Érzelmi károkozás bűntethető?


Ryty # 2009.11.22. 19:13

Izgalmas. Miért ez jut eszembe...
Megerőszakoltak tegnap és ma is megyek...?

A néhány hete láttam valamelyik adón, hogy egy nő miképp tett tönkre anyagilag több tucat férfit, internetes ismerkedésen keresztül.
Amennyiben anyagi kár nem ért egészen szerencsés vagy.
( A joghoz sajnos nem értek.)

websas # 2009.11.22. 09:33

Kedves Esztika!

Idézet Tőled:" És, sajnos azt kell mondjam, hogy a gyermekem is csak jól járt, mert nem voltam jó anyja, míg ott éltem velük. /De mit mentegetem én magam pasiknak? ". Na most akko miért is nyafogsz itt??
Leléptél mint "Qurva a díványról" oszt nem jött be.
Neked nem jogi segítségre, hanem pszihológusra lenne szükséged.
(Lehet hogy sétőnek találod, de szándékosan írtam így.)

websas

Dr.Attika # 2009.11.20. 21:48

Kedves Ibolya! Sajnos nem. A válóperekben a gyermekekről esik a legkevésbé szó. Szóesik gyermektartásról, elhelyezésükről a láthatásról, de arról nem, hogy a válás miatt milyen lelki "károsulásuk" keletkezik. Tudni kell, hogy Magyarországon minden második házasság felbomlik. Az élettársi kapcsolatok megszünését még a statisztika sem tudja. Minden második házasságban született gyermek válási árva, akiknek a pszichéje annyira károsodik, amit ma még fel sem tudunk mérni, majd cca. 20 év elteltével.

Dr.Attika # 2009.11.20. 21:18

Annyiban jogi kategória, hogy a jegyességetindokolatlanul felbontót is kötelezi a jog biztatási kár megfizetésére. Szerintem foglalkozni kell e dologgal, mert talán a potenciális áldozatok tanulnak belőle. És sajnos sok ilyen eset van.

Ryty # 2009.11.20. 20:56

T. Fórumlátogatók!
Sajnos a párválasztáskor nem azt választjuk aki velünk szemben áll, hanem azt, akire vágyunk. Talán így történt a férjével és a "vigéccel" is.
No persze kinek, miként sikerül. :) ez nem jogi kategória.
Tényleg... a jogra is vonatkozik, hogy ne mondd azt, hogy soha...

Dr.Attika # 2009.11.20. 20:45

Ne törjünk pálcát Esztika felett. Nagyon sokan kerülnek ebbe a helyzetbe. Egy szürke , hétköznapi , semmilyen házasságból próbálnak kitörni. Az ilyen gátlástalan szarházik ezt kihasználva "leveszik" őket. A házasságszédelgésnek ez az alapja. Sajnos a magyar büntetőjog ezt már nem pönalizálja.

guba # 2009.11.20. 05:52

Így van, a bíztatási kár itt a poén szintjén vethető csak fel.

Grád András # 2009.11.19. 19:38

"A házasságom nem működött, és én voltam a szenvedő alany. Megváltás volt kilépni belőle, ha nem is így kellet volna. A férjem is ezen a véleményen van. És, sajnos azt kell mondjam, hogy a gyermekem is csak jól járt, mert nem voltam jó anyja, míg ott éltem velük."

És ezzel vissza is értünk a kezdetetkhez. Szóval hol is van itt a kár? Akát érzelmi, akár másféle? A jelek szerint mindenki csak jól járt, a házasságszédelgő esetleg szobrot érdemelne. Merthogy a hatályos magyar jog alapján kártérítésre eleve soha nem kötelezhetnék, különösen nem "biztatási kár" miatt, az 100%. Ebben az ügyben ha biztatási kárról beszélgethetnénk, az esetleg azzal szemben merülhetne fel, aki Esztikát ismeretlen okból azzal eteti, hogy hogy ilyen jogcímen lenne egy mákszemnyi esélye is. Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Dr.Attika # 2009.11.19. 18:59

Kedves Esztika!
Most már kiderült, hogy egy internetes házasságszédelgőnek dőlt be. Perelheti szerintem biztatási kár miatt- ahogy korábban írtam- és kevés a valószínűsége, hogy pénzhez is jut. Nincs itt "pasik" összetartása, hanem jogászi érvelés van. Van erre egy nagyon régi mondás "Ha megnyerte hagy igye, nem lesz neki irígye."

