Bírság gyorhajtásért 2x


nagymarti # 2010.03.31. 12:11

Tisztelt Fórumozók, tisztelt szakértők!

Azért fordulok Önökhöz, mert már kb. 5 emberrel beszéltem (rendőr ismerősök, főkapitányságon ügyintéző), de mindenki mást mond. Hát igazodjon ki rajta már aki tud!

2010.01.12.-én párom, édesapja gépkocsijával közlekedett Marcali városában. Itt a rendőr megállította, és a helyszínen megbírságolta 10.000
  • , Forintra, mivel 50 km/h helyett 77 km/h sebességgel közlekedett. Ezen csekket még aznap befizette. (2010.01.12)

Március 9.-ikén (boríték dátumozása: márc. 8) párom édesapja, kapott egy levelet a Baranya Megyeri Rendőr-főkapitányságról, amiben értesítik közigazgatási eljárás megindításáról. Itt összegről még nincs szó, csak azt említik, hogyan mentesülhet ő ezen közigazgatási bírság megfizetése alól, amiben xy dokumentumot elküldi nekik. Ezek után párom feladott egy levelet a Rendőr-főkapitányság címére, amiben elküldte nekik az édesapja és közötte érvényben lévő kölcsönadási szerződést, a helyszíni bírság másolatát, amin az ő neve szerepel, és a befizetett csekk másolatát is, valamint két levelet, az egyikben édesapja kijelenti, hogy élni kíván a mentesülési jogával, és a másikban pedig párom nyilatkozott arról, hogy ő vezette a gépjárművet. Mivel már egyszer helyszínen megbüntették, azt gondoltuk, hogy ezek után már nem kell befizetnünk semmit, mivel a dokumentumokat, ahhoz hogy apja mentesüljön a bírság alól – elküldtük.

Március 29-ikén (boríték dátumozása: márc. 26) kaptunk még egy levelet a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságról, amiben értesítik édesapját a közigazgatási bírság kiszabásáról, ami 30.000
  • (azaz harmincezer) Forint, amit neki 30 napon belül be kell fizetnie.

Azt megjegyzem, hogy az első levél végén a dátum keltének 2010.02.24 a második levélnél pedig 2010.02.25-ikét adták meg. Kifogásoljuk viszont azt, hogy miért ilyen későn kaptuk meg mindkét levelet, illetve ilyen nagy időközzel. Rendőr ismerősünknél érdeklődve megtudtuk, hogy az előírás megsértésétől számított 60 napon belül kell értesíteni az illetőt, valamint kiszabni a bírságot. Ez ha a levél kézhez kapás dátumát nézzük, már lejárt. Bár az első levél éppen hogy beleesik még ebbe a 60 napba, viszont a bírság kiszabása, illetve a csekk a 30.000,- Ft-ról már nem!

Rendőrismerősünk csak az itteni rendőr szervekkel tudott beszélni, ők azt mondták, hogy 30+30 nap az érvényes, tehát 30 nap alatt kell értesíteniük és utána 30 napban meg kiszabni a bírságot.

Amikor párom felhívta a rendőrőrnagyot, aki küldte a levelet, felemelt hangon azt mondta, hogy ő ismeri a törvényt és párom ne akarjon vitatkozni vele (pedig csak kedvesen megjegyezte, hogy mi ezt hallottuk egy rendőr ismerőstől). Ő még azt mondta, hogy a rendőr hibázott, és a 30.000 Ft-ot kell befizetni, maximum a 10.000-et igényelhetjük vissza (5000 Ft-os illetékbélyeggel, úgyhogy mi mindenhogy csak rosszul járunk)

Rendőr ismerősünk beszélt a Vas megyei Jogorvoslati osztállyal, mert ez az "országos" központ állítólag, neki azt mondták, hogy nyújtsunk be panaszt náluk, mert a 60 napból kiesünk, úgyhogy valószínűleg nem kell befizetnünk a csekket. Felhívtam én is az ügyintézőt (de mivel többen vannak gondolom, mert várnom kellett fél percet először, mert "sajnálatos módon, most egy szabad ügyintézőnk sincs", nekem azt mondta a hölgy, hogy a 60 napban annak a dátumnak kell stimmelnie, és azt veszik figyelembe, hogy mikor írták a levelet, szóval melyik dátummal látták el. Ami szerintem nagy "szemétség", mert akár fél év elteltével is ráírhatják, hogy még januárban írták meg a levelet, így soha sem tud elévülni!!!!!

Mit lehet ilyen ügyben tenni? Köszönöm szépen előre is a válaszukat!

Üdvözlettel:

Nagy Márta