Hamis vád és tanúzás : 2 év letöltendő


guba # 2010.03.14. 14:21

Menj be a legközelebbi rendőrségre és mondd jegyzőkönyvbe. Ennyi. Nem kell neked semminek utánanézni, majd átteszik az illetékes nyomozóhatósághoz.

Dr.Attika # 2010.03.14. 12:26

A címzett a feljelentést elbíráló hatóság kell, hogy legyen. A hatályos büntetőeljárási törvényünk szerint az általános nyomozó hatóság a rendőrség. Egyes bűncselekmények esetében az ügyészség nyomoz, vagy a Vám-és Pénzügyőrség. Hogy mikor ki, az az interneten laikusok által is hozzáférhető.

beriandris # 2010.03.14. 11:20

És a címzett egyszerüen csak a bíróság vagy az ügyészség?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.03.14. 11:16

Megírod, beborítékolod, postára adod. Ne felejts el bélyeget is ragasztani rá.

beriandris # 2010.03.14. 11:14

Tisztelt Fórumozók!!!

Hogyan tudok valaki ellen levélben feljelentést tenni hamis vád miatt? Borsod megyei vagyok és akit fel akarok jelenteni Kecskeméti, ezért személyesen nehezen megoldható a dolog.

guba # 2010.02.02. 16:18

Talán említhette, mint lényegtelen körülményt, most meg perújítást szeretne erre alapozva kezdeményezni? Hát nem tudom elég lenne e ez egy perújításhoz, de próbáljátok meg.

gubanc # 2010.02.02. 14:54

Kedves Guba!

Köszönöm a választ.
A rögtön a rendőrségen tett vallomásában még nincs benne a dolog, mert a sértett az után jelent meg többedmagával, hogy unokaöcsémet kiengedték. Gondolom/remélem a bíróságon újra meghallgatták, és akkor talán említhette. Bár ahogy hallottam, elég irányítottak ezek a meghallgatások.Utánanézek az iratokban.
Mi a helyzet a poligráffal? Azt pl. a bíró kérhette volna, ha akarja, vagy a védelem is?
Perújításhoz mi lehet elég ez esetben? A sértett nyilván nem fogja megmásítani, amit eddig is állított, ha már képes volt megcsinálni többször a rendőrök és a bíróság előtt is. Az ilyen emberből bármit kinézek,és az a nagyon-nagyon szomorú, hogy simán megússza következmények nélkül.
Tényleg: ő mit kaphatna hamis tanúzásért, ha mégis ráállna és bevallaná,hogy hazudott?
Köszönöm a segíséget előre is.

guba # 2010.02.02. 13:30

Nem elég, mert a felesége vallomása nem minősül új bizonyítéknak az ügyben, az alapeljárásban is be lehetett volna idéztetni tanúként. Feltételezem, hogy az unokaöcséd azt sem adta elő a vallomásában, hogy a sértett egy ilyen ajánlattal kereste meg őket.

gubanc # 2010.02.02. 13:08

Kedves Fórumozók!
Nagyon kérlek segítsetek válaszaitokkal az alábbi ügyben.
Unokaöcsém sajnos ellopott egy nagyértékű motort (700 e-re értékelték), amit nála egy év múltán meg is talált a rendőrség. A motor tulaja vallomásában azt hazudta, nyilván dühében, hogy a tolvaj belerúgott miközben a motort elvitte. Ami nem igaz, mert a tulaj jelen sem volt. Ezen állítáas miatt azonban lopás helyett, ami történt, a sokkal súlyosabb rablás lett a vád.
Unokaöcsémet mikor bevitték a rendőrök, a benti kihelyezett védő rábeszélte, hogy inkább vallja be, hogy rúgott, mert akkor nem teszik előzetesbe ( ami így is lett), de persze nem hívta fel a figyelmét arra, hogy a rablás sokkal súlyosabb bűnnek minősül a lopásnál, stb. Emiatt sajnos a második vallomásban elismerte a rúgást, amit azonban utána az eljárás során tagadott persze, mivel abban ártatlan, de akkor már ez senkit sem érdekelt.
A bíróságnak gyakorlatilag 1 db tanúvallomása volt, a sértetté, az ügyben, és az említett körülmények között született vallomás a rúgásról.
És ez elég volt a bíróságnak, hogy elsőfokon 2 év börtön 4 évre felfüggesztvére, másodfokon pedig 2 év letöltendő börtönre ítéljék. Három kiskorú gyermeke van, tízmillió lakáshitele és büntetlen előéletű.
Gyakorlatilag egy hamis vád és tanúzás miatt, merthogy lopásért letöltendőt valószínű nem kapott volna.
Bizonyítani nem tudjuk, hogy a sértett hazudott, mert ugye más tanú nincs. A bíróság egy pillanatig sem vonta kétségbe a szavait.
Kérdésem: mit lehet tenni ebben a helyzetben?
Nem lehetett volna kérni igazságvizsgálót v. mit?
Perújításhoz elég lehet-e felesége tanúvallomása arról, hogy a sértett megkereste unokaöcsémet, és beismerte, hogy semmi sem történt, és az autóját akarta, gondolom az igazat vallásért cserébe? (Most már látom, abba kellett volna belemenni)
Sem a nyomozók, sem a bíróság nem törekedett, hogy kiderüljön az igazság, sőt.
Kérlek segítsetek, nagyon el vagyunk keseredve. Unokaöcsém tényleg rendes gyerek, sose ártott senkinek, csak akkor bekattant neki valami.
Nagyon köszönöm a válaszokat előre is.