Mégis mit gondolt? Egy internetes "vigéc", akivel még nem is találkozott szeretőbb szerető lesz, mint a férje?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.19. 18:26

Úgy lehet, az a bizonyos férfi ugyanígy nyilatkozik a kettőtök kapcsolatáról: "nem működött; megváltás volt kilépni belőle".
Megjegyzem, nem a kisujjunkból szoptuk, magad írtad, hogy miatta hagytad el a családodat.

Esztika # 2009.11.19. 18:22

Már megint a felszínes ítélkezés!
A házasságom nem működött, és én voltam a szenvedő alany. Megváltás volt kilépni belőle, ha nem is így kellet volna. A férjem is ezen a véleményen van. És, sajnos azt kell mondjam, hogy a gyermekem is csak jól járt, mert nem voltam jó anyja, míg ott éltem velük.
De mit mentegetem én magam pasiknak? Hallgatólagos összetartás van köztetek is!

justizmord # 2009.11.15. 10:38

Ez nekem szólt Esztikától :))))

Nézd, Esztika.

Azért vagy felháborodva, hogy egy férfi elhagyott téged, pedig te azt hitted, hogy az egész életét veled fogja letölteni. Ezért te nem egyszerűen fel vagy háborodva, hogy elhagyott a férfi, de még börtönt és kártérítést is követelnél.

Ezzel szemben nem veszed észre, hogy te is elhagytad a férjedet, és a gyerekeidet, és meg sem forful a fejedben, hogy ha a téged elhagyónak ezért büntetés járna, akkor neked az ő büntetésének a 10-szerese járna.

Te pontosan ugyan azt követted el (nem mondom hogy büntetendő dolgot), mint amiért másnak büntetést kérnél. Sőt, te több emnbert hagytál el.

A logikád is faramuci. Te tulajdonképpen a téged ért érzelmi fájadlomért kérnél elégtételt, de te is érzelmi fájdalmat okoztál másoknak, sokkal több embernek, és sokkal nagyobbat, de ezt észre sem veszed.


Iniuria non excusat iniuriam

websas # 2009.11.15. 10:09

Kedves Esztika!

Itt a fórumon senki nem "tört feletted pálcát" na most ha ciki a kritikus észrevétel akkor célszerű kerülni a nyilvános fórumokat ( ez ezzel jár).

websas

Esztika # 2009.11.15. 08:10

Igazán köszönöm azoknak a hozzászólását, akik a kérdésemre válaszoltak. mindennemű elítélő felhang nélkül.
Azoknak pedig, akik mindezért megvetnek, üzenem, hogy míg csak a felszínét ismerik a történetnek, legyenek szívesek nem pálcát törni felettem!

Dr.Attika # 2009.11.14. 13:59

Kedves Esztika!

Nyilván nem erkölcsi példabeszédekért fordult a jogi fórumhoz. Az Ön esete a büntetőjog szabályozási körén kívül esik. Bár a Polgári Törvénykönyv 6. §-a szerinti úgynevezett biztatási kár megtérítésére igényt tarthat, ha tudja bizonyítani , hogy önhibáján kívül a férfi szándékos magatartása Önt arra indította, hogy oda költözzön ahol most van. Beidézem a hivatkozott rendelkezést:

6. § A bíróság a kárnak egészben vagy részben való megtérítésére kötelezheti azt, akinek szándékos magatartása más jóhiszemű személyt alapos okkal olyan magatartásra indított, amelyből őt önhibáján kívül károsodás érte.

