Informaciomegtagadas gyanusitottol


Dr.Attika # 2010.02.19. 17:35

Jól érted Főnyomozó. A kézbesítés megtörtént a fiatalember belföldi lakcímére. Viszont az úr külföldön él és ott dolgozik. Az édesanyja átvette az idézést és értesítette a fiát.

A kérdező, amikor elment Magyarországról kérhette volna az okmányirodától,hogy jelentsék ki a magyarországi lakcíméről. Ugyanebben a kérelmében kérhette volna, hogy ezen lakcímére kapjon egy ideiglenes lakcímkártyát.

Nem kérte, tehát a magyar lakcímnyilvántartás szerint itt lakik.

főnyomozó # 2010.02.19. 16:18

a szökést arra értettem, ha nem jelenik meg, magát nem menti ki, a távolmaradást nem igazolja, akkor ezt bizony (szökésként) elrejtőzésként értékeli a nyomozó hatóság. bocs, ha nem voltam egyértelmű

főnyomozó # 2010.02.19. 16:15

ha jól értem a történetet, a gyanúsítotti idézés kézbesítése megtörtént, ezt szóban, telefonon jelezte is a gyanúsított az eljáró nyomozóhatóságnál, ahol feltehetően erről hivatalos feljegyzést is készítettek... na mármost, ha ezek után (természetesen előzetes kimentés, ill. igazolás lehetőségének figyelembe véve)a gyanúsított nem jelenik meg a határnapra körözése, egyben elfogatóparancs kiadása rendelhető el.

önmagában abból a tényből, hogy a nyomozó telefonon nem akar tájékoztatást adni az általa még nem ismert (hangját még sosem hallotta...) első ízben beidézett gyanúsítottnak, különösebb következtetés nem vonható le az esetleges őrizetbe vételre vonatkozóan.

véső (törölt felhasználó) # 2010.02.18. 17:06

főnyomozó !
Büntetés című topikba Meska kérdezőnek válaszolnál ?
Érdekelne a válaszod .
Köszönettel: véső

Dr.Attika # 2010.02.18. 16:54

Külföldön dolgozik. Milyen szökés? Milyen elfogató parancs? Be kell mennie egy ügyvédnek és meg lehet tudni miről van szó. Közölni kell a külföldi címet és ennyi. A rendőrségnek onnantól külföldről kell idéznie. Az tény, ha nem jelenik meg az idézésre és nem közli a külföldi lakcímet, akkor nyakába kaphatja az elfogató parancsot.

Dr.Attika # 2010.02.18. 16:49

Úgy értettem a befolyásoltságot, hogy a bíró alapvetően csak azt látja, hogy volt előzetesben. Mivel az ítéletet behatárolja ugyan a Btk., de mégiscsak egy szubjektív álláspont eredménye. És igen is ezt a szubjektumot befolyásolja, hogy volt a terhelt előzetesben. Hogy milyen ítélet lehet? Azt nem lehet megmondani. Törvényes kereteket meg lehet adni, de ez sokat nem jelent.

főnyomozó # 2010.02.18. 16:17

a gyanúsítottat az őt terhelő kötelezettségek és megillető jogok a gyanúsítottkénti idézés kézhezvételétől már megilletik... így jogod van megtudni, hogy milyen ügyben idéztek be... de egyben kötelezettséged az idézésre megjelenni... esetleges távolmaradás alapján előállítás megkísérlése, elfogatóparancs kibocsátása következmény lehet, ez alapján pedig sokkal nagyobb valószínűséggel fognak bent tartani, mintha megjelensz magadtól az idézésen.

de persze szökésben is el lehet tölteni pár évet, míg elévül az ügy... ami, ha valamilyen félreértésen alapul, lehet, hogy egy tíz perces vallomással el tudsz oszlatni...

lehet a pro és kontra érveket mérlegelni

Isana # 2010.02.18. 13:50

Dr.Attika! Kérlek írd meg, hogy értetted ezt a befolyásolást! Először szemérem elleni erőszak volt a gyanúsításban, majd becsületsértés vétsége és szeméremsértés vétsége lett a vád az ügyész szerint! Ezt is erősen eltúlozták a nyomozók! Mi lehet szerinted egy reális ítélet?

Dr.Attika # 2010.02.18. 13:26

Ebben az esetben nem is a 27 nap csüccs kellemetlen érzése a gond, hanem lehet, hogy befolyásolni fogja az ítéletet is.

