zaklatás vs. becsületsértés


zolikazolika # 2010.06.28. 13:29

És egáltalán : ha zaklatásért ismeretlen tettest jelentettem fel korábban, akkor kellett volna a becsületsértésért is vagy még megtehetem a bírósági feljelentést becsületsértésért akkor is ha kiderül kiről van szó ?
És ha nem derül ki, feljelenthetem a gyanús személyt ?

zolikazolika # 2010.06.28. 13:26

Kedves magannyomozo,
sajna ettől bonyolultabb a dolog.
De aalpvetően az a kérdséem, hogy mi van akkor, ha a rendőrség max egy erős gyanúval illethető gyanusítottat talált , ( a nyomozás még nincs teljesen lezárva, de majdnem ).

  • Elvileg Vihetek bíróság elé így valakit ? Ám g ondolom nem érdemes, mert akkor visszaperelhető lennék, ráadásul magánvádas és én lennék a vádlóó.

Másképp fogalmazva : ha mondjuk a zaklatás ténye ne bizonyított , mehetek-e az üggyel a bíróságra becsületsértésért , ismeretlen tettese megjelölve , de persze ugyanennek a zaklatásos ügynek a tárgyában ( és nyilván ezzel a nyomozati anyaggal ) ? Vagy csak akkor tehetném ezt meg, ha be is bizonyosodott volna , hogy ő az ?

  • Másik dolog : ha a rendőrség befejezi a nyomozást, mit tehet ? Vagy felfüggeszti tettes híján vagy elküldi az ügyészségnek ? vagy a bíróságnak is küldheti ?

Tettes híján mit szokott reagálni az ügyészség ? Visszaküldi a paksamétát vagy így is megidézhetik tárgyalásra a gyanusítottat (pl. tanúként ?? ) ? vagy scak ha a rendőrség 99%-os bizonyítékot mutat fel ?

zolikazolika # 2010.06.28. 13:00

Azt szeretném kérdezni – talán van itt olyan szakember, akinek volt már hasonló személyes tapasztalata is, nem csak véleményt tud mondani – hogy az internetszolgál­tatók Magyarországon meddig tárolják az IP címeket ( és mi van akkor ha az internetszolgáltató egyben a telefonvonal , szolgáltatója is ) ? hiába mond itt sok mindenki éveket, vagy min.egy évet, én azt hallottam ismreősöktől, hogy általában pár hónapról van szó.

Másik kérdés : mi van ha a netzsolgáltató beslő órája máshogy járhatott , Ezt hogy szokták kideríteni ?

Magánnyomozó # 2010.06.28. 05:57

Amennyiben szeretnél a nyakadba egy nagyon piti, de annál szánalmasabb tortúrát, akkor csak hajrá.
Ha rám hallgatsz, felejtsd el az egészet, mert ezzel csak kinevetteted magad.
A probléma megoldható, de férfiasan!

zolikazolika # 2010.06.27. 18:44

Mási kérdésem: a feljelentés megtételekor kellett volna becsületsértésért is feljeelntenem ( 30 napon belül ) , vagy a nyomozás lezárulta után is feljelenthetem bíróságon agánvádlóként 30 napon belül ?

És megtehetem-e a bírósági feljelentést ismeretlen tettes ellen ?

zolikazolika # 2010.06.27. 16:21

Arról szeretnék érdeklődni, hogy ha feljelentést tettem 8 hónappal ezelőtt zaklatásért, és a rendőségi nyomozás eredménye nem adja meg egyértelműen az illető kilétét ( egy tanú nyilatkozott vele kapcsolatban, hogy köze lehet az ügyhöz egy régi beszélgetés kapcsán - , illetve a korábbi munkahelyéről is érkeztek anonim e-mailek, de több tucat embernek volt ott hozzáférése a gépekhez ; így az erős gyanún kívül teljesen bizonyítani nem lehet, hogy róla van szó, de én biztos bagyok benne ) , akkor most mit tehetek ? élhetek-e magánváddal (becsületsértésért a bíróságon vagy az ügyészségen) vagy ez csak akkor lenne megléphető, ha a nyomozás arra az eredményre jutott volna, hogy biztosan ő az elkövető ?
Vagy bescületsértésért már utólag nem is perelhetek ?
Nekem kell valahogy a bíróságon bizonyítani azt, hogy ő volt (nem tudom közvetlenül bizonyítani ) ? vagy elég bemutatanom a bizonyítékokat arra nézva, hogy az eset megtörtént ?
Neki kell valamit bizonyítania arra nézve, hogy biztosan nem ő volt, vagy egyszerűen csak mondhatja azt, hogy nem ; és az erős gyanú kevés lesz ?