Mire számíthatok?


ObudaFan # 2011.01.19. 21:52

5 év az elévülési ideje. Az elévülést félbeszakítja az elítélt ellen a büntetés végrehajtása végett tett intézkedés. Ilyen volt az átváltoztatás is. A félbeszakítás napjával az elévülés ismét elkezdődik.

gyuri79 # 2011.01.19. 20:05

Tiszteletem

Szeretném tudni hogy ha 2006-ban kaptam 45-nap közmunkát, de nem dolgoztam le ezért tavaly átváltoztatták letöltendő fogházbüntetésre az mikor évül el! köszönettel: Gyuri79

lulu18 # 2011.01.19. 15:53

Szeretnék érdeklődni egy szabálysértéssel kapcsolatban. Az említett ügy 7 hónapja történt akkor még 17 évesen (most már 18) gyalogosan átmentem a piroson és kaptam egy 20000-res csekket. Akkor 17 éves voltam nem volt jövedelmem, és semmilyen vagyontárgyam, ezért nem fizettem be. Most január 11-én kaptam 1 végzést. A jegyzőnek kiküldött hatósági tanusítványon nem közlekedési szabálysértés, hanem szemetelés szerepelt. Akkor most fizessem be 7 hónap után vagy mi legyen? Mire számíthatok?
Előre is köszönöm.

tom889 # 2011.01.19. 09:13

tavaly augusztusban szakítottam a barátnőmmel. mikor szakítottam írtam neki 5 emailt 1 héten belül, elég durva hangnemben (azért is mert pénzt kért kölcsön amit még most se adott vissza). ezeket az emaileket aug-ba írtam azóta (szept-okt-nov-dec-jan) semmiféle kapcsolatot nem létesítettem vele.
Zaklatásért feljelentett és én be is ismertem hogy én írtam az 5 emailt. mit kaphatok? azt mondták h max1év börtönt is kaphatok.komolyan 5 email miatt? büntetve még nem voltam. az igaz h ügyvédet csak akkor jelölnek ki mellém hogyha az büntetőügyben 5 évnél többet kaphatok?

mxthor # 2011.01.18. 19:21

Tisztelt ObudaFan!
Olyan kérdéssel fordulnék önhöz, hogy egy közúti balesetben vettem részt. Én előztem a kocsival és előzés közben vettem észre hogy jött velem szembe egy másik kocsi én tovább de a másik személygépkocsi belement az árokba, személyi sérülés nem történt. Még nem értesítettek a rendőrségről és még nincs eljárás ellenem. Milyen eljárást indíthatnak ellenem cserbenhagyás vagy segítség nyújtás elmulasztása? És a büntetés mi lehet?

Trobi132 # 2011.01.05. 16:31

Tisztelt ObudaFan!

2010.12.20-én én és egy barátom, elkövettük azt a hibát, hogy megkíséreltünk eltulajdonítani több műszaki tárgyat egy Tesco Áruházból. Rajtakapás megtörtént a pénztár után, majd bevittek a "kis szobába" ahol felvették az esetről a jegyzőkönyvet, majd átadtak a rendőrségnek. A keletkezett kár értékét (tönkretett biztonsági csomagolások) 120e Ft-ra becsülték ezt rögzítették a vallomásba. A tettünket nagyon-nagyon megbántuk, és soha többet nem fogunk elkövetni bűncselekményt! A tárgyalással kapcsolatban még nem érkezett meg a beidézés, nagyon félek, hogy mit kaphatok. (A jegyzőkönyvben leirtak alapján úgy veszem ki rongálás lesz a vád, de lopás sem kizárt). A nyomozók, valamint a tesco biztonsági főnöke pénzbüntetésről beszélt az okozott kár megtérítéséről, de meg szeretném Önt mint szakértőt kérdezni, hogy miképp zajlik le egy ilyen eset a tárgyaláson, mik lehetnek a következmények, a kiszabható büntetés.
Büntetlen előéletüek vagyunk, 19-21 éves diákok. Őszinte megbánást tanúsítottunk, és a kár teljes mértékű megtérítését is vállaljuk.

Kérem válaszoljon, nagyon fontos lenne, előre köszönöm!

Tisztelettel,
T.Róbert

U.I.: szeretnék mindenképp továbbtanulni a közeljövőben egyetemen, ez meggátolhat majd a felvételizésben?

