hányszor mínősíthető egy ügy?


misso # 2010.02.14. 05:28

Köszi a válaszodat! Mondjuk nálam az első körben is az ügyész mínősített, a feljelentő csak leírta, hogy mi a szituáció, de ő nem kategorizálta be.... Ezért furi nekem. Meg aztán azt gondolnám, hogy nem a feljelentő vagy a panasz alapján dönt az ügyész, hanem azért felügyeli az eljárást, mert a jogi vonatkozásaira neki kell ügyelnie. Kösz még1x!

Dr.Attika # 2010.02.13. 22:24

Megteheti az ügyész, sőt meg is kell tennie. Ha ugyanaz a törvényi tényállás, akkor már az elő eljárásban közvádasra kellett volna tenni. Itt valózínűleg arról volt szó, hogy a magánindítvány zerinti büntető törvényi tényállsát vették figyelembe és a panasz alapján vették észre, hogy a törvényi tényállás alapján már közvádas az ügy.

misso # 2010.02.13. 21:23

Oké, ettől féltem! Akkor neki futok még1x! Indult egy magánindítványos eljárás magántitok jogosulatlan megismerése miatt, majd ezt az eljárást megszüntetik, mondván a magánindítvány elkésett. Erre a feljelentő panasszal él, és megkezdődik egy újabb eljárás, ahol már más bűncselekmény a vád, vagy is pusztán a panasz alapján, és ugyanazon bizonyítékok alapján átmínősítették az ügyet! Ugyanazon bizonyítékok, ugyan azon tett miatt, indul egy újabb eljárás, ami immár másképp minősül, ez lehetséges? Kicsit úgy érzem, mintha az ügyész megtehetné, hogy mínősít egy bcs-t, majd később - hogy az elkövető ne úszhassa meg - kitalál egy hasonló bcs-t, ami már közvádas, tehát nem vonatkozik rá a 30 napos határidő ami miatt a magánindítványos eljárás megbukott. Megteheti tehát az ügyész, hogy ugyanazt a tettet 2 alkalommal mínősíti? Egyszer azt mondja, hogy btk 178/A, másodszor meg azt, hogy 300/C, holott a bizonyítékok ugyanazok!

Dr.Attika # 2010.02.13. 21:13

Nagyon zavaros és jogilag nem értelmezhető.

misso # 2010.02.13. 20:36

x bizonyíték alapján és magánindítvány alapján megindul egy eljárás amit az ügyész bemínősít y bűncselekménynek. Bizonyos okok miatt azt mondják, hogy megszüntetik ez eljárást, mert a törvényi feltételei fennállnak. A magánindítványt benyújtó panasszal él és ugyanazon bizonyíték alapján megindul egy másik eljárás, más mínősítéssel, súlyosabb bcs-vel. Helyén való ez így? Akkor elsőkörben rosszul mínősített az ügyész? Megteheti, hogy ugyanazt a bcs-t 2 különböző módon mínősíti? Ez jogilag rendben van? Bocs, ha kissé össze-vissza voltam, azért remélem érthető volt!