Számviteli rend megsértésének vétsége


laeyer # 2010.02.03. 12:24

Ilyen nincs, hogy az APEH nem ír papírt, Akkor te le vagy védve. Nem kell aggóni, bizonyítsák be, hogy átadták az anyagot.

Mren # 2010.02.03. 07:10

Már vége a nyomozásnak, megyeszékhlyennyomoztak. Valóban az Apeh-nál van az anyag, az ismerősöm szerint. Kb. 2004-ben kérték be ellenőrzésre, amit le is zártak, küldtek is róla jegyzőkönyvet. De az ismerősömnek is, meg a vámnyomozónak is azt állította az Apeh, hogy ők visszaadták az iratanyagot. Igaz, jegyzőkönyv vagy bármiféle írás nem készült róla, de ők akkor is visszaadták. Csak " elfelejtettek" papírt írni róla.

laeyer # 2010.02.02. 16:24

Ha nem budapesti akkor is az ügyet csak megyékben nyomozzák a vámnyomozók. Megyeszékhelyeken. Azért szerintem ehhez nem kell ügyvéd. A legrosszabb esetben 100.000 Ft a pénzbírság. De hát az APEH-nál vannak az anyagok, nem?

Mren # 2010.02.02. 06:56

Kedves Dr. Attika!
Azt még nem tudja, honnan kerít ügyvédet. Mivel nem budapesti az illető, valahonnan erről a környékről. Már nézegettem neki itt a jogi fórumon, hátha találunk megfelelőt, aki jártas ilyen ügyekben.

Dr.Attika # 2010.02.01. 18:00

Kedves Mren!
Kiáncsi vagyok, hogy hol kezdi az ügyvéd keresést.

Mren # 2010.02.01. 16:21

Kedves Dr. Attika!

Válaszod valamelyest megnyugtató, és a próféta szóljon belőled ( pénzbünti vagy felmentés). Akkor úgy érzem, nincs más hátra, mint keresni egy ügyvédet és bízni tényleg a szerencsében.
Mondjuk a dühítő az a dologban, hogy az Apeh nem tudta bizonyítani, hogy visszaadta az ismerősömnek az iratokat. És a VPOP ennyivel le is tudta. Az persze elképzelhetetlen szerintük, hogy ott vannak és elkeverték.
Szegénynek "gyanusítottnak " semmi oka nem lenne rá, hogy eltitkoljon bármit is, vagy ne adja oda a papírokat. De hát az Apeh-al szemben az egyszerű embernek nem lehet igaza.

Köszönöm mégegyzer, remélem szerencséje lesz.

Dr.Attika # 2010.02.01. 11:24

Kedves Mren!
A remény hal meg útóljára. Pénzbünti a szokásos, de nagyon sok esetben felmentik a terheltet. Főleg a szakszerűtlen nyomozás miatt. A vámosokra rálőcsölték az utóbbi időben szinte az összes gazdasági és pénzügyi bűncselekmény nyomozását. Javarészt sem tudásuk, sem képzettségük nincs hozzá.

Mren # 2010.02.01. 11:12

Kedves Dr. Attika!

Köszönöm a gyors választ. Vádirat még nincs, vádemelési javaslattal adták át az ügyészségnek. A VPOP nyomozója szerint ez csak egy javaslat, még nem biztos, hogy vádat emelnek. Ha igen, akkor szerinte maximum pénzbírságot kap,nem volt még büntetve. Szerinted reménykedhet ebben? Az esetek hány százalékában kap az ember ilyenért börtönbüntetést szerinted?

Mren # 2010.02.01. 11:09

Kedves Dr. Attika!

Köszönöm a gyors választ. Vádirat még nincs, vádemelési javaslattal adták át a napokban az ügyészségnek. A VPOP nyomozója szerint pénzbírságot fog kapni maximum. Bár ő azt is mondta, hogy ez csak javaslat, az ügyészségen múlik, hogy vádat emelnek e.
Nem volt még büntetve, soha nem volt gondja a törvénnyel. De most teljesen kétségbe van esve, hogy esetleg börtön vár rá, amiért eltűntek a papírok valahol. Kb 6 éve a cég semmiféle tevékenységet nem végez, nincs alkalmazottja, vagyona.
Akkor most nincs más teendő, mint esetleg imádkozni és bízni az ügyészség " jóindulatában"?

Dr.Attika # 2010.02.01. 07:30

T. Mren!
A bűncselekmény alap esetben vétség miatt 2 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Alternatív büntetésként közérdekű munka és pénzbüntetés is kiszabható.

Hogy mi a teendő továbbiakban az a nyomozati iratok, illetve ha már van a vádirat tartalma alapján állapítható meg.

Mren # 2010.02.01. 07:23

T.Fórumozók!

Az alábbi témában kérném én a segítségüket, hátha valakinek van már ilyenben tapasztalata. Egy ismerősömnek évekkel ezelőtt volt egy cége. Ezt kb 2004-ben végelszámolással meg akarta szüntetni. Az Apeh annak rendje és módja szerint bekérte az iratanyagot tevékenységzáró ellenőrzésre,le is zárta, jegyzőkönyvet ki is adta. Mivel a cégnek volt valamennyi köztartozása, ami nem került kifizetésre a végelszámolásból felszámolás lett. Az ismerősöm nem tudta átadni az iratanyagot a felszámolónak, mivel az ellenőrzés után az Apehtól nem került vissza hozzá. A felszámoló feljelentette a VPOP-nál. Nyomozás megkezdődött, az Apeh nem tudott semmilyen papírt felmutatni, hogy ők visszaadták volna a paírokat. A nyomozás a VPOP részéről befejeződött, vádemelési javaslattal átadták az ügyészségnek a számviteli rend megsértésének vétsége miatt.
Kérdésem az lenne, mi a további teendő ilyenkor, illetve milyen büntetésre számíthat az ismerősöm. Elégé kétségbe van esve.

A segítséget és a gyors válaszokat előre is köszönöm.