drrakusz # 2010.11.15. 15:20

Tisztelt urak és Hölgyek kérem segítsenek!!!!
Nagyon nagy bajba keveredtünk Ukrajnában az édesapámmal.
A baj forrása az volt volt,hogy az ünnepekre szerettünk volna egy kicsit vásárolni és hát átruccantunk.Csak az apukám előtte való nap volt horgászni és a kocsiba maradt a horgászkés.„nem volt eldugva csak úgy ott volt“és amint kiszálltam,hogy odaadjam az útlevelet a katona ezt meglátta és lekapcsoltak,mon­dván ez hideg fegyvernek minősül"náluk így hívják azt a kést ami meghaladja a 8cm pengehosszúsá­got.Azt mondták nem nagy baj már máskor is fordult elő ilyen,másokkal­.A jegyzőkönyv elkészítése után"amiből nem kaptunk magyar példányt"azt mondták,hogy mehetünk.De ez nem volt ilyen egyszerű mert kint egy ukrán rendőr várt minket az útlevéllel és azt mondta,hogy kövessük az őrsre.Ott miután bementünk egyből nekünk estek,hogy mekkora bűnt követtünk el és mivel az apukámé a kés ezért neki 2–5évig terjedő börtönt helyeztek kilátásba a kocsi lefoglalásával egyetemben velem meg közöltök,hogy menjek haza ahogy tudok.Kértem tolmácsot azt megtagadták és telefonálni sem engedtek.Végül 3000hrivnyát kértek de nem volt nálunk csak 39000ft amit el is vettek és elengedtek.Mint később kiderült még is feljelentettek és várható egy kinti tárgyalás.Kérdem mi ilyen esetben a teendő?
Előre is köszönöm a segítséget…

ObudaFan # 2010.11.15. 13:16

Mivel az új, az ilyen ügyekre elzárást lehetővé tevő szabálysértési szabályozás gyakorlata épp most alakul ki, így csak annyit lehet biztosan mondani, hogy akár elzárással is sújtható a szabálysértés, aminek a max. tartama 60 nap. A legenyhébb szankció meg a figyelmeztetés.

ronaldo9 # 2010.11.14. 12:35

Hello. Én abban szeretnék kérni segítséget hogy mivan olyankor ha egy üzletben felbontottam egy szeszesitalt bele ittam egy picit és vissza tettem de nem fizettem ki. Majd a biztonsági őr bevitt az operátorhoz akinek bevalotam hogy mit csináltam és kifizettem az árút, madj kihívta a rednőröket azok jegyzőkönyveztek és mondták hogy majd jön a levél hogy mikor kell mennem a bíróságra. 18 éves vagyok és nem votl még semmi ügyem ez volt az első. Szerintetek milyen büntetés lehet a legsúlyosabb és milyen lehet a leggyengéb??
A segítségeteket kérem!

ObudaFan # 2010.11.13. 09:40

Az egy év a reálisabb, és nem a tízezrek.

krizzi # 2010.11.12. 23:08

Tisztelt ObudaFan!

Még annyit szeretnék megtudni, hogy milyen hosszú ideig tart egy ilyen ügy . 2hónap? 1év?
És ha pénzösszeg akkor tízezrek vagy százezrekben mérhető a büntetés

Köszönöm türelmét és válaszát

ObudaFan # 2010.11.12. 12:06

Pénzbüntetésre. A gép akár elkobozható is lenne, de szerintem az eljárás végén valószínűbb, hogy visszaadják.

krizzi # 2010.11.12. 09:41

Tisztelt ObudaFan!

Olyan gondom lenne hogy egy tizenezer forintos cd lemezt lemásoltam és pár darabot eladtam.(magyar termékről van szó és viszonylag kis példányban tudják értékesíteni)
Lefoglalták a számítógépemet amin a másolat is megtalálhható.

Azt szeretném megtudni mire számíthatok az itéletet illetően és hogy mikor kapom vissza a gépemet

Személyes dolgaim is vannak a gépen(pl:családi fotók)
Gondolom nem törölhetnek bele ezekbe

Folyamatos munkaviszonyom van és nem vagyok büntetett előéletű
(ügyvédre nincs pénzem mert a fizetésem teljesen elmegy a lízingre és a lakáshitelre)

Válaszát előre is köszönöm
Krizzi

mendez # 2010.10.14. 11:28

Kérdésem a szakértőkhöz:
Ha próbára bocsátás szerepel az ügyészi indítványban, az egészen pontosan mit jelent, az alábbiak tükrében:
Előzmények. Gyermek elhelyezési per. Anya ismeretlen helyen van a gyerekkel, aki nincs elhelyezve. Apa keresi, megtalálja, anya tovább költözik. Apa mindenkor a gyerekkel akar kapcsolatot létesíteni, sikerül kinyomozni az iskolát, lakhelyet stb. közben az anya munkahelyén is érdeklődik párszor, anya után.
Magán indítvány anya részéről zaklatásra hivatkozva. Nyomozás, kezdődik, ami nem állapít meg semmi konkrét dolgot, /hiszen valójában szó sincs zaklatásról/.
Az ügyész ezek után továbbítja a bíróságra az ügyet próbára bocsátást kérve, és közli, hogy a tárgyaláson meg sem jelenik. A gyerek azóta ideiglenesen el van helyezve a feljelentő szülőnél. Ennyi tehát egyik szülő kizárása a gyerek életéből?
Ezek után, hogy lehet keresni a saját gyerekét a szülőnek, hogy ne jelentsék fel ismét, egy mondvacsinált ok­kal?

mendez # 2010.10.12. 19:44

.

