Bűnsegéd bent, tettes kint.


ObudaFan # 2010.02.10. 21:01

Ezzel teljesen egyetértek. A rendőrtől az természetes törekvés, hogy aki csak kicsit is eltűnhet, vagy megnehezítheti a bizonyítást, az legyen bent. A bíróságoknak kellene a gyakorlaton változtatni.

főnyomozó # 2010.02.10. 13:32

"ObudaFan érveihez csatlakozva még annyit tennék hozzá, hogy ifjú , tapasztalatlan rendőreink „sportot űznek“ az „előzetesbe helyezésből“ . Már valamelyest tapasztaltabb ügyészeink pedig nem tesznek semmit e gyakorlat ellen. Egyik ügyfelem tavaly augusztus 31-e óta van őrizetben, szeptember 03-tól előzetesben. Mióta meghatalmazott ( szeptember 03.) ki nem hallgatta a rendőrség. Kérdésemre annyit mondtak, hogy nincs idő kimenni a Venyigébe ( Előzetes letartóztatottak fogvatartási helye Budapesten.)."

az ifjú tapasztalatlan rendőrnek van főnöke, aki max. arra utasíthatja az ifjú tapasztalatlan rendőrt, hogy tegyen ELŐTERJESZTÉST az előzetes letartóztatás indítványozására. Az ügyész is csak annyit tehet, hogy INDÍTVÁNYOZZA azt. Itt sportot legfeljebb a bíróság csinálhat az előzetes letartóztatásból, aki azt elrendeli, vagy nem...

a régóta ki nem hallgatott gyanúsított miatt meg érdemes panasszal élni, ugye amiatt is lehet, ha a nyomozó hatóság elmulaszt megtenni valamit...

sok hülyeséget csinálnak a rendőrök, de azért mindent ne kenjünk rájuk :)

laeyer # 2010.02.10. 11:33

Ne mond meg senkinek hova mész, legalább is ne mondják el senkinek, fogadj egy ügyvédet, aki megjelenik helyetted a tárgyaláson. Ez nem olyan nagy bűn, hogy ne tudnák távollétedben megtartani.

Egyébként már nem így kellett volna az elején belemenni az ügybe. Mivel az érték nem bcs. feltételezem a bűnszövetség minősíti fel. Na most, ha valaki teljesen magára vállalta volna, akkor nincs bcs. mert nem éri el a 20 ezer forintot. Továbbá most is miért nem mondtatok le a tárgyalásról??? Azt meg kellett volna beszélni az ügyésszel. Nincs ügyvédetek és már 2-3 éve tárgyalják a 14 ezer forintot. Feltételezem a fentiek azért nem jöttek össze, mert az ügyésznek is egy eredményes vádemelés, ha titeket elítélnek.

Azért az durva, hogy 14 ezer forint miatt félsz a felfüggesztett börtönbüntetéstől. Még az ügyésznek a vádemelést is el kellett volna halasztania..

justizmord # 2010.02.09. 23:44

Nem vagyok jogász, de elég nagy bűn.

A büntetőeljárásban a terhelt/vádlott részvétele nem opcionális lehetőség, hanem kötelesség, és ki is fogják kényszeríteni minden eszközzel, hogy megjelenjél. Ha elsőnek nem jelensz meg, rögtön elfogató parancsot és körözést is kiadhatnak ellened, útleveledet bevonhatják, és akár előzetes letartóztatásban is töltheted a per hátralévő részét, mialatt valószínű, hogy maga az ítélet soha nem szabna ki rád végrehajtandó szabadságvesztést. Az általad előadott dolog ráadásul szerintem nem is bűncselekményi kategória, hanem szabálysértési értékhatáson belül van, talán a csoportos elkövetés minősítése vagy más minősítő körülmény miatt kerütél szabálysértési értékhatár ellenére bűncselekményi kategóriába. Ami arra utal, hogy lehet, az egész végeredménye csak ügyészi megrovás, bírósági megrovás, vagy próbára bocsátás lenne. Apropó, rettenetesen jó lenne a pénz teljes visszafizetése, amennyiben még nem tetted meg, mert akkor a büntetésed korlátlanul enyhíthető. Akár, ha a többiek nem akarják, még az ő részüket is fizesd vissza, hogy garantáltan nulla tartozásod legyen, és tanúsíts megbánást.

Az általad vázolt tervet a bíróság a vádlott szökése elrejtőzése kategóriájába sorolná rögvest, és ennek megfelelően kezelnének, és ha önként nem akarnál részt venni az eljárásban, az előbb sorolt eszközökkel rögtön el kezdenék azt kiényszeríteni.

