volán ellenőr


Sherlock # 2015.04.27. 17:52

Az a sofőrre és a volánra tartozik, hogy mi lesz (lesz-e) következménye, hogy úgy adott tikettet hogy nem ellenőrizte a jogosultságot, az utas attól még jogosultság nélkül vett igénybe kedvezményt - jogilag nagyjából ennyi, ha nem tudsz sok tanut szerezni és belemenni a perbe.

wers # 2015.04.27. 17:39

ha felmerul, hogy az utas kedvezmenyt ker

Persze, hogy kiderül, hiszen alapból 100%-os jegyet kell adjon a sofőr. Ha nekem mondjuk 50% kedvezményem van, akkor azt igazolnom kell.

wers # 2015.04.27. 16:08

A sofőrnek ellenőriznie kell, jogosult-e kedvezményre

gundabad # 2015.04.27. 12:49

Sziasztok!
Segítséget kérnék hogy ilyenkor mit kellene tennem!

Tavaly nyáron megbüntettek a buszon mert a sofőr direkt rossz jegyet adott! Elöttem felszálltak még páran de nekik a gépből adott jegyet én meg amikor mondtam h hova meg h teljesárú jegyet kérek akkor adott egy jegyet de csak később vettem észre hogy 90%-os jegyet kaptam de ekkor már késő volt. Persze mikor meglátta az ellenőröket a megállóban akkor már kiabált hogy aki nem kapott rendes jegyet az menjen előre, de olyan sokan voltak hogy én már nem kerültem sorra. Teszem hozzá először történt velem ilyen. Az ellenőr elvette tőlem a jegyet és kérte az igazoló kártyámat ami természetesen nem volt, persze azon a jegyen semmi sem stimmelt! Sem az ahol felszálltam,sem a cél,sem az ár! Leszállt velem az egyik ellenőr és a buszmegállóban megírta a papírokat! Addigra a párom is odaért hozzánk! Mikor kiállította a jegyzőkönyvet akkor hozzá tette hogy "Adok 2 csekket de ezeket NEM KELL befizetned! De van egy telefonszám amit fel kellene hívnom"!! Felhívtam őket és azt mondták hogy aki kap csekket azt ki kell fizetni! Na azóta hivogatnak a VB Kontrolltól és jogi perrel fenyegetőznek! Egyáltalán nem érzem magam bűnösnek!! Ilyenkor mégis mit kéne tennem?
Előre is köszönöm!!

Örökös114 # 2014.02.08. 12:19

Tisztelt főnyomozó!Bár látom,hogy a téma nem mostani,de hátha tudnak válaszolni! Én autóbuszvezető vagyok,és velem is előfordult a minap egy ilyen eset. A körítés csak annyi,hogy kb. 10-15 utas nem tudott leszállni az autóbuszról,mert az ellenőr megtiltotta,hogy az ajtókat kinyissam. Azt hozzátenném,hogy nem jeggyel utazó emberekről volt szó,hanem a bérlet igazolványukkal nem volt minden rendben,vagy hiányzott vagy lejárt. Mivel ez a két emberke nem akarta magát igazolni az eljáró ellenőröknek, nekem megtiltották az ajtók kinyitását,és a rendőrség kihívásával fenyegetőztek.A helyzet az,hogy ezek az ellenőrök már így is rettegésben tartanak minket is, és amit ők jegyzőkönyvbe írnak,azt a volántársaság feltétel nélkül elhiszi. Az elmúlt év során, nagyon sok buszvezetőt kirúgtak,többségét azért mert nem adott jegyet az utasnak,és ez még alá is írható,de vannak köztük olyanok,akiknél ez kizárt.A lényeg az,hogy az ellenőr hogyan írja le a dolgot. Jártam régebben én is úgy,hogy az utas mutatott nekem diákbérletet,de az ellenőrzéskor már azt állította, hogy ő adott pénzt a sofőrnek,de nem kapott jegyet,gondolván azt,hogy ezzel megúszhatják a büntetést. Szóval a témához visszatérve,féltve az állásomat,nem nyitottam ajtót. Végig a nyitó gombon volt az ujjam,és ha utas megkért volna hogy nyissam ki,akkor azonnal megnyomtam volna. Ehelyett,hatalmas szócsata kezdődött a buszon,a lehető legtrágárabb kifejezésekkel,amit bár nem tudom hogy ki kezdett,de mind a két fél részéről egyre durvábban odamondogattak. Ez kb.8-10 utas,a két ellenőrrel szemben. A baj szerintem az lehet,hogy az ellenőröktől is követelnek,hogy büntessenek,mert itt zéró tolerancia van. A helyzet az, hogy a munkaköri lehetőségeikben,mintha nem is létezne a figyelmeztetés mint eszköz,mert végig azt szajkózták,ha nem végzik el a dolgukat,akkor őket kirúgják.A közvetlen főnökömet megkérdeztem erről,ő azt mondja,hogy nincs joguk ehhez az ellenőröknek, de vannak akik meg azt mondják hogy már pedig igen. Azt hozzátenném,hogy én sem értek egyet ezzel az intézkedéssel. Önnek,és a tisztelt fórumozóknak mi erről a véleményük? Köszönettel egy autóbuszvezető

