Állatvédelmi törvény


Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.09.01. 15:01

a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló 41/2010. (II.26.) Korm. rendelet 17/B § szabályozza

connery # 2014.09.01. 14:32

Tisztelt Fórum!

Egyes állatok chippelését mi irja elő, és mi a teendő a chippés megtörténte után az orvosnak pl. regisztrácios rendszerbe való adat rögzités stb. Egyáltalán az orvosnak előírja valami a regisztrácioba való chippelt adatok felvitelét, vagy azt csinál amit akar. Beviszi - nem viszi. Ebben az esetben miértelme a chippelésnek?
Sokszor hallom, hogy talált , elkoborolt állat chippelve, de nincs a nyílvántartásban, ezt kinek és mikor kell vagy kellett volna meg tenni?

Válaszukat elére is köszönöm. Gombos József

anaksunamon # 2004.03.11. 05:55

Kedves Ness.

Ezzel nem értek teljesen egyet.
Emlékezzél csak pár éve egy hassky 2 kisbabát ölt meg!!Ez a fajta nincs a veszélyes kutyák közé sorolva.

Mr Ness # 2004.03.10. 22:39

Egy kutyatenyésztő mondta nekem, hogy igenis fajtánként változik a kutyák viselkedése, egyedi különbség előfordul, de ritka. Egy golden retriver szinte sohasem megy neki embernek, de kuvaszokkal, német juhásszal nem egyszer kerültem kínos helyzetbe és csak a szerencsén múlt, hogy épp bőrrel úsztem meg.
Nem véletlen, hogy őrző-védő társaságok nem magyar vizslával vagy ír szetterrel védik a területet, hanem harcias fajtákkal. Számít a kutya felmenőinek "várvonala" is.
A juhász kutyák általában jól megférnek a gyerekkel, de kiváncsi vagyok, esetenként mint csinálnának egy másik kutyával vagy emberrel, ha el lennének eresztve...

JuKids # 2004.03.10. 21:28

Kedves anaksunamon!

A kutya-témához nem tudok hozzászólni, nekem két cicám van, mindkettőt az utcáról szedtük össze kölyökkorukban (5 és fél éve). Egyikük, a fekete lány elbújuk, ha jön valaki, elő se kerül, amíg el nem mennek, másikuk, a cirmos fiú odafekszik egyből a vendég lábához, többször rá is léptek már így szerencsétlenre. De vannak egyes emberek (százból egy), akihez a fekete odamegy, pl. pár éve a védőnőnek a fejére ült (nagy haja volt, talán az tetszett neki)! Meg volt olyan most karácsony táján, hogy a szelíd cirmos minden vendégünket megkarmolt (akikkel pl. együtt nyaraltunk, úgyhogy jól ismerte őket), csak finoman, nem is vérzett, de ez csak kb. egy hétig volt így, azóta megint semmi, mindenkivel barátságos. Én is láttam olyan cicát, aki mindenkivel barátságos volt, csak rám fújt és ijesztgetett, holott világ életemben szerettem a macskákat.

Az állatok kiszámíthatatlanok, csakúgy, mint az emberek. Szerintem sem lehet megállapítani látatlanban, hogy egyik kutya veszélyesebb lenne a másiknál. A kutyákkal (állatokkal, emberekkel) vigyázni kell, de senkit sem szabad megbélyegezni. Nem félni kell tőlük, hanem megismerni őket. Szerintem. Akin látom (állat, ember), hogy "ideges", mint írod, azt elkerülöm, akin nem, attól nem félek, akár meg van bélyegezve, akár nem.

JuK

anaksunamon # 2004.03.09. 14:24

Bocsánat siettem és elírtam az elöbbi hozzászólásomba. "Vajon miért?Azért mert alapjában barátságos kutya és NEM ideges."
Így szerettem volna írni.

anaksunamon # 2004.03.09. 14:21

De meglesz bélyegezve mégpedig azért mert ha tudják az emberek ,hogy mit jelent egy ilyen biléta akkor még inkább kerülni fogják.
Nem veszélyes kutafajták vannak hanem veszélyes példányok és veszélyes kutyatartók.
A legutobbi évekig visszamenőleg meglehet nézni ,hogy hány kutyatámadás történt és milyen fajták okozták.
A Bullterrier nem szerepel köztük!Vajon miért?Azért mert alapjában barátságos kutya és ideges!!De a többi olyan kutyatartó majd akkor lessz meglepődve ha megtudja ,hogy az ő kutyája is rajta van ezen a listán.
Képzeld csak el pl:valaki egy társas házban lakik és minden lakóval alá kell íratnia egy papírt miszerint őket nem zavarja a kutya.Elég 1 olyan lakó aki alapjáraton útálja a kutyákat.Akkor mi van?El költözik vagy megválik a szeretett kutyától?
Ez itt a nagykérdés?

Kíváncsi # 2004.03.09. 11:34

Vannak emberek között nevelkedett tigrisek, oroszlánok, akik ugyanígy viselkednek, talán még hagynád a gyereked mellett is aludni, ha nem félsz, hogy összenyomja. De attól az még vadállat.
Egy bilétától pedig nem lesz "megbélyegezve" a kutyád, és Te se.
A legtöbb családi kutyatragédiát ezek a kis "angyali teremtmények" követik el, talán csak játékból. Persze akár fajtától függetlenül, sőt, nem is csak feltétlenül kutyák, így a "veszélyes kutya" mindenképpen furcsa megjelölés (diszkrimináció?).


a kis kíváncsi

anaksunamon # 2004.03.09. 10:49

Nagyon szép és helyes,hogy megszületett ez a törvény,de ebbe is mint sok másba sikerült beleírni oltári nagy baromságokat.
Olvasta valaki a veszélyes kutyák felsorolását?
Szerepel benne a puli,pumi,farkaskutya,stb.
Aki ezt a listát összeállította biztos csak fényképen látott kutyát.
A legjobban azonban (ami személyesen érint)az háborított fel,hogy a BULLTERRIERT is oda sorolták és kis bilétát kell a nyakába akasztanom sétáltatáskor(mint a zsidóknak a csillag)hogy látszódjék veszélyes kutyával vagyok.
Ez azért már SOKK!!!
Ez a veszélyes bullterrier annyira veszélyes ,hogy a gyerekeimmel alszik egy ágyba és minden vadidegent körbe csókol és játszani hív.
Na akkor most ki a veszélyes?
Szerintem azok akik előzetes részletes tájékozódás nélkül meghoznak egy rossz,több szempontból is hibás törvént.