Németországi igazoltatás


Big Mike # 2010.08.11. 11:34

Annak a levélnek amelyben a fordítást kérem még németül kell megíródnia? Vagy már ekkor is használhatok nekem tetsző/megfelelő nyelvet? A mostani és az előző levélbe is csak azt írták bele, hogy németül kell válaszolni. Egyéb lehetőségekről szó sincs.

A kirendelt védő munkadíját és az "akadékoskodásom" miatti megnövekedett eljárási költségeket is kifizettetik velem ha nekem kedvezőtlen ítélet születik? Vagy "csak" az eddigi követelés+kamatok az amit behajtanak? Megmondom őszintén, elgondolkoztam rajta, hogy mégis megpróbálom valahogy részletekben kifizetni ezt, bár nagyon (!!!) birizgálja az igazságérzetem. Amíg csak lehet, próbálnék valamit tenni, hiszen amivel vádolnak sohasem történt meg.

A mérleg egyik oldalán ott van, hogy nincs semmi konkrét bizonyítékuk, arra nézvést, hogy valóban én vezettem volna. És - mint mondtam - akkor, ott nem rögzítettek semmi nyomot, nem kérdeztek meg senkit, nem ellenőrizték a biztonsági kamera felvételeit. Talán nem véletlenül... (Vagy rögzítették, csak nem kötik az orromra? Bár igazából mindegy is...) Tehát csak a két rendőr állítása áll szemben az enyémmel. Lehet, hogy ez egy nem feltétlenül vesztes helyzet...

Ugyanakkor a másik oldalon, az eddigiekhez képest akár 2-4szeres költségek is fölmerülhetnek. És az eddigi hozzáállásukat nézve, valószínűleg mindent meg is fognak tenni, hogy ez így legyen. Képesek hazudni is mint kiderült. (Amúgy ez általános, hogy az ilyen vitatható esetekben, elferdítik a történetet a kedves rendőr urak?)

Tisztában vagyok vele, hogy ez itt nem fizetett szolgáltatás, hanem hobbyból ír ide az aki ért hozzá, így még1x köszi Guba. És természetesen másoktól is várok választ, aki úgy érzi érdemben hozzá tud szólni az esethez.

Köszönöm,

Mike

guba # 2010.08.10. 19:37

Egészen biztos, hogy a német büntetőeljárásban is létezik a kirendelt védő intézménye.
Be fogják hajtani rajtad, semmi kétséged ne legyen efelől.

Big Mike # 2010.08.10. 12:18

Értem, köszi.

Hát ez nem túl jó hír... Privátban kell megkeressek egy ottani ügyvédet, vagy kérhetem, hogy rendeljenek ki egyet? (Ha igen akkor, ezt is a német büntetőeljárási/szabálysértési törvényre hivatkozva tehetem?) És persze megint csak a legfontosabb: mennyibe fog kerülni az ügyvéd?

Megtehetem azt, hogy egyszerűen nem fizetek be semmit? Vagy megvannak az eszközeik, hogy itthon is behajtsák rajtam? Mennyi idő után évül ez el?

Sok a kérdés...

Köszönöm,

Mike

guba # 2010.08.10. 11:32

A német büntetőeljárási, vagy szabálysértési törvényre hivatkozzál, de leginkább fogadj egy német védőt, mert ebből már önerőből nem igen jössz jól ki. Bár, lehet, hogy a pénzbüntetést kevesebből megúszod.

Big Mike # 2010.08.10. 08:05

Csak még így utólag:

Ha ilyen vitás eset van, akkor nem ők azok, akiknek bizonyítani kell, hogy vezettem? Az ártatlanság vélelme ugyebár... Erre pedig eddig mindösszesen egy "bizonyítékot" sikerült szolgáltatni: a rendőrök elmondását. Az csak a filmekben van úgy, hogy amit csak a rendőr látott az "nincs is"? Kell független tanú, aki igazolja az ilyesmit. Persze ezek csak találgatások, próbálok kapaszkodni amibe csak lehet. Jóindulatra nem számítottam semmiképp, de hogy így fognak hazudni; ez azért meglepett.

Továbbra is várva válaszaikat/válaszaitokat, köszönettel:

Mike

Big Mike # 2010.08.09. 09:47

Tiszteletem ismét!