PGabe # 2014.02.06. 09:58

rollchy, most nem azért, de leírod, hogy nem volt érvényesítve a diákod, ami igazolt volna, azt elfelejtetted megemlíteni (vagy kérdezze végig, hogy van-e nálad útlevél, esetleg nem vagy-e éhes, mert van nála egy szendvics?), aztán kifogásolod, hogy utólagos bemutatási díjat kell fizetned?! Az, hogy ki jófej, egyéni dolog, hogy mit fogadhat el, az meg előírás.

Ha 2 hónapja is megbüntettek, akkor valószínű neked kellene kicsit összeszedettebbnek lenned így közel 20 éves fejjel... Vagy dolgozni, hogy ne a szüleid fizessék ki a hanyagságod miatti büntetéseket.

rollchy@gmail.com # 2014.02.06. 04:52

"2014 év 01 hó 26 nap 18 óra 50 perckor tartott ellenőrzéskor a (...) autóbuszjáraton
a felmutatott menetjegyem, bérletjegyem, vagy egyéb utazási igazolványom az ellenőr megállapítása szerint az alábbi ok miatt nem érvényes: DIÁKIGAZOLVÁNY ÉRVÉNYESÍTŐ MATRICA HIÁNY, megállapított pótdíj összege: 8000 Ft."
Az ellenőr"úr" a bérletjegyem felmutatására hívott fel, aminek haladéktalanul eleget tettem, s a kollégájától egy kis segítséget kért, miszerint, 1995 szeptember nemtudomhány-adikáig született személyeknek az érvényesítő matrica nem kötelező, tanulási viszonyuk bizonyítására. én 94-es vagyok, és ennek hiányában, a "kedves" ellenőr már hevesen nekilátott kitölteni azt az űrlapot, amit aláírván felvállalom, hogy jogosan bűntetett meg. sajnos az ellenőrzés pillanatában nem jutott eszembe, hogy az ideiglenes diákigazolványom még érvényes volt, de még az ellenőr sem szólított fel, hogy mutassak valami hivatalos dokumentumot, ami igazolja, hogy még tanulói viszonyban állok. humánusabb ellenőrök, akár a tanuló iskolai ellenőrző könyvét is elkérhetné bizonyítékul, vagy ha már jegy, és bérlet ellenőrzésre, felhívják figyelmünket, és azokra a tollvonásokra, amikkel a busás csekket kitöltik, van energiájuk, felszólíthatnának, hogy valahogyan igazoljam, hogy jogosult vagyok a kedvezményes bérletjegy vásárlására, és használatára. ne csak bűntessenek ezerrel, hanem emberien járjanak el az ellenőrök, ha már bűntetnek, és ne vegyék semmibe, hogy 2 hónappal azelőtt szintén megbűntettek, és már akkor se tetszett a kb 2 km-es séta, a fagyhalálba. mai nap reggel fogok elmenni az irodájukba bemutatni az érvényesítő matricát, de, ahogy az lenni szokott, a 8000 ft-os csekket, csak egy 1300 ft-os adminisztrációs díj befizetésére felhívó csekket fogok kapni, ami már csak azért se tetszik, hogy szüleim reggeltől-estig robotolnak ugyanennyi pénzért.

emdé # 2011.07.19. 12:58

elírtam :D 8 ezer!

