Büntetőjog - Provident


sz.nicole # 2010.03.11. 13:05

Ha mástól hallottam volna, én is azt hinném, hogy kamu. De sajnos ez nem az. És akkor most hagyjam ennyiben a dolgot? Valaki megúszhatja csak így? Családokat tesz tönkre, ráadásul olyan embereket, akiket személyesen is ismer? És miért hátrány az, hogy pénzügyön tanulok és dolgozom?

kadaj01 # 2010.03.11. 12:59

Gyorsan visszafizetni a tartozásod, akár a család összefogásával. Aztán keresni egy ügyvédet. Mellesleg, az csak ront a helyzeten, hogy pénzügyön tanulsz/dolgozol. Nem akarlak megbántani, de szerintem ez a történet kamu.

sz.nicole # 2010.03.11. 12:28

jah, igen...
Nekem van egy kézzel írott papírom, amin az ügyintéző elismeri, hogy 70.000 ft-ot átvett saját felhasználásra és részarányos törlesztéssel fizetjük a kölcsönt. Ki-ki a maga részét.

Ez semmit sem ér?
És akkor most ez szerepelni fog az erkölcsimben?
Milyen büntetésre számíthatok?
Egyáltalán mit tegyek?

sz.nicole # 2010.03.11. 12:25

munkáltatói igazolást nem tudtam adni, mivel csak maximum egy igazolást tudtam volna felmutatni, hogy diákszövetkezetnél dolgozom. Így végül magához a hitel kérelemhez nem lett csatolva.

A másik...Minderről tud a Provident. Mikor a fülükbe jutott, hogy mi történt a faluban, azonnal összeírták a károsultak nevét, problémáját...stb.
Azt az ígéretet kaptuk, hogy majd lépni fognak ezügyben. Gondolom mondanom sem kell, hogy semmilyen lépést nem tettek.
Akkor mégis miért mi vagyunk a gyanusítottak?

guba # 2010.03.11. 12:17

A kölcsönt te vetted fel, neked kellett volna visszafizetni. A hitelező fele te vagy az egyetlen adós. Ha közreműködtél a hamis munkáltatói igazolás elkészítésében, akkor az okirathamisításban társtettes vagy. A csalásból egy jó ügyvéd kimoshat.

sz.nicole # 2010.03.11. 11:58

A helyzet az, hogy a provident egyik (falubeli) munkatársa által felvettem 100.000 ft-ot, holott nekem csak 30.000 ft-ra lett volna szükségem. De a területi közvetítő azt mondta, hogy ekkora összeget nem lehet felvenni, csak 100.000 ft-ot. Mondtam, hogy nekem így nem kell, mert nem tudom visszafizetni. A lényeg, hogy rávett, hogy vegyem fel a 100.000 ft-ot és abból 30.000 ft az enyém, 70.000 ft pedig az övé lenne. Azzal indokolt, hogy a családja nagyon meg van szorulva, s mivel ismertem őket, így belementem. Megegyeztünk, hogy ezzel arányosan törlesztjük vissza. Nos, ez nem így történt. Én fizettem, ő pedig nem. A saját részemet kifizettem, de a többit nem vagyok hajlandó. Azt még tudni kell, hogy a felvét előtt én közöltem a közvetítővel, hogy diákszövetkezetnél dolgozom, így sem bejelentett munkahelyem, sem fix keresetem nincs. Én úgy gondoltam, hogy próba szerencse, hátha ezekkel a feltételekkel is lehet igényelni a Providentnél pénzt. Az ügyintéző, azt mondta, hogy ez nem jelent problémát. Így naivan belementem. Már két éve húzódik a dolog. Az ügyintéző (B. Tamás) nem fizetett egy vasat sem, sőt eltűnt a faluból is hosszabb időre, és a Provident-nél is megszűnt az állása. Én viszont feljelentést tettem ellene. Kiderült, hogy nem csak velem tette ezt meg, hanem közel 20 családdal még a faluban. De mindössze 10-en vállaltuk, hogy feljelentést teszünk.
Feljelentettem, megtörtént a tanúkihallgatás és azt hittem sínen van a dolog. Erre ezen a héten szerdán 11 órakor meg kellett jelennem egy újabb kihallgatáson, ahol is, mint gyanúsított lettem beidézve. Mint kiderült, mi károsultak az ügyintéző tettestársaiként szerepelünk, méghozzá csalás elkövetésének alapos gyanúja miatt. Engem személy szerint még okirat hamisítással is vádolnak, mert a munkahelyen, amit az ügyintéző beírt, nem voltam bejelentve.Tehát nem elég, hogy KHR listára kerültem miatta, több száz ezer forintos tartozást okozott számomra/számunkra, nem elég, hogy több családot tönkre tett, de még mi lettünk gyanúsítottak...Hát mégis, hogy működik ez?
22 éves vagyok, pénzügyön tanulok, dolgozom...Kellene az erkölcsi bizonyítványom, de azt mondták a rendőrségen, ne váltsam ki, mert már a jövőhéttől nem lesz tiszta. Akkor most oda az állásom is, az iskolám is, az életem is?
És egyáltalán, hogy szerepelhet ez az erkölcsimben, ha még csak kihallgatás volt? Nem csak úgy van nyom az erkölcsiben, ha jogerős ítélet születik?
Kérem mindenképp válaszolják meg a kérdéseimet, mert nagyon el vagyok keseredve.

Köszönettel:

Szabó Nikoletta