Lehet, hogy kártérítést megítél a bíróság polgári jogi jogvitában, de büntetőjogilag nem szankcionált a tényállás.

justizmord # 2009.11.13. 20:56

Esztika, ha az érzelmi károkozást büntetnék, akkor félő, hogy Ön életfogytiglani fegyházat kapna azért, amit szerencsétlen férjének és gyerekeinek okozott...

Én pedig beperelném a kaktuszomat, mert megint megszúrt. Nem a fizikai fájdalom a nagy, hanem a lelki, hogy én öntözöm, és jó ember vagyok, mert aki a virágot szereti, az eleve nem lehet rossz ember, és akkor hálából így megszúrt...


Iniuria non excusat iniuriam

Sz.Márton # 2009.11.13. 18:10

Dr.Attika!

Megint nem vagy túl figyelmes, de ez nálad nem baj, én a jövő tekintetében a megoldás egy részeként értettem ezt és azért írtam a "legyen" szót előtte le, a hölgynek - nem neked!

Dr.Attika # 2009.11.13. 17:45

Márton! Hogy lenne már érzelemmentes. Bedőlt egy szélhámosnak. Gondolom a korábbi férje már "nem kér belőle" így a "két szék közé esett".

Sz.Márton # 2009.11.13. 17:40

Kedves Esztika!

"Hitegetett szép szavakkal".ahogyan írta. Ha anyagilag nem verte át önt, illetve csak érzelmileg bántotta meg(ami persze, hogy emberileg természetesen nagy dolog) akkor ez nem büntethető, ilyen megoldást ne keressen! Örüljön, hogy hamarabb kiderült, hogy ilyen átverős és nem illenek össze,nem érti meg önt, csak sebeket ejt a lelkén. Lépjen túl rajta, mint egyes képviselők a pénzköteg vizuális látványakor az erkölcsi aggályokon....

Ne adjon esélyt ilyen zaklatási esetekre, ez is bizonyítja nincs közös út, tehát a visszavágás is csak mélyítené a sebeit. Gondolja át újra a megismerése előtti időszakot és túllépve mindenen, de egy rossz tapasztalattal gazdagodva, menjen tovább CSAK EZ A MEGOLDÁS! Van élet a nem kétoldalúan kellemes érzelmi élet után, vegyen erőt magát és ne olyan jogi megoldások után keresgéljen, ami csak mindig, egy önnek ártó személyhez kötödne és mindig szembesülnie kéne vele valamilyen módon és egyre mélyebben az érzelmileg defektes negatívumaival!

Most ebben legyen karakteresen érzelemmentes, utána majd kipihenve, hajrá előre a béke rögös, de lehet, hogy örömteli útján, de NEM VISSZANÉZVE!

Esztika # 2009.11.13. 15:32

Sziasztok!

A történetem nagyvonalakban.
Férjes aszonyként ismertem meg egy férfit, aki hitegetett szép szavakkal, egészen addig, míg elhagytam miatta a családomat. Mikor a megbeszéltek szerint elköltöztem oda, ahol együtt lehettünk volna, ő már magamra hagyott. Nagyon mély depresszióba estem, öngyilkossági gondolatokkal. Az állapot most is tart. 2-3 havonta felhívtam őt, hogy tartsa be az ígéretét, de ő folyamatosan elzavart, majd új időpontok felállításával hitegetett. Melyeket betartva, úgy, hogy közben nem keresem őt, lehetőséget kapok, hogy beszéljek vele. De júniusban feljelentett zaklatásért. Jelenlegi lelki állapotom miatt, melyért őt tartom felelősnek, nagyon nehezen állom meg a helyem mind a munkahelyemen, mind a magánéletben. Szó szerint megkeserítette, tönkre tette az életemet. Jelenemet, jövőmet.
Van-e valamilyen jogi lehetőségem mindezekért felelősségre vonni őt?
Köszönöm a válaszokat, he lesznek.