Rexor # 2011.07.19. 12:48

8 millió forint tényleg szép összeg. Ne hagyd annyiban a dolgot!

emdé # 2011.07.19. 12:41

Üdvözlet!
A mai napon megbüntettek 8000 ezer FT-ra,amiért érvénytelen bérlettel (levelező tagozatos vagyok,és úgy vettem igénybe jogtalanul..) Odaadtam a diákig.omat, majd köteleztek rá,hogy adjam oda a személyi igazolvány,amire én jogosan azt válaszoltam,hogy nem vagyok köteles,mivel nem hatósági személyek. Ezután becsmérlő hangon kezdtek el velem beszélni,majd megérkezett a busz,s a diákigazolványomat hiába követeltem,nem adták vissza.Aztán írtak egy papírt,hogy bevonták a bérletem,átvettem.Ez alatt beért a busz a végállomásra,nem adták vissza a diákom,leszálltak az embere,majd becsukták az ajtót,és a sofőr meg a két ellenőr bent tartottak,nem engedtek ki,korlátozták a személyes szabadságom.Azt mondták rendőrt hívnak,ha nem adom oda a személyim. A 40 fokba mindez...Miután már meguntam a zsarolást,ráírtam a papírra,édesanyám nevét,majd egy hullámos vonallal "aláírtam".. Mi ilyenkor a teendő? Mély sebeket ejtett bennem.

kaffersas # 2010.03.22. 12:18

Tisztelt volán ellenőr!
Pár napja egy helyközi Volán járaton az ellenőr nem fogadta el az érvényes ISIC nemzetközi diákigazolványomat, annak ellenére sem, hogy kollégája is állította, érvényes és el kell fogadnia!Ennek ellenére kiállított egy 1000ft-os, diákigazolvány bemutatási csekket.(nem biztos,hogy ez a helyes megnevezése, de a lényeg ez).Ezek után megkértem arra, hogy valamilyen módon rögzítse írásban,én felmutattam és átadtam az érvényes igazolványt, de ő nem volt hajlandó elfogadni.Ennek nem tett eleget, viszont felírta az igazolvány számát.
Ezek után mi a teendő, mivel nem szeretném kifizetni hiszen jogtalanul járt el az ellenőr.
Várom megtisztelő válaszát!

Volán Ellenőr # 2010.03.13. 01:13

Tisztelt Feri29!Igen,amit azonnal megszeg ha jegy/bérlet nélkül száll fel.Ezalól kivétel ha a járaton vásárolja menetjegyét(távolsági,helyközi járat).Ha szerződést szeg az utas,ekkor lép életbe a szankció(de lehet kötbérnek is nevezni)a pótdíj,amit az utasnak ilyenkor vállalnia kellene ugye.Itt hozzáteszem ebben a "szerződésben"a társaság nemcsak a szállításodat,hanem a biztosításodat is állja ami nagy szó.Ez akkor szívás,ha a busz odazárja a lábad/kezed tehát kissebb balesetet szenvedsz kitudja mi okból,de mivel nem volt érvényes jegyed(blicceltél)a biztosító nem fizet neked...Tehát megéri szabályosnak lenni,mert biztosítva vagy,és biztonságban,és nem kell görcsölni hogy az ellenőr jön-e?Egyébként az ellenőr a fizető utas érdekeit képviseli,ezt jó szem előtt tartani.Lehet hogy épp a Te érdekedet is...Üdv.

Volán Ellenőr # 2010.03.13. 01:02

Tisztelt Bellerophontesz!Valóban nem írható felül a törvény egy helyi rendelettel,csak itt nem erről van szó.Az autóbusz részben kft tulajdon,ergo magán,ahol a tulajdonos szabja a feltételt.Ha elfogadod utazhatsz,ha nem,vegyél autót.Senki sem kényszerít az utazásra,de indulj ki abból hogy a taxiban is a sofőr szabja a feltételt,nem az utas;max. átszállhatsz másikba.Az ellenőr gyakorlatilag a tulajdonos által megbízott személy,aki ellenőrzi hogy az utas betartja vagy sem a "szerződés"feltételeit.Lényeg a lényeg,az utasnak kötelessége a járati személyzettel való együttműködés,ugymint a bérlet átadása,ami a hátoldalon felszólítja az utast erre.Sok társaság nem kellőképp tájékoztatja utasait az utazás feltételeiről-nem fárasztja az utast ezzel- ez tény,mégis ha a jogszabályi rendelkezést tekintjük az ellenőrnek sokmindenhez joga van,nemegyszer ez bizonyítást is nyer esetleges bírósági tárgyalásokon az "olyan lökdösődő beszólongatós"utaokkal szemben.A szabályokat nem kimagyarázni,kikerülni kell hanem betartani.

Feri29 # 2010.03.12. 19:46

Ha valaki felszáll egy tömegközlekedési eszközre, akkor ezzel a magatartásával elfogadja az utazási feltételeket? Ez nem csak a jegyvásárlással valósul meg?

