Közegészségügyi veszélyt jelent a szomszéd


ObudaFan # 2010.03.31. 08:40

A jegyzőhöz érdemes fordulni, a többi az ő dolga. Szerintem a bírság megoldás lehet.

lemming # 2010.03.30. 20:41

Decemberben költöztünk egy Pest melletti családi házba. Mindenkivel barátságos, jó viszonyban vagyunk a környéken, egyedül a bal oldali szomszéd problémás kicsit: a telkén embermagasságú a szemét, a háza vakolatlan, düledező. Az egyedül élő (az élettársa elhagyta), 60 fölötti úriember teljesen antiszociális, a köszönést nem viszonozza, kommunikálni nem tudunk vele.

A hétvégén azt vettük észre, hogy kihozott a házból hat veder zavaros, barna löttyöt, hátraóvatoskodott vele, majd a kert végébe öntötte az egészet, a közös (drót)kerítés mellé. Az elviselhetetlen bűzből nyilvánvalóvá vált, hogy a téli hónapok alatt összegyűlt fekáliától szabadult így meg (víz valószínűleg nincs a házban). Érdeklődésemre annyit bírt válaszolni, hogy "most nem érek rá magával foglalkozni". A szomszédoktól később megtudtam, hogy ez sajnos általános, rendszeresen a kertbe hordja az ürüléket.

Az esetet tanúkkal és helyszíni fényképfelvételekkel tudom igazolni.

Így is szörnyű bűz van a kertben, de el tudom képzelni, a nyári kánikulában ez mit jelent. Muszáj valamit tennem, már csak azért is, mert egy hónapja született meg a kislányunk, és szeretném, ha nyugodtan kiengedhetném játszani, ürülékszag és fertőzésveszély nélkül.

A bűz mellett komoly aggodalomra ad okot, hogy a rengeteg szemét és az ürülék együttesen táptalaja a különböző fertőző betegségeknek, amelyeket rágcsálók és más emlősállatok is terjeszthetnek (macskák, patkányok, sünök stb.). A 20 konténer szemét miatti tűzveszélyt nem is említem.

Mielőtt a hatóságokhoz fordulnék, érdekelne, hogy hogyan látják a fórumozók:

  • hova érdemes fordulni? Önkormányzat, jegyző, ÁNTSZ, szociális osztály, tűzoltóság?
  • mennyi esély van arra, hogy az ilyen problémás eset megoldódik? Milyen mozgástere van az önkormányzatnak vagy az ÁNTSZ-nek? A bírság kiszabása nyilván nem megoldás, hiszen az úriember valószínűleg egyetlen jövedelme a kis nyugdíja, ami még a közmművek fizetésére sem elég.

Mit tehetünk? Minden ötletet, javaslatot hálásan köszönök!