A megoldás pofonegyszerű, menj ki dolgozni, de az idézés napjára gyere haza, ha töriok, ha szakad. Ha Európába mész dolgozni, akkor ez 3 nap munkából kiesés, akár szabadság, akár táppénzre kiiratás, akár a főnöknek őszintén elmoindva, hogy kötelező hazamenned. Kerül amibe kerül az utazás, fizesd ki, nyögd ki azt a költséget, de mindeképpen jelenj meg a tárgyaláson.

Elvileg kérheted a tárgyalás elnapolását is, de az általad felvázolt okokra hivatkozva ezt kétlem, hogy megkapnád, magyarul haza kell jönnöd és kész.


Iniuria non excusat iniuriam

delikat # 2010.02.09. 23:18

Üdv emberek!!!!
Nagyon nagy szükségem lenne a segítségetekre!

Az a lényeg 20 éves vagyok!!
18 évesen elkÖvettem egy butaságot loptam egy büféből egy pénzes vödörből 2 haverommal 14.000ft-ot!
Voltak ebből szembesítések 1 targyalás is volt mar de egy tanu nem tudott megjelenni és elnapoltak ,de kihalgattak mar töbször a vallomásom is megvan vagy 100 helyen a rendőrségen!Annyinak utána jártam hogy max fél év felfüggesztettet kaphatok de ezt a legrosszab esetben.

Kérdésem az lenne hogy most lesz a tárgyalás megint (mert akkor nem volt ott egy tanu és elnapolták)
De én a tárgyalás előtt kimennék külföldre hosszú időre mert most van munka lehetőség!Szóval mit kaphatok ha nem jelenek meg a tárgyaláson???Nagyon nagy bűn ez???
ÉS ti mit tenntétek a helyembe kérlek segitsetek mert nem sokára indulnék és szeretnék kimenni!!!Kérlek írjatok !!Köszi mindenkiek
ide is írhattok: laonda1990@citromail.hu

ObudaFan # 2010.02.07. 11:05

Nem is feltétlenül az ügyészségtől, hanem a bíróságtól várnám a gyakorlat módosulását. De ez most nem várható, mert erősen rendpárti fordulatot vett a magyar politika.

lacika31 # 2010.02.06. 13:09

Köszönöm az eddig érkezett válaszokat!A helyzet ezután is kétségbeejtő és félelmetes is egyben.Emberéletről van sz,s mint tudjuk mindenkor az az első,emberélet megóvása.Sajnos a falakon belül ez nem működik,nincs hova fordulnunk.

kismukk # 2010.02.06. 12:16

Csak kérdés:
óvadékot nem lehetne hitelből?
A 7.500 Ft nem 8.000 ? Többen ennyit mondtak már...

Dr.Attika # 2010.02.06. 10:04

ObudaFan érveihez csatlakozva még annyit tennék hozzá, hogy ifjú , tapasztalatlan rendőreink "sportot űznek" az "előzetesbe helyezésből" . Már valamelyest tapasztaltabb ügyészeink pedig nem tesznek semmit e gyakorlat ellen. Egyik ügyfelem tavaly augusztus 31-e óta van őrizetben, szeptember 03-tól előzetesben. Mióta meghatalmazott ( szeptember 03.) ki nem hallgatta a rendőrség. Kérdésemre annyit mondtak, hogy nincs idő kimenni a Venyigébe ( Előzetes letartóztatottak fogvatartási helye Budapesten.).
Tegnap a PKKB egymillió forint óvadék letételének fejében szabadította az ügyfelet. Ezt a pénzt nem tudja letenni, így napi 7.500,- Ft-ért továbbra is a Magyar Állam vendégszeretetét élvezi. A bíróság (egyes bíró) két órán keresztül tanácskozott magában, hogy mennyi legyen az óvadék. Még várakoztunk megkérdeztem az ügyésznőt, hogy nem lenne egyszerűbb ügyészi hatáskörben szabadítani? Válasz: nem, mertb júliusban űgyis vádatemelünk és, akkor szabadulni fog.

ObudaFan # 2010.02.06. 08:24

Lehet az indokolt, ennyiből nem derül ki. Ha a bűnsegédnél a szökés, elrejtőzés, az ismételt elkövetés, vagy a bizonyítékok eltüntetésének a veszélye sokkal inkább fennáll, mint a tettesnél, akkor ez történik.

lacika31 # 2010.02.05. 19:59

Segítséget szeretnék kérni valakitől.Bűnsegégként van előzetesben egy ismerősöm lassan 6hónapja.Senki nem tud választ adni arra miért vigyorognak idekint akiket meggyanusítottak mint elkövetőket és miért nem engedik ki a bűnsegédet.Aki egyébként életveszélyes egészségi állapotban van,ami abszolutt senkit nem érdekel ugye csak minket.Lehetséges ez ebben a szép demokráciában ebben a gyönyörű országban?Köszönöm előre is.