Bellerophontesz # 2010.03.12. 18:07

Kedves volán ellenőr! Egy utazási szabályzat nem írhat felül jogszabályi( törvényi) rendelkezést. Így hiába mondod azt, hogy a szabályzatot elfogadja az utas, ha felszáll, az utas számára a törvény teszi lehetővé azt, hogy csak rendőrnek adja át a papírjait, illetőleg rendőri felszólításra igazolja magát. Én még megkockáztatom, az ellenőr még el sem veheti az utastól a papírokat, ha az nem adja ki a kezéből azt, csupán csak felmutatja, de átadni nem akarja azokat az ellenőrnek.

Volán Ellenőr # 2010.03.12. 17:34

T.Ronesz!Főnyomozónak részben igaza van.Azt viszont előrebocsájtom,ha az utas jogsértő magatartást tanúsít,veszélyezteti a járat biztonságát,vagy a járati személyzet ellen(Btk.129-130§)vét,illetőleg súlyosan megsérti az Ált.Ut.Feltételek utasra vonatkozó szabályzatát olyannyira hogy rendőri segítséget kell hívni,akkor az utas számára a személyi szabadság megsértése szóba sem jöhet,annak itt helye nincs,az utasnak tisztázni kell magát.Itt megjegyzem,sokan vitáznak a járaton,idézem:"nem rendőr maga,nem igazolom magam!"Ez sem így működik teljesen,mivel ha szabálysértést követett el az utas,a Volán Ált.Ut.Feltételek szabályzatának megfelelően idézem:III.Érvényes menetjegy nélküli utazás 4.pont Az az utas akinek pótdíat kell fizetnie és azt a helyszinen nem egyenlíti ki,köteles személyazonosságát és lakcímét az ellenőrzést végző részére igazolni"Ez a leírt szabályzat,amit a felszálló utas elfogad...most gondolkodjunk hány bliccelő sérti meg ezen szabályt...utazás előtt tájékozódjunk,nemcsak jogaink,kötelességeink is vannak.Üdv.

ragyasdezso # 2010.03.01. 21:06

erzsó55

FMH-t adat ki és jogerőssé válás után végrehajtatja.

erzsó55 # 2010.03.01. 21:00

Senki nem tud válaszolni???

főnyomozó # 2010.03.01. 17:04

ha kizárólag azért záratja be az ajtókat, hogy megvárják a rendőrt, aki majd igazoltatja a jogosulatlanul utazót, akkor nagy valószínűség szerint személyi szabadság megsértését követi el felbujtóként... (kérdés, hogy mekkora ennek a cselekménynek a társadalomra veszélyessége)

de persze azokat az ajtókat be lehet zárni utasbiztonsági okból is, valamint két megálló között nem köteles kinyitni az ajtót a vezető, hacsak nem nyomós ok miatt

Legislator # 2010.03.01. 06:41

Az ellenőr nem hivatalos személy, mert azokat (ha jól emlékszem reggel így éhgyomorra) a Btk. 137. § mint az értelmező rendelkezések egyike, taxatíve nevesíti. A Volán társaság ellenőre legfeljebb közfeladatot ellátó személy. (Ja, most látom, hogy végrehajtó ezt már leírta:-D). Na, mindegy.


Sunshine after the rain.

Feri29 # 2010.02.28. 21:51

Kizárt dolog, hogy egy ellenőr bezárhatja a jegy nélkül utazó utast.

erzsó55 # 2010.02.28. 19:27

Ha a pótdíj adóként nem hajtható be akkor hogyan ill. behajtható-e ha valaki nem fizeti be?

végrehajtó1 # 2010.02.27. 19:59

a pótdíj nem adókmódjára hajtandó be.Nem köztartozás.

Ronesz # 2010.02.27. 19:38

Ebben azért nem lennék biztos,mivel ha nézzük a Btk.229-230§.közfeladatot ellátó személy státusz elleni bcs.eseteinek részét,az köti a hivatalos személy státuszhoz,valamint ha pótdíjat szabhat ki,ami köztartozás,adók módjára behajtható lett,csak van hivatalos személy státusza,mert lényegében szabálysértési szankciót alkalmaz...legalábbis szerintem.engem igazán nem zavart intézkedésük,csak az ajtó szerepe érdekelt volna.Köszönöm.

végrehajtó1 # 2010.02.27. 18:22

Az ellenőr-bár tudom hivatalos személy-bezárathatja ilyen esetben az ajtót”?

Nem hivatalos személy.
Max.közfeladatot ellátó személy lehet .