Vádalku, lemondás tárgyalásról


Carlo # 2010.03.06. 07:36

Tisztelt Fórumozók!

Nagyon szorít az idő...
Senki nem tud tanácsot adni?


Ha büntet?ügyed lenne valaha és nincs pénzed, hogy sztár ügyvédet megfizess, akkor elégedj meg a kirendelttel!

Carlo # 2010.03.04. 17:29

Tisztelt főnyomozó!

Köszönöm a segítséget. Az információról amit elmonhatok az ügyről a hatóság már tud ugyan, de nincs jegyzőkönyvben és olyan perdöntő bizonyíték van a birtokomban ami nélkül nehéz dolguk lenne a vádemelésnél. A nyomozónak érdeke, hogy feltárja az ügyet és együtt is működnék vele, de nincs garancia és a tárgyalásról lemondással élhetek a vádirat után is. A kérelmet elutasíthatja az ügyész így is, úgy is.

Ha írásban nem adják, kinek a szavára adhatok?

Azt szeretnék, hogy tegyek vallomást és megigérik, hogy tárgyalásról lemondáskor az ügyész nem indítványoz elmarasztaló ítéletet. Így segíteném a nyomozó munkáját (mivel hamarosan lejár a 2 év és nem tudja hosszabbítani a nyomozást, le kell zárja az ügyet), nem csak az ügyészségét.

Mennyire hihetek a hatóságnak és kivel egyeztessek?

Azért vannak fenntartásaim, mert nincs garancia és akkor járok a legjobban ha nem tárom fel a történteket.

Van jelentősége, hogy a nyomozati szakban, vagy a vádirat készhezvétele után lépek és akkor teszek vallomást?


Ha büntet?ügyed lenne valaha és nincs pénzed, hogy sztár ügyvédet megfizess, akkor elégedj meg a kirendelttel!

főnyomozó # 2010.03.04. 15:27

az ún. vádalku, illetve a tárgyalásról lemondás nem ugyanaz.

az együttműködő gyanúsított ellen, ha fennállnak a feltételei megszüntethető az eljárás. (nevezzük ezt vádalkunak) amennyiben nem állnak fenn a feltételei, vagy erre az ügyész nem hajlandó, még lehetőségként ott a tárgyalásról lemondás, de mindkét esetben a gyanúsított feltáró jellegű, önmaga bűnösségét is elismerő vallomás megtétele a FELTÉTELE annak, hogy ezt az ügyész kezdeményezze. Sajnos az ügyész, illetve a nyomozóhatóság "becsületszaván" kívül sok garanciát nem ad a büntetőeljárás a gyanúsítottnak.

Gyakori eset, hogy a nyomozóhatóságnak már tudomása van arról az információról, amit a gyanúsított a "vádalku" reményében előad és meg van győződve róla, hogy őt becsapták... holott ebben az esetben nem lehet "vádalkut" kötni. bár garancia nincs rá, a védővel és az ügyésszel együtt történő megbeszélés hasznos lehet...

Carlo # 2010.03.04. 09:01

Tisztelt Jogászok!

Szeretném megtudni, hogy együttműködés esetén milyen garanciát kaphatok a nyilatkozattételemért. Addig nem kívánok vallomást tenni amíg nem kapok papírt erről a megállapodásról. Be 192§, vagy tárgyalásról lemondás esetén milyen "igazolást" kérhetek a hatóságtól? Tudom, ha az uóbbi mellett döntök, a vádirat kézhezvétele után 15 napig élhetek a lehetőséggel, viszon a nyomozói érdekek mást kívánnak. Hamarosan lejár a 2 év és nem haladtak kellőképpen.
A vallomásomnak hatalmas súlya lenne és a bizonyítékaim perdöntőek amit jegyzőkönyvön kívül már a hatóság elé tártam amivel sajnos taktikázni kezdtek, így a bizalmatlanságom érthető.

A fizikai védelmem megoldott és vállalom is a kockázatot, de a jogi része így bizonytalan.
Mi a tendencia a szóbeli ígéretekkel kapcsolatban? Létezik egyáltalán valami garancia? Elfogadható a szóbeli ígéret?

Válaszukat előre is köszönöm!


Ha büntet?ügyed lenne valaha és nincs pénzed, hogy sztár ügyvédet megfizess, akkor elégedj meg a kirendelttel!