Megtévesztés - - polgári per vagy feljelentés


ObudaFan # 2009.11.22. 13:21

Szerintem nem.

átvertld # 2009.11.21. 16:23

Mivel túl voltunk már egy nem túl jól sikerült hitelszerződésen, gondosan elolvastuk a szerződéseket. Arra nem számítottunk, hogy a harmadik szerződés, amivel minden a helyére került volna, nem létezett, így meg se köttetett. Hozzáteszem, az adatokat felvette egy létező bank létező hiteléhez, így nem gondoltuk, hogy a hármas konstrukció egy kitalálmány. Az egész történetről, a hazugságokról sokat lehetne írni, nem is ez a kérdés, nem vonom kétségbe, hogy el lehetett volna kerülni.
A kérdés az, hogy amikor egy hitelügyintéző, akiben megbízunk, mert mi magunk nem értünk kellőképp a hitelekhez és egy jó ismerősünknél látszólag mindent rendben lebonyolított, a végén átver, akkor azon felül, hogy a saját igazunkat polgári peres úton - ügyvédek szerint, akik hallották a teljes történetet - érvényesítjük vele szemben, nem lehet-e megakadályozni, hogy másokat is megkárosítson. Úgy gondolom, nem mi vagyunk a legegyszerűbben átejthető ügyfelek, valószínűleg sokan mások is besétáltak a csapdába. Egyébként a végeredménye egy ilyen ügyletnek az, hogy a végén az ember fizeti a hitelét, de hosszú távon rosszabbul jár - amit nem is biztos, hogy hamar észre lehet venni...

guba # 2009.11.21. 13:54

Alapvetően mindeni a saját kockázatára szerződik. Önmagában azért, mert valakinek a rossz tanácsát megfogadtad, és ebből esetleg károd származott, még az illető polgári jogi alapon sem lesz feltétlenül felelős a károdért. Ha kellő figyelmet tanúsítottál volna, idejében rájössz, hogy a kínált szerződések számodra hátrányosak és nem kötöd meg őket.

átvertld # 2009.11.21. 12:15

Tisztelt Ügyvéd Úr/ Fórumozók!
Egy ismerős által ajánlott közvetítő olyan bonyolult, több bankot összefogó hitelkonstrukciót javasolt meglévő hitelünk kiváltására, amiről utóbb megtudtuk, csak a saját kitalálmánya volt. Mire azonban ez kiderült, mi már megtettük az általa javasolt lépéseket: kiváltottuk a hitelünket egy (most már tudjuk) kedvezőtlenebb másikra, feleslegesen kötöttünk egy lakáselőtakarékossági szerződést (későn tudtuk meg, hogy az ígért állami támogatás nem jár utána), és mindez természetesen egyéb jelentős költségekkel is járt. Kárunk milliós nagyságrendű. A büntetőjogász, akivel beszéltünk, polgári pert javasolt, mert szerinte büntetőjogilag túl "karcsú" az ügy, vsz. nem tudjuk bizonyítani, hogy a károkozás rosszhiszeműen történt. Több ügyvéd szerint is sikerrel kecsegtet a polgári per, de minket aggaszt, hogy az illető mindezalatt másokat is megtéveszthet. Más ügyfelekről is kiderült, különféle hazugságokkal traktálta őket, de úgy tűnik, semmire sincs egyértelmű bizonyíték, mert minden csak szóban hangzik el, mindenkinek mást hazudik az ügynök, mondhatni (így utólag) összevissza beszél. Érdemes lehet-e a biztosnak tűnő polgári per mellett rendőrségi feljelentést is tenni, ill. milyen következményekkel járhat ez? Előre köszönjük segítségüket!