Házkutatás előtt


ObudaFan # 2010.03.13. 08:48

Váratlanul.
A házkutatást rendszerint az érintett jelenlétében kell elvégezni, a megkezdése előtt közölni kell vele a házkutatást elrendelő határozatot, és - ha a házkutatás meghatározott, illetőleg ismert bizonyítási eszköz vagy elkobozható dolog, illetőleg személy megtalálására irányul - fel kell őt szólítani, hogy a keresett dolgot adja elő, a számítástechnikai rendszeren vagy adathordozón tárolt adatot tegye hozzáférhetővé, illetőleg a személyt adja át. Ha az érintett a felszólításra a keresett dolgot előadja, a számítástechnikai rendszeren vagy adathordozón tárolt adatot hozzáférhetővé teszi, illetőleg a keresett személyt átadja, a házkutatás nem folytatható, kivéve, ha gyanú merül fel arra, hogy a házkutatás során más bizonyítási eszköz, elkobozható vagy vagyonelkobzás alá eső dolog is fellelhető.
Ha a házkutatáson az érintett, illetőleg a védője, képviselője vagy megbízott hozzátartozója nincs jelen, az érintett érdekeinek védelmére olyan személyt kell kirendelni, akiről alaposan feltehető, hogy a házkutatással érintett érdekeit megfelelően védi.

tudomany # 2010.03.12. 13:00

Ha valakinél házkutatást tartanak, akkor előtte az illető kap értesítőt, hogy menyjen be a rendőrségre (persze a papiron nem szerepeltetik, hogy miért) és ott közlik vele, hogy ki kell menni házkutatásra?
Ha keresnek valamit és azt mondja az ember, hogy nincsen már meg, akkor is felturják a házat vagy elhiszik és elmennek a rendőrök?
Vagy teljesen váratlanul mennek ki a rendőrök? Mi van ha nincs otthon az ember akit keresnek?

Mi ennek a folyamata?