Érzelmi károkozás bűntethető?


Dr.Attika # 2009.11.16. 11:52

Tisztelt Tanár úr és Béla!
Itt nagy valószínűséggel egy internetes társkeresős "Don Juan" palizta be a hölgyet. Ma tudtam meg, hogy nagyon sok modernkori házasságszédelgő megbolondít családanyákat és ráveszi őket, hogy költözzenek el otthonról. kivetetik velük a családi megtakarítást kp-ben a bankszámláról és elkérik, hogy az új közös élet megalapozásához szükséges. Ezt követően felszívódnak. A csalást nehéz bizonyítani. Én a biztasás káros perlést látom egyedül megoldásnak, de igaza, igazad van ha nyerne is Esztika, akkor behajtani nem nagyon lehetne. Mivel ez egy egyre szaporodó jelenség, ezért nem káros, ha foglalkozunk jogászok a dologgal.

Grád András # 2009.11.15. 19:02

Mi az, hogy már nem érvényesítheti? Amennyiben tárgyi tudás nem homályosítja el szárnyaló fantáziánkat, a visszamenőleges perlési jogot nyugodtan kiterjeszthetjük a jogutódokra is! Nekem pl. úgy rémlik, mintha Dobó Istvánt valami erősítéssel meg felmentő sereggel biztatta volna az osztrák császár, meg a pápa is sok mindent ígért annak idején a keresztes hadaknak... :-) Aztán van itt még kimerítetlen nemzetközi jogi jogviszony is bőven. A török sereg hajdanán hivatalosan csak tisztelgő látogatásra érkezett Buda alá, de az egykori Szovjetunió is joggal sérelmezhetné, hogy Ribbentrop azzal biztatta őket, megkapják fél Lengyelországot, oszt' jónapot, miközben a történetek folytatása ismert. :-)

Kollégák, annyi mindenkit biztattak itt már annyi mindennel a történelem folyamán, hogy ahhoz képest egy házasságból kilépés elmaradása mondhatni bagatell tétel... :-) Laikusok kedvéért, ha a fentiekből nem vált volna világossá: jogi nonszensz lenne egy ilyen jogalapon induló per.


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.15. 18:25

Jövő helyett holnap olvasandó. Elnézést.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.15. 18:25

:)
Stevanovity Dusán pl. az édesanyját perelheti be, mert az azzal áltatta, hogy "nekünk a jövő lesz majd szép". Szegény néhai Szabédi László viszont már nem perelhet, pedig ő meg sem olyan lovat kapott, amilyet akart.

Grád András # 2009.11.15. 17:22

Tisztelt Kollégák!

Ez a "biztatási kár" ez nagyon tetszik nekem! Azt hittem ennyi idősen már nehéz nekem újat mutatni, de Dr.Attikának sikerült! Gratulálok! Próbálom elképzelni a pert, amiben érvényesít valaki egy ilyet. Már a keresetlevél is izgalmakat rejt: Mi lesz a kár összege, és mi lesz az önhiba hiányával, mint feltétellel stb.? (A bíróról nem is beszélve, akit a röhögőgörcse miatt várhatóan orvosi kezelésre szorul majd.) De nem is ez a lényeg! Az ötlet ugyanis beláthatatlan távlatokat rejt. Mostantól a pasik beperelhetnek egy nőt, akit hetekig kísérgettek, vacsoráztattak, majd kiderül, hogy pocsék vagy éppen frigid az ágyban. Persze a nő is beperelheti a pasit, ha hasonló helyzetben kiderül róla, hogy impotens vagy ejaculació praecoxban szenved. Aztán jönnek a munkavállalók, akik csak a munkábalépés után tudták meg, hogy vaddisznó a főnök és ócskák a munkakörülmények. És persze a munkaadók, akik meg hasonlóképpen csak a munkavállaló felvétele után tudták meg, hogy az illető hisztis stb. Az ötlet az élet úgyszólván minden területén alkalmazható, úgyhogy kollégák, az a jó hírem van, hogy nemhogy nem maradunk munka nélkül, de a jogásztársadalom jelenlegi létszámának a sokszorosára lesz szükség. :-) Üdv:


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Dr.Attika # 2009.11.15. 16:44

Béla!
Konkrétan azt írtad, hogy "Lófaszt" van Esztikának kereshetési joga? Ha igen, akkor az a jogi álláspontom, hogy van.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.15. 15:21

,viszont a Ptk. 6.§ szerinti biztatási kár megtérítése iránti igény bejöhet.
A paripának a himbilimbijét, azt!

Dr.Attika # 2009.11.15. 13:58

Béla! Ez egy jogi fórum és nem "erkölcsi ítélőszék". A kérdező büntetőjogi felelősségre vonásról érdeklődött. Ez nem múködik ,viszont a Ptk. 6.§ szerinti biztatási kár megtérítése iránti igény bejöhet. Kérdeztek, válaszoltunk. Ennyi.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.11.13. 18:08

Hölgyeim és Uraim! Az önfelmentés telivér példáját látják: "én nem tehetehk semmiről, engem elcsábítottak".
Amíg ezen a hozzáálláson nem változtatsz, addig bőven lesz részed hasonló kudarcokban.

guba # 2009.11.13. 17:50

Kedves Esztika!

Ha ki tudja fejezni pénzben az elvesztett családját, akkor biztatási kár címén perelje a csábítóján. Túl sokra azért ne értékelje, mert akkor valószínűleg nem dobta volna ki az ablakon.

Dr.Attika # 2009.11.13. 16:24

Kedves Esztika!
Semmilyen jogi lehetősége nincs "Őt" felelősségre vonni. A jog ebbe nem avatkozik bele és nem is avatkozhat. Nem tudom mennyire nyugtatja meg, de manapság az Ön esete szinte mindennapos ugyanis teljesen felborult a hagyományos család model: hűség, gyermekekről gonoskodás mindenáron, stb...

Esztika # 2009.11.13. 15:39

Sziasztok!
Történetem nagyvonalakban!
Férjes asszonyként megismertem egy férfit, aki szép szavakkal addig hitegetett, játszott velem, míg el nem hagytam érte a családomat.
Mikor oda költöztem, ahol vele lehettem volna, ő már magamra hagyott.
Rendkívül mély depresszióba estem, öngyilkossági gondolatokkal. Az állapot még most is tart.
2-3 havonta felhívtam őt, hogy tartsa be az ígéretét. Ő először elzavart, majd új időpont felállításával hitegetett. Melynek betartása után, úgy, hogy közben nem keresem, lehetőséget kapok beszélni vele.
De júniusban feljelentett zaklatásért. Életemet teljesen tönkre tette, lelkiállapotom miatt nem állom meg a helyem sem a munkában, sem a magánéletben. Teljesen el vagyok lehetetlenítve.
Van-e valamilyen jogi lehetőségem mindezekért felelősségre vonni őt?
A válaszokat előre is köszönöm, ha lesznek.