Személyi adatokkal való visszaélés


tothy75 # 2016.08.18. 18:23

Tisztelt Dr. Attika!
Hálásan köszönöm gyors válaszát! Minden jót kívánok!
Üdvözlettel!

Dr.Attika # 2016.08.18. 18:00

Tisztelt Kérdező!
Minden kórházban működik un. betegjogi képviselő. Neve, elérhetősége ott van kifüggesztve a bejáratnál. Keresse meg őt, konkrét tényekkel (sms) kérje, hogy járjon el. Ha amit leírt bebizonyosodik, akkor a férje exe munkaviszonyát megszüntetik és eredményesen indíthat ellene kártérítési pert a különleges személyi adatai megsértése miatt.

tothy75 # 2016.08.18. 17:49

Tisztelt Fórumozók!
Szeretnék kérni egy kis segítséget. Néhány héttel ezelőtt kórházban tartózkodtam, ahol nőgyógyászati műtétre került sor. Abban a kórházban dolgozik a férjem ex-felesége mint, ápolónő és egy ismerősömnek köszönhetően megtudtam, hogy az ex, aki egy teljesen más osztályon dolgozik, belenézett az adataimba és nem kórházi személynek, hanem tőlem független ismerőseinek küldött az állapotomról és adataimról információkat sms-ben. Egy sms rendelkezésemre is áll, így elvileg bizonyítani is tudom, hogy visszaélt az egészségügyben dolgozók titoktartási kötelezettségével. Kérdés, milyen következményei lennének, ha jelenteném az esetet a kórház vezetőségének?
Az igazság az, hogy már 9 éve tűröm a különböző rosszindulatú rágalmazásait, becsületsértéseit, amikről szintén néhány internetes oldalon szintén vannak bizonyítékok, ezzel a dologgal viszont most betelt a pohár és a következmények mérlegelésével fogom eldönteni, hogy mit lépek.
Segítségüket köszönöm!
Üdvözlettel!

ObudaFan # 2016.05.01. 12:15

Ha a választáshoz ez valóban szükséges, akkor a munkáltatónak lehetősége van arra, hogy a munkavállalóktól engedélyt kérjen ezeknek az adatoknak a kiadására.

enzo2 # 2016.04.28. 05:25

Üdv! Lehet, hogy rossz helyen kérdezem meg, de meg tudja mondani valaki, hogy a munkáltató személyes adatok védelmére hivatkozhatva elutasíthatja üzemi megbízott választásnál a Választói névjegyzékben szereplő munkavállalók munkakörének és munkaviszonya kezdetének közlését a Választási Bizottság kérésére? Esetleg van erre valahol törvényi hivatkozás? Előre is köszönöm a segítséget!

jucihusi # 2016.03.18. 22:20

Cimet a gmail nem ker, csak orszagot,de szül adatokat igen. Nevvel együtt könnyen beazonosithato a gyerek. Az internet nem felejt, lehet törölni, de az csak altalunk nem lesz lathato, a serveren rajta marad. Mindegy. Jo lenne, ha az oktatas, oktatas lenne. Azt hiszem azert egy nyilatkozig azert elmegyek(lenyilatkozom, h adatait nem hasznalhatjak, stb,) Remelem ennyi megteszi. Szerencsere az en gyerekem esznel volt , es nem adott meg valos adatot. De a többiek sajnos igen. Nem a forumba tartozik, de ebben az evben (4.o)kaptak az informatikat, jelen allas szerint, halvany gözük sincs, h mi az a file, vagy kiterjesztes, ellenben önalloan az internetre feltudnak kepeket tölteni. (ahogy egy majom is tanulna)Idaig ezt tanultak ca fel ev alatt...Kisse veszelyesnek erzem 9-10 eves gyerekeknel. Ezert gurult el a gyogyszerem...Köszönöm a hozzaszolasokat.

Immaculata # 2016.03.18. 18:59

:)

Dr.Attika # 2016.03.18. 18:31

Fel lehet venni a grófi, bárói címet úgy, hogy vezetéknévként kérik anyakönyveztetni.
Pl. Gróf Nagybereki Mihály. Nemesi címet is fel lehet venni, mint pl.: Nemes Jeles László.

wers # 2016.03.18. 17:48

:)) vajon efi99 mire gondolt?
Mert a dr. ill. Dr. az megszerezhető, és használható.

A grófi mintha úgy 1947-től nem. Vagy buktam a történelem vizsgán?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.18. 17:35

Nem kérnek címet (lakóhelyet, tartózkodási helyet).

wers # 2016.03.18. 17:07

efi99, ezt megkérdeznéd újra? én nem értem a kérdést.

efi99 # 2016.03.18. 16:45

Címet hol kell megadni, én ilyet nem látok.
Vagy olyasmit kellene, hogy gróf vagy dr ?

wers # 2016.03.18. 16:27

jucihusi, én úgy vélem, a személyes adatok védelmét sokkal komolyabban kellene vennie mindenkinek, akár milyen korú. Aki saját nevét használja mondjuk e-mail címben, érhetik meglepik. És ez nem biztos az, aminek örül.
Az adatok védelmének alapszabálya, hogy addig védett, amíg a személy hozzá nem járul, mármint ismerté nem teszi. Na, amikor regisztrálsz bárhová, és megadod a személyes adataidat hozzájárultál. Természetesen csak ahhoz, hogy tárolják. De tudod-e ellenőrizni, hogy felhasználták-e, vagy harmadik személynek kiadják-e engedély nélkül.

