Két vád egy bűncselekmény miatt?


guba # 2009.10.27. 20:06

Ha a nyomozó hatóság szüntette meg, akkor az ügyész rendelheti el ismét a nyomozást, ha az ügyész szüntette meg, akkor a felettes ügyész. Még bármi lehet.

Jano09 # 2009.10.27. 11:28

Köszi, Jack! A panasz tartalmát nem ismerem azt kivéve amit leírtam. Majd meglátjuk, de mindenesetre örülök annak amit írtál! További jó munkát! Jano

jack4 # 2009.10.27. 07:53

Ha a megszüntetés előtt ügyészi állásfoglalást kért a rendőrség, akkor jó az esély arra, hogy nem minősítik át a cselekményt, mivel az ügyész - elvileg - észre vette volna, ha más bcs. megállapítható. Ennek ellenére a lehetőség fennáll, kérdés, hogy mit adnak elő a panaszban.

Jano09 # 2009.10.26. 20:41

Köszi Jack! Én úgy tudom, hogy a rendőrség az ügyészség jóváhagyásával szüntette meg. Legalábbis amikor érdeklődtem a rendőrségen a tanú meghallgatásomat követően, hogy mi lesz az üggyel (még mielőtt lezárták volna), azt mondták az ügyész válaszára várnak. Sajnos nem tudomm mi szokott lenni a dolgok menete. Számomra az a nem érthető, hogy ha eddig egy bizonyos bűntett miatt nyomoztak, az ügyész felügyeletével, majd megszüntetik az eljárást, az ezt követő panasz alapján ugyanazon okok miatt, vajon minősülhet-e majd másképp ugyanaz az a tett? Egyébként a magántitok sértést (178/A §) akarják átmínősíteni számítástechnikai rendszer és adatok elleni bűncselekmény (300/C §)... Remélem jól ollóztam ki a vonatkozó elnevezéseket.

Kösz

jack4 # 2009.10.26. 18:57

Gondolom a rendőrség szünette meg. Ilyenkor az ügyéshez küldik meg a panaszodat, ha nem adnak neki helyt. A ügyész - ha közvádas ügy gyanúja merül fel -, elrendelheti a nyomozást.

Jano09 # 2009.10.26. 18:39

Sziasztok! Keresgéltem a választ a kérdésemre, de eddig nem találtam, így tőletek remélek segítséget. Volt egy magánvádas eljárás ellenem folyamatban, amit megszüntettek. A feljelentőm, panasszal élt, és azt kifogásolta, hogy a rendőrség miért minősítette magánvádasnak az eljárást, mert szerinte az általam elkövetett tett, nem magánvádas, hanem egy másik, sokkal súlyosabb bűntett. Tudni kell, hogy a magánvád esetén a törvény által biztosított 30 napból csúszott ki, emiatt lett megszüntetve, így számára kedvezőbb lenne ha más kategóriába sorolnák a tettemet, ami nem magánvádas. A konkrét kérdésem az lenne, hogy lehetséges-e a panasza alapján, tehát hogy szerinte a rendőrség rosszul mínősítette az esetet, az eljárás folytatása? Nekem kicsit fura, hogy az eljárás alatt nem kifogásolta a vádat, most amikor megtudta miért szüntették meg az eljárást kitalálja, hogy nem okés a "kategorizálás"? Próbáltam érthetően fogalmazni, remélem sikerült!
Kösz