Megjött a válaszlevél... Azt írják, hogy nem fogadják el a tiltakozásom, mert nem németül írtam. Pedig az előző levélbe világosan beleírtam (angolul), hogy nem értek németül eléggé ahhoz, hogy az ügyben szükséges levelezést lefolytassam. Kedves Guba (vagy bárki más aki válaszolni fog), volnál kedves megmondani milyen jogszabályra hivatkozva lehet kérni fordítást? Úgy néz ki, maguktól nem találják... (Egyébként a kérés ellenére, ismét németül írtak.)

Írják továbbá azt, is hogy azért sem fogadják el a tiltakozásom (magyarul biztos nem ez a szakszerű kifejezés), mert a kocsimat a benzinkútról kifelé jövet állították félre, mikor épp az autópályára készültem fölhajtani. Ez pedig hazugság! Nem mondanak igazat a rendőrök (az ő elmondásukra hivatkozik a levél). Mint ahogy az előzőekben írtam, mikor ők egyáltalán megérkeztek a parkolóba, mi már percek óta álltunk, és még bőven volt hátra a vásárolt kajából, így indulni sem készültünk még. Parkolás közben igazoltattak. Ez az egész "éppen fölhajtani készültem az autópályára" történet úgy hazugság, ahogy van! Talán a legelső postomban nem szerepelt ez eléggé hangsúlyosan, de nem csak, hogy nem vették figyelembe, ha mondtam, hogy nem én vezettem. Hanem semmilyen más erőfeszítést nem tettek, hogy ez világosan tisztázva legyen. Nem vettek ujjlenyomatot a kormányról, nem nézték meg a benzinkút biztonsági kameráinak a felvételeit sem. Üldözési mánia azt hinni, hogy ez szándékos? A magyar származású rendőr csak a végén fedte fel, hogy magyar, mikor már mindenen túl voltunk, írásban nem rögzítették a tiltakozásom, és "elfelejtettek" minden állításukat alátámasztó bizonyítékot begyűjteni. Ehelyett, egy ilyen hazugsággal próbálják kiszúrni a szemem.

Kérdezném ismét tisztelettel, hogy ilyenkor mi a teendő? Úgy néz ki, sok együttműködési készségre nem számíthatok részükről...

Köszönettel:

Mike

guba # 2010.07.06. 15:23

Van betekintésem egy ehhez teljesen hasonló tényállás alapján folyó ügybe, abban, miután kérte a terhelt, minden iratot magyar fordításban kap meg.

Big Mike # 2010.07.06. 12:29

Köszönöm a választ!

Tehát akkor írjak nyugodtan olyan nyelven, amit tudok ahhoz eléggé, hogy megfelelő pontossággal ki tudjam fejezni magam? (Esetemben ez az angolt és a magyart jelenti csak sajnos.)

Ha bárkinek volna további észrevétele/tanácsa, írjon kérem.

Mike

guba # 2010.07.06. 10:23

Hivatkozz arra, hogy nem te vezettél, és kérjed, hogy rendeljenek ki számodra egy német védőt. Jogod van tolmácshoz is.

Big Mike # 2010.07.06. 10:04

Nem szeretnék türelmetlennek tűnni, de a héten föl kéne adjam azt a bizonyos levelet és még a fordítást is meg kell oldjam. Ezért kérném, hogy aki érdemi tanáccsal tud szolgálni, dobjon ide pár sort.

Köszönöm

Big Mike # 2010.07.05. 12:59

Üdvözletem!

A következő történt velem:

Németországi rokonságunkban házasodás volt, és húgommal képviseltük a család magyarországi részét. A lakodalom estéjén az újdonsült rokonságból megkínáltak egy füves cigivel. Én erőteljesen alkalmi fogyasztónak számítok, gondoltam nem lehet baj belőle, a német rendőrök csak akkor kóstolgatják az embert, ha balhét csinál... hát tévedtem. Másnap kora délután indultunk haza kocsival. Az első benzinkúton, ahol megálltunk tankolni, belefutottunk egy igazoltatásba. A papírokra nem is volt kíváncsi, bele sem nézett egyikbe sem. Rögtön a rendőrautóhoz hívott, és már vette is elő az első tesztet. Az még csak azt mutatja ki, hogy érte-e füst a hajad vagy az arcod. Ez negatív volt, de nem adta föl a fakabát. Pisi... azon már bebuktam. Na akkor autót szétszedték, de nem volt nálam semmi. Mint mondtam igen ritkán fordult elő eddig is, hogy füvet szívtam volna. Az meg hogy lenne nálam az végképp nem. Bevittek a kórházba, vérminta. Aztán kitöltöttünk 3 raklap nyomtatványt és már mehettünk is. Az autó tiszta volt, rendben volt. Én és a húgom is teljesen normális ábrázattal és öltözékben voltunk. Tehát eleve nem értem, hogy mi lehetett gyanús. A srácon kívül aki adta a cigit, senki nem tudott róla, hogy mi volt. Ezért eléggé elképzelhetetlennek tartom, hogy bejelentés alapján jöttek volna. Ha viszont így van, akkor nem tudom miért voltak ilyen céltudatosak. Hiába volt az autó és mi is rendben, egy szaros Suzuki meg a magyar rendszám együtt már gyanús? Amúgy is volt az egésznek egy ilyen "Takarodj haza te szőröstalpú, balkáni emberevő csökevény!" (Az aszfaltra borogatták a táskáink tartalmát, csípő magasságból, és közben mosolyogva figyelték, hogy mikor durran az agyam. Több cuccunk összetört, ajándékok stb. Mikor meg szóltam érte, akkor egyből bilincseléssel fenyegetett.)

Németül nem beszélek elég jól ahhoz, hogy egy ilyen helyzetben elboldoguljak, így angolul folyt a társalgás. Amit meg ő nem értett annyira. Elmondta, hogy Németországban kis mennyiség birtoklása és fogyasztása nem büntetendő, de a hatása alatt való vezetés igen. Erre én rögtön azt válaszoltam, hogy de nem vezettem. A motor le volt állítva, az autó szabályosan parkolt, fél lábam kilógott a kocsiból. Addig húgom vezetett, az igazoltatás előtt pár perccel cseréltünk csak helyet, hogy meg tudjon kajálni. Nos ezt hiába mondtam neki, egyszerűen nem vett tudomást róla, vagy csak hajtogatta, hogy de én vezettem. Aztán mikor már nagyon nagy gondjai akadtak az angollal, kiderült, hogy a társa magyar. Majd két órán át nem szólalt meg, pedig tudta, hogy magyarok vagyunk. Valószínű így könnyebben lehetett a nyelvi nehézségekre hivatkozva elfedni, hogy nem veszi figyelembe amit mondok.

Ott a helyszínen ki akartak fizettetni 650 eurót. Mert, hogy majd ha megjön a vizsgálat eredménye a kórházból, akkor derül csak ki, hogy túl voltam-e a határértéken vagy sem. És ha nem, akkor visszafizetik. Hát természetesen nem volt már nálunk ennyi pénz. Erre elvették mindkettőnk pénztárcáját és kivették belőle az összes pénzünket. Mondtam nekik, hogy ez nagyon jó csak így nem fogunk tudni hazamenni. Végül hagytak nálunk 35 eurót...

Most érkezett meg a laborjelentés és a hátralék követelése. (Túl voltam a határértéken.)

Kérdezném tisztelettel, hogy van-e értelme erősködni még ezzel a "nem én vezettem" dologgal? Végül is ez a sarokpontja, az egész eljárásnak. Azért kell bírságot fizetni, mert állításuk szerint én vezettem. Csak hát ugye ez nem felel meg a valóságnak. Vagy jogi értelemben valami olyan furmányos definíciója volna a "vezető" fogalmának, hogy én azt kimerítettem?

Kérdezném továbbá, hogy ennek a magyar nyilvántartásban lesz-e nyoma? Ha mondjuk "lerádiózzák" a papírjaimat igazoltatásnál, akkor ott lesz a gépben, hogy engem Németországban igazoltattak, és hogy ott mi történt? Amúgy a rendszer itt is természetesen a gazdagoknak kedvez, mivel elmondása szerint, akárhányszor elkaphatnak, sem börtön sem jogsibevonás nem lesz belőle. Csak mindig 500 euróval több a büntetés. Tehát ha van pénzed, leszarhatod... Én viszont sajna nem, nekem nagyon sok pénz az az 527 euró hátralék.

Magamtól az volna az ötletem, hogy visszaírok nekik és próbálom felfogatni velük, hogy nem vezettem. Ha így teszek, akkor gondolom az elszedett pénzt is vissza kellene követelnem, mivel nincs olyan, hogy részben bűnös. Ha nem vagyok elmarasztalható, akkor semennyi büntetést nem kell fizetnem. Jól gondolom?

A segítséget előre is köszönöm!

Mike