És kedves előttem hozzászólók, (minden tiszteletem, imádatom a tiétek) nem szenvedek üldözési mániában.

jucihusi # 2016.03.18. 14:04

Köszi a hasznos tanacsot . Kimeritö , magasröptü volt.

ius latratus # 2016.03.18. 13:12

Amúgy igazad van husi, ezek ketten nem vesznek komolyan. Én azt javaslom, hogy fordulj a TASZ-hoz, meg mondjuk az Indexhez.
Mégiscsak felháborító, amit informatika órán művelnek a gyermekeiddel.

jucihusi # 2016.03.18. 11:29

Sherlock, ha nekem cimezted,nem godndoltam komolyan , viccböl. De csak viccböl nem irnad le ide a pontos neved es cimed? 14 eves kora utan azt csinal,azt pakol fel magarol a netre amit akar. Addig meg hagy en döntsem el.

jucihusi # 2016.03.18. 11:08

Kedves KBS, a tanar pontrol pontra mondta, hogyan , mit kell beirni. Mindenki a sajat születesi datumat irja be. Köszönöm. Mi a teendö?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.18. 10:46

A gmail fiók konkrétan a nevet kéri kötelező adatként. Rólam pl. most már tudják, hogy Modestinus Herreniusnak hívnak.

Sherlock # 2016.03.18. 10:37

Ezt amúgy komolyan gondolod?

jucihusi # 2016.03.18. 10:19

Kedves Forumozok,
az alabbi nagyon fontos, kiskoru gyerekemet erintö problemaval fordulok a Szakertökhöz, iskola 4. oszt. 9-10 eves gyerekeknek,informormatika oran sajat adataikkal e-mail fiokot kell(ene) letrehozni. A tanar jogosult-e arra,hogy a gyerekeinktöl, pontos szemelyes adataik megadasaval(nev cim , szül.ev, tel szam...) egy , -gyakorlatilag szerzödest kössön- a pl. a gmail szolgaltatoval. A gyerekem adataival, vegül is a tanar felügyelete mellett ugymond , a gyerekek a szerzödök?, ha jol ertelmezem az aszf-et a szolgaltatonal. Termeszetesen a szülök tudta nelkül. Otthon , utolag derült mindez ki. Az iskolai felvilagositas mindezek veszelyeiröl kimerült abban, hogy ez "rossz"... amit csinalunk gyerekek. Ennyi. Jogosult -e a tanar mindezt kötelezöve tenni, ha megtette, visszaelt -e a gyerek szemelyes adataival? Ami felhoborit, h nem ö tette nyilvanossa a gyerekek adatait, hanem ugymond Önkent csinaltak a gyerekek. Nagyon szepen köszönöm elöre is. Üdv.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.14. 11:51

Jaj, ne már...

Judit511 # 2016.03.14. 11:32

Kedves Katalin1963,

Köszönöm ezt a hozzászólást, arra nincs valami tippe, hogy mit tehetek a nyagybácsi ellen, hogy eszébe sem jusson többet, más címét, telefonszámát megadni bárhol is?

Na meg az azért aggaszt, hogy ha a tippe szerint járok el, akkor mi van ha a cég, mégis továbbadja az ügyet végrehajtásra, és itt fog kopogtatni a végrehajtó, kénytelen vagyok beengedni (mert ha nem akkor engem vesznek elő akadályozásért) és igényperrel könyöröghetem vissza, ami az enyém.... Mert ez az "adós" lakcíme, mivel levélben már megadtam nekik a nagybátty címét és még mindig itt keresik, nem hiszem, hogy működik, amit írt és ennyiben hagyják majd...
Egyébként meg a levélen szerepelt az adósságkezelési osztály, és igen, tisztában vagyok vele, hogy ők csak behajtani próbálnak, de azzal is tisztában vagyok, hogy ha nem sikerül nekik, akik a területileg illetékes végrehajtóhoz adják tovább és nem belenyugszanak, hogy 10-ből 3-at sikerült behajtani....
De még egyszer köszönöm a hozzászólását!

Szomorú örökös # 2016.03.14. 05:26

pohicop
Szerintem az új "tulajt" legjobban úgy lehet megszívatni, ha már ilyen szemét, hogy a barátod él a jogával és kivonja - akár véglegesen is - az autót a forgalomból. Egyébként nem levelezgetni kellett volna neki a végrehajtóval, hanem személyesen bemenni. Sokszor egy személyes megjelenés és egyeztetés sokkal hatásosabb.

pohicop # 2016.03.13. 22:06

Egy ismerősömmel történt az az eset, hogy eladta az 1.2-es ősrégi Opel corsa autóját. Jogkövető állampolgