ÁAK Zrt. "jogtalan" büntetés


kismukk # 2009.11.06. 16:02

Ha nem nagy az összeg, egyszerűen befizetheted és ezzel megkíméled magad a továbbiaktól (mert, hiába van neked igazad, azért kis herce-hurca lesz a bizonyítás körül).

Ha nem fizetsz, akkor valószínűleg itt is az lesz a gyakorlat, hogy kiadják behajtó cégnek (ezek nem a kopaszfejűek!), amelyik ráteszi a saját jutalékát és felszólít fizetésre. Ha most sem fizetsz, akkor adják bíróságra, ún. fizetési meghagyást fogsz kapni (keresőbe írd be, ennek a formanyomtatványát megtalálod). Ekkor kell ellentmondanod, csatolva a bizonyítékaidat. Ha per lesz belőle, megvizsgálják a bizonyítékaidat, kérheted szakértő kirendelését aki a felvétel eredetiségét bizonyítja stb, megnyered és nem kell fizetned. Semmit.

Fontos, hogy a fizetési meghagyásra ellentmondással élj. Ha ugyanis postástól nem veszed át, vagy nem válaszolsz rá, akkor beáll az ún. kézbesítési vélelem (a bíróság kézbesítettnek tekinti) és megindul a végrehajtás. Ami már nem jó...

Petiteto # 2009.11.05. 17:48

Ha jól értem, még nincs pótdíj fizetési felszólítás?
Akkor egyelőre semmi baj!

Még nem érkezett meg, de telefonon elmondták, hogy pár napon belül meg fog érkezni. Még annyit tudok, hogy 15 napom lesz rá, hogy kifizessem, utána duplázzák az összeget, majd ha azt se fizetem ki 15 napon belül, akkor már százezres összegek jönnek.

kismukk # 2009.11.05. 09:35

Ha jól értem, még nincs pótdíj fizetési felszólítás?
Akkor egyelőre semmi baj!

Petiteto # 2009.11.04. 18:36

A videót a panaszlevélből végén kifelejtettem, de a videóból vágtam ki képeket a táblákról és azokat illesztettem be, de a mostani válaszukra biztosan reagálni fogok, azért kértem itt segítséget, hogy mégis mit írjak vissza. A büntetés összegéről eddig még nem tudtak tájékoztatást adni se telefonon, sem e-mailben. A válaszlevelükben is csak ennyi állt a fizetésről:

"Felhívjuk szíves figyelmét, hogy az autópályák, autóutak és főutak használatának díjáról szóló, többször módosított 36/2007. (III. 26.) GKM rendelet („Díjrendelet”) értelmében a díjköteles szakaszra történő felhajtás időpontjában a járműnek már megfelelően érvényesített, helyes díjkategóriájú, a használni kívánt gépjármű forgalmi rendszámára szóló úthasználati jogosultsággal kell rendelkeznie.

Szükséges kiemelni, hogy a Díjrendelet 7. § (3) bekezdése alapján a díj megfizetése a díjfizetés ellenében használható autópályákról, autóutakról és főutakról szóló, módosított 37/2007. (III.26.) GKM rendelet szerinti díjköteles útszakasz bármely pontján ellenőrizhető.

Abban az esetben, ha egy jármű az ellenőrzés vagy ellenőrzések során, nem rendelkezik érvényes úthasználati jogosultsággal, akkor az úthasználat szabálytalannak minősül, és pótdíjas eljárást von maga után.

Tájékoztatjuk, hogy a díjköteles útszakaszokon zárt láncú ellenőrző rendszer működik. Amennyiben egy jármű érvényes úthasználati jogosultság nélkül elhalad egy ilyen aktív elektronikus ellenőrző pont mellett, akkor a későbbiekben pótdíjfizetési felszólítás kerülhet postázásra. A rendszer szabálytalan úthasználat esetén automatikusan generálja a pótdíjfizetésre felszólító levelet, melyre Társaságunknak módosítási lehetősége nincs."

kismukk # 2009.11.04. 18:22

írjunk panaszlevelet. Ez megtörtént,
Ehhez csatoltátok a videófelvételt?
Ha megvan, az jó.
Éljetek ellentmondással! Ismét megírni a valós tényállást, mellékelni hozzá a videót vagy dvd-t, kérni a náluk rögzített beszélgetés meghallgatását.
Kérelmezni az ügy tényszerű kivizsgálását.
Különben, mekkora a büntetés?

Petiteto # 2009.11.04. 17:32

Azért mondom, ez nem megoldás. De valahogy csak sarokba lehet szorítani őket, mert bizonyítékaink vannak rá, hogy nem mi hibáztunk.

végrehajtó1 # 2009.11.04. 16:49

Amúgy, ha mi polgári engedetlenség címen megtagadjuk a kifizetést, attól ők ugyanúgy behajthatják rajtunk bírósági úton, nem”?

  • mi mást tudna tenni??
Petiteto # 2009.11.04. 15:02

@kismukk:
A beszélgetést mi nem vettük fel, de az ÁAK Zrt. állítólag minden telefonbeszélgetést rögzít. De viszont amit kifelejtettem az az, hogy mi ezután visszafordultunk és felvettük videóra az egész utat, ahol állítólag táblának kéne lennie.

Amúgy, ha mi polgári engedetlenség címen megtagadjuk a kifizetést, attól ők ugyanúgy behajthatják rajtunk bírósági úton, nem?

kismukk # 2009.11.04. 11:19

Felvetted azt a telefonbeszélgetést? (Újabb mobilok már tudják.) Ha nem, és más autóstársak sem bizonyíthatják, akkor sajnos, a zrt trükközése sikerült...
Meg lehet próbálni "állampolgári engedetlenségre" hivatkozva megtagadni a fizetést.

Petiteto # 2009.11.03. 18:03

Tisztelt fórumozók!

Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy októberben kocsival elindultunk a Balatonra a 7.sz. főúton. Ehhez igénybe vettük az M7 autópálya Székesfehérvárt elkerülő szakaszát, vagyis csak szerettük volna, mert a kijárat le volt zárva. Erre semmilyen tábla nem hívta fel az autópályára való ráhajtás előtt, viszont az autópályán már ki volt téve 3 sárga tábla, ami 8.sz. főútra vezető terelőutat jelezte. Mi a 7.sz számú főúton szerettünk volna menni, tehát ezzel a táblával nem foglalkoztunk. Tudtuk, hogy nekünk a 64-es kijáraton kell lehajtani, odáig tart az ingyenes szakasz. Viszont volt még egy tábla, amire az ÁAK Zrt. hivatkozik, amin ez áll: Székesfehérvár Centrum csomópont lezárva! Mi ebből nem tudtuk, hogy ez a 64-es kijárat ezért továbbhajtottunk és akkor láttuk, hogy le van zárva a kijárat, ezért a következő lehajtónál mentünk ki és egyből hívtuk az Állami Autópálya Kezelőt, ahol közölték, hogy szerintük a büntetés jogos, írjunk panaszlevelet. Ez megtörtént, de a válaszban ugyanezt állítják és a büntetés befizetését követelik.
Mi ezt a büntetést jogtalannak véljük, mivel mivel a kitáblázás nem volt megfelelő és ezt a telefonban az ügyfélszolgálatos is elmondta, hogy rajtunk kívül sokan mentek túl ez miatt. A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben mit lehetne tenni?

A választ előre is köszönöm!