de az utóbbi időben már mindenkit elzavartak a szülők.

Kérdésem, azon kívül, hogy a szülőket felszólítják a kár megtérítésére levélben, vagy kártérítési pert indítanak, mit lehet még tenni? Gyámhatóságot értesíteni,a gyermekkel kapcsolatban? Esetleg ha rendőrségre továbbítanak egy feljelentést, lehetséges-e hogy valamilyen szinten a szülőket felelősségre vonják, ( nem kizárt talán valamilyen szinten ők is benne voltak, de ezt csak a rendőrség tudná kideríteni; ugyanis elképzelhetetlen, hogy ne tűnt volna fel nekik mindaz ami történik, mégsem tettek semmit sem a kiskorúval kapcsolatban)

Köszönöm előre is a segítséget! Minden tanácsnak nagyon örülnének a károsultak, ami előbbre viszi azt, hogy elérhessék a szülők kifizessék nekik a kár összegét, vagy a hatóság lépéseket tehetne a kiskorú megfékezésére.