Mozgássérült parkolóban rokkant személy várakozik


Feri29 # 2010.06.06. 12:25

Köszi a választ! Szóval ha jól értelmezem, akkor ha jelzőtábla nem korlátozza a max. várakozási időt, akkor az nem jogszerű ha csak a mozgáskorlátozottakra hoznak egy olyan "szabályt", hogy mozgáskorlátozott igazolvánnyal max. 1 órát lehet ingyen parkolni, az ennél hosszabb időre pedig fizetni kell a parkolási díjat. Jól gondolom?

Sz.Márton # 2010.06.06. 12:11

A "KRESZ" /az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet a közúti közlekedés szabályairól/ e témakörhöz kapcsolódódan alapvetően ezt tartalmazza:

41.§ (3) A mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű olyan helyen is várakozhat, ahol a várakozást jelzőtábla (61. ábra) tiltja. Korlátozott várakozási övezetben és várakozási övezetben a mozgáskorlátozott személy vagy az őt szállító jármű vezetője a járművével és - az (5) bekezdésben foglaltak szerint, tárcsa használatával egy óra időtartamig - a betegszállító gépjármű a várakozást ellenőrző órával (parkométerrel) vagy jegykiadó automatával ellátott várakozóhelyen, ellenőrző óra vagy jegykiadó automata működtetése nélkül is várakozhat. A kijelölt rakodóhelyre vonatkozó rendelkezés [15. § (6) bekezdése] azonban e járművekre is irányadó.

(4) Várakozást ellenőrző óránál munkanapon 8 és 18 óra, szombaton 8 és 14 óra között - ha pedig jelzőtábla [17. § (1) bek. e) pont] ettől eltérő időszakot jelöl meg, ebben az időszakban - csak az óra működtetésével és legfeljebb az órával jelzett időtartamig szabad várakozni. Lejárt órát a jármű eltávozása nélkül ismételten működésbe hozni tilos.

(5) Ahol jelzőtábla meghatározott időtartamú várakozást enged [17. § (1) bek. e) pont], a várakozás megkezdésének időpontját a járművön - gépkocsi esetében a jármű szélvédő üvege mögött - elhelyezett tárcsán jelezni kell. A tárcsa jelzését a jármű eltávozása nélkül megváltoztatni tilos.

Feri29 # 2010.06.06. 11:42

Véleményetek szerint közterületi parkolót üzemeltető cég jogszerűen korlátozhatja-e a mozgássérült igazolvánnyal történő ingyenes parkolás időtartamát?

monalisa1 # 2010.06.03. 17:54

Azt hogyan/miből látta a rendőr hogy apukád rokkant, ha egyáltalán látta ezt...

Be kell vinni a rendőrség szabálysértési előadójához a rokkant parkolási igazolványát és az arra jogosító határozatot -vagy esetleg tértis levélben a másolatukat beküldeni-, és kérni a kiszabott bírság utólagos elengedését.

Az ezen igazolvány legjobb helye a vezető lehajtható napellenzéjében van, onnan bármikor, bárhol elővehető, kirakható.

"Mona"
laikus hozzászóló

Yg0R2 # 2010.06.03. 11:07

Üdvözletem mindenkinek!

A problémám az lenne, hogy várakozott édesapám egy rokkant táblával és felfestéssel jelzett parkolóban, viszont a kártyája nem volt nála, de a rendőr látta, rajta hogy rokkant, ennek ellenére megbüntette.
Amikor a fényképet készítette a kocsiról, akkor már 4-en ültünk benne.
A feljelentés megtörtént, kiküldték a büntetést, és 10.000Ft-ot követelnek.

Mit tudnánk ebben az esetben csinálni, hogy elkerüljük a büntetést, vagy ez kivitelezhetetlen és be kell fizetnünk?

Előre is köszönöm!
Yg0R2