Isana # 2010.02.18. 13:18

Tisztelet Fórumozók! Sajnos osztanom kell az itt leírtakat! Tavaly augusztusban kaptam egy beidézést tanú részére, amelyen jóhiszeműen meg is jelentem, majd azonnal gyanúsított lettem! Engem 3 nyomozó fogadott, és olyannal vádoltak meg amihez az ég-világon semmi közöm se volt! Kikényszerítettek belőlem egy mondvacsinált vallomást, majd előzetesbe kerültem! Szerencsémre az otthoniak ügyvédet fogadtak, és 27 nap múlva sikerült kiszabadulni! Mostanában lesz az első tárgyalás az ügyemben, én vagyok a vádlott! Ezenkívül semmi tényleges dolog nem szól ellenem, még tanúm is van az időpontra! Szörnyű hogy ilyen dolgok megtörténhetnek ebben az országban! Ajánlom mindenkinek a kirendelt ügyvédet mellőzni!

babijocska # 2010.02.18. 12:46

Sajnos tényleg előfordulhat, hogy semmit nem követtél el, és előzetesbe zárnak hónapokig...
A férjem pont ilyen helyzetben van már több mint fél éve. A egyik nap hipp-hopp bevágták egy autóba, azt sem mondták mivel gyanúsítják és azóta haza sem jött. Miután elvitték, 3. nap tudtuk meg mivel gyanúsítják.
Remélem hamarosan lezárják az ügyet és hazajöhet.
Az ügyvédünk mondta az elején, hogy kb. 8-10 hónap mire vádemelésre kerül a sor, de én nem akartam elhinni, hogy ilyet lehet csinálni. Ezek után már elhiszem, hogy bárkit-bármikor elvihetnek... elég egy rosszakaró!

chrisfirst # 2010.02.17. 17:49

Hihetetlen, hogy ezert meg nekem kell fizetnem, csupan csak olyan okbol, mert Ok keptelenek annyi informacioval szolgalni, hogy milyen ugyben szeretnenek meghallgatni? A magyar jogok szerint, meg ennyi sem illet meg egy gyanusitottat? Komolyan vicces...

Dr.Attika # 2010.02.17. 12:07

Az édesanyja meghatalmazhat ügyvédet az ügyben a védelem ellátására. Az ügyvéd be megy és ő tisztázhatja, hogy milyen bcs. miatt és milyen tények alapján kívánják gyanúsítani. A külföldi munkavállalás egyenlőre megfelelő kimentésre okot adó körülmény.

chrisfirst # 2010.02.17. 11:52

:-( De van ra valami mod, hogy kapjak valami bovebb felvilagositast? Egyszeruen elkepzelni nem tudom, hogy mirol is lehet szo! Kicsit abszurdnak tartom, hogy semmit nem hajlandoak mondani, meg azutan sem, hogy minden adatom megadom. Az eloado csak azzal jon, hogy ot jogszabaly koti es azert nem mondhat semmit.

Dr.Attika # 2010.02.17. 11:22

Benttartásos aggályt én is osztom.

Nem akarom elkeseríteni, de manapság Magyarországon elképzelhető, hogy valaki nem tud róla, hogy bűncselekményt követett el és hipp-hopp terem egy gyanúsítás.

chrisfirst # 2010.02.17. 10:48

Olyan ugyben kernek segitseget, hogy kb. egy hete postai uton kaptam egy idezest az X. keruleti rendorkapitanysagrol. Mivel majd 1 eve kulfoldon elek, edesanyam nem vette fel a kuldemenyt, de azt ugye megtudta, hogy honnan is erkezett. Rogton masnap telefonon megkerestem a kapitanysagot, ahol rovid kereses utan, megadtak az ugyiratszamot es hogy kihez is tartozik az ugy. Sikerult egy "igen kedves" holgyel beszelnem, akitol azon kivul, hogy gyanusitottkent szeretnenek meghalgatni valamilyen bunugyben, semmi mast nem sikerult megtudnom. Egesz egyszeruen, a maga "kifinomult" hangnemeben kozolte, hogy menjek szepen haza, faradjak be es akkor majd ott a kapitanysagon kozli velem, mirol is van szo, de addig csak gondolkozzak. Ugyanez megismetolodott, meg 3 alkalommal. Barmennyire is eroskodtem, nem volt hajlando tobb informacioval szolgalni. Magyarul, most ugy allunk, hogy gyanusitott vagyok egy altalam ismeretlen bunugyben es senki nem hajlando meg annyit sem mondani, hogy mirol van szo vagy mikor is tortent. A legerdekesebb, hogy mint emlitettem majd 1 eve kulfoldon tartozkodtam es 19 eves vagyok! Kijovetelem elott, pedig garantalhatom, hogy semmifele bunugyet nem kovettem el, sem tudtommal, sem tudtom nelkul, hisz becsuletes, torvenytisztelo csaladbol szarmazom! Sikerult ma beszelnem 1-2 ugyveddel is es sajnos az egyikuk olyat mondott, amitol majd elajjultam. Szerinte, azert szeretnenek annyira behivni, mert valoszinuleg bent is akarnak tartani!!! Konyorgom, de miert? Most ott tartok, hogy felek hazautazni es informacio hianyaban, teljesen tanacstalan is vagyok? Letezik ilyen, hogy megtagadnak tolem, mint allitolagos gyanusitottol, mindenfele informaciot es mar telefonon keresztul is ugy kezelnek, mint egy utolso rendorgyilkost? Nagyon koszonok, minden valaszt, elore is!