büntetés elévülése


ObudaFan # 2010.05.29. 11:18

Egy belföldi és egy nemzetközi/európai elf.p. érdemi intézkedés, egyikből sem az a második, harmadik. A távollétes eljárásban hozott ítélt ellen valóban perújítással élhet a megkerült elítélt.

tom00 # 2010.05.29. 11:15

Tisztelt fórum Dr Urak Nök!
A büntetés elévülésröl.....ha már hatályban van egy elfogató parancs ami nem vezet eredményre mert pl az illetö külföldön van stb stb.Az ügyvédem szerint azt akár hányszor adják ki akár europai nemzetközit az nem érdemi intézkedés,csak ha elfogásra kerül az illetö.Akkor tudnak érdemi intézkedéssel élni./ha ez meg történne és az illetöt távollétében itélték el illeti a jog szerint vele szemben egy új tárgyalás??
De itt annyi mindent hallani hogy nehéz eligazodni,arról hogy mi minden megszakíthatja az elévülést. köszönettel a majdani választ.

kolonc # 2010.04.29. 17:10

Azt szeretném kérdezni, hogy tudna valaki pontos példákat mondani, hogy mi az ami a büntetés elévülését félbeszakítja, illetve mik azok amik nem.
Nem világos számomra, hogy mik azok a dolgok, amik érdemi intézkedésnek számítanak, ill.mik azok, amik "pusztán ügyviteli jellegűek", és nem szakítják félbe az elévülést, ha már van jogerős ítéletem.

Pl.újabb körözés megszakítja azt, vagy nem, ill.mikor adnak ki újabb körözést, ha csak kedvük van, vagy akkor ha valamiben még esetleg felmerül a nevem...?
Előre is köszönöm, fontos lenne!

ObudaFan # 2010.02.18. 08:36

Tiszta az erkölcsi. (Ennek az elévüléshez egyébként semmi köze. Már letöltött büntetésnek már nincs hova elévülnie.)

k.krisz75 # 2010.02.18. 06:58

Tisztelt hozzáértő Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni!
Családom egyik férfi tagja 5 évvel ezelőtt magánokirat hamisításért és csalásért pénzbüntetést kapott. Miután a család nem tudta időre összeszedni a szükséges összeget, a szóban forgó férfi bevonult a börtönbe (ha jól emlékszem 10 napot töltött bent, mire meglett a pénz).

Az lenne a kérdésem, hogy elévül ez a 10 nap börtön? Ha igen, mikor? Tud valaha tiszta erkölcsi bizonyítványt kapni, és ezáltal normális, hivatalosan is bejelentett munkahelyen dolgozni?

Előre is köszönöm a segítséget és elnézést, ha valaki a fórumon belül másik topikon is találkozott a kérdésemmel, de eddig még nem kaptam választ, ezért próbálkozom több helyen!

Dr.Attika # 2010.01.28. 17:20

2005. január 11-én jogerőre emelkedett ítéletben kiszabott szabvesz. bizonyosan nem évült még el. A "nem bevonulás" esetén jogszabály kötelezi az elfogató pcs. kiadására a bíróságot, tehát ez bizonyosan megtörtént. Ennek az időpontnak az ismerete már egy biztos támpont. Ezt megtudhatja az ügyvéd. Ezt követően csak olyan cselekmény szakítja meg az elévülést, ami egy új információra alapozott felkutatási cselekmény. Van egyébként erre egy büntető jogegységi határozat. Ennek értelmében a hatóság belső intézkedése nem megszakítási ok. Meg lehet egyébként tudni, hogy az elévülés bekövetkezett-e és nem csak úgy, hogy odamegy a sarki rendőrhöz.

guba # 2010.01.28. 16:21

Arra azért kíváncsi lennék, mennyit fizettél a két ügyvédnek. Zseni szakik lehetnek. :-))

laeyer # 2010.01.28. 16:19

Akkor évül el, ha már nem tettek 5 évig semmilyen intézkedést, hogy bevonulj. Egyszóval 5 éve nem kérdezett erről téged senki.

Szóval júniusig várj.

guba # 2010.01.28. 16:19

Minden az elfogásodra tett cselekmény megszakította az elévülést, és onnan újraindult. Szerintem nem hagyják elévülni, de júniusban lesz aktuális a kérdés. Mindenkinek van egy felhúzott vekkerje, ami az elévülés előtt egy héttel megszólal, és akkor kiküldenek megint egy járőrt.

Lazac # 2010.01.28. 16:09

Üdvözletem!

Segítséget szeretnék kérni az ügyembe, mivel itt az oldalon többször is olvastam, hogy ha a büntetés elévül, akkor fogadjak ügyvédet, hogy az 5 év eltelt e után a büntetés mikor, vagy éppen elévült e!Nekem 2005.01.11-én emelkedett jogerőre az ügyem, ami börtönbüntetés (20 hónap) lett volna, de nem vonultam be! Idén letelt elvileg január 11-én, fogadtam 2 ügyvédet is, de egyik sem tudja megnézni, olyan indokkal, hogy nem lehet utána nézni! Az lenne a kérdésem, hogy akkor most az én ügyvédeim bénák vagy pedig ez a szabály tényleg, valamint, hogy honnan tudhatnám meg én ezt ténylegesen?? Lehetőleg, ne olyan választ írjanak már, hogy menjek oda a legközelebbi rendőrhöz! Ja, még annyit, hogy egyszer kerestek a bejelentett lakóhelyemen a rendőrök, 2005 júniusába!
Előre is nagyon köszönöm a választ!
Lazac