mendez # 2010.10.12. 13:23

Kérdésem a szakértőkhöz:
Ha próbára bocsátás szerepel az ügyészi indítványban, az egészen pontosan mit jelent, az alábbiak tükrében:
Előzmények. Gyermek elhelyezési per. Anya ismeretlen helyen van a gyerekkel, aki nincs elhelyezve. Apa keresi, megtalálja, anya tovább költözik. Apa mindenkor a gyerekkel akar kapcsolatot létesíteni, sikerül kinyomozni az iskolát, lakhelyet stb. közben az anya munkahelyén is érdeklődik párszor, anya után.
Magán indítvány anya részéről zaklatásra hivatkozva. Nyomozás, kezdődik, ami nem állapít meg semmi konkrét dolgot, /hiszen valójában szó sincs zaklatásról/.
Az ügyész ezek után továbbítja a bíróságra az ügyet próbára bocsátást kérve, és közli, hogy a tárgyaláson meg sem jelenik. A gyerek azóta ideiglenesen el van helyezve a feljelentő szülőnél. Ennyi tehát egyik szülő kizárása a gyerek életéből?
Ezek után, hogy lehet keresni a saját gyerekét a szülőnek, hogy ne jelentsék fel ismét, egy mondvacsinált okkal?

Rexor # 2010.10.12. 09:18

A leírás alapján a párod biztosan testi sértést követett el (hogy milyen jellegűt: könnyűt, súlyosat/életveszélyt okozót) ez a leírtakból nem megállapítható. Az mondjuk nem teljesen világos, hogyha a másik félnél volt a kés, hogy szúrt a párod? Sajnos a jogos védelem is erőteljesen kérdőjeles a számomra, mert mint írtad a párod ment a másik fél után, hogy "elverje". Ha van ügyvédetek, akkor biztos lépni fog az eljárás gyorsítása érdekében.

Ancsika1 # 2010.07.07. 05:32

Sziasztok!
Egy olyan problémám lenne, hogy az apósom légpuskával lövöldözőtt a kertjében, és állítólag az egyik lövedék átment a szomszédba és eltalálta a teraszon álló nőt..... aki kihívta a rendőrséget és most súlyos testi sértés kísérlete miatt nyomoz a rendőrség. A sértetten külsérelmi nyom nem látható.
Szeretném megkérdezni, hogy ilyen mi a legtanácsosabb, amit tenni lehet? Illetve, hogy mire számíthatunk?
Előre is köszönöm a segítséget!

kukacc # 2010.07.04. 14:01

Üdv!
Halálos közúti baleset miatt,a helyszínen a jogosítványomat 3 évre,és letöldendö szabadságvesztést kaptam.A 3 év eltiltás a helyszínen elvett idöponttol,vagy a szabadságletöltés után kezdödik?

ObudaFan # 2010.07.03. 11:29

Írásszekértő biztos nem.
Lehet kérni.

kriszti0105 # 2010.07.02. 17:16

Tisztelt ObudaFan!

Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint az okmányszakértő vagy iü. írásszakértő vizsgál-e fénymásolt okiratot, jelen esetben bizonyítványt, ugyanis az eredeti eltűnt. A rendőrség mennyi időn belül küldi tovább általában az ügyészségnek az ügyet Ön szerint és az ilyen bü mennyi ideig húzódik?

Vádhalasztást lehet kérni magánokirathamisítás ügyében az ügyészségen?

Köszönöm szépen.

irma44


irma44

citrom81 # 2010.07.02. 07:20

Kérdésem: az elmeorvosszakértővel való beszélgetésben foglaltak felhasználhatóak a terhelttel szemben, vagy csak a szakvélemény?

ObudaFan # 2010.07.01. 19:39

A bíróság már semmilyen esetben. Csak nyomozati szakban lehetséges.

martina0620 # 2010.07.01. 07:24

Sziasztok.Ez engemet is érdekelne a biróság milyen esetekben csinál hazugság vizsgálatott?Aki tud segitsen.köszönöm

smallville80 # 2010.06.30. 21:27

Sziasztok lenne egy nagy problémám :egyik délután sétáltam haza a fiammal (12-éves)és az egyik volt haragosom háza előtt jöttünk el és ott szóváltásba keveredtünk aminek az lett a vége hogy ő vasvillával támadt rám nekem sikerült kicsavarni a kezéből és el szaladni a fiammal együtt aki persze nagyon félt a vasvillát elhoztam haza bizonyíték ként és beszóltam a rendőrségre hogy mi történt aztán eltelt 1óra és kijöttek a rendőrök mert az a család ki hívta őket és azt álittották hogy én bementem a házba és megvertem őket köztük egy 15téves gyereket ami persze nem igaz.annak a családnak rengeteg ügye van-volt a rendőrségek lopnak betörnek csalnak nekem még eddig semmi ügyem nem volt a rendőrségek dolgozok becsületesen nevelem a gyerekeket na most nekik vann 5–6tanujuk hogy én bementem hozzájuk de ezek mind családtagok és ezek is revesek a rendőrség előtt nekem is vannak tanuk hogy nem mentem be és hogy nem ütöttem meg senkit sem az egyik ismerősöm azt mondta ez garázdaság és 3 év börtön kérhetem e én a hazugság vizsgálatot mert ott egy ből kiderülne hogy hazudnak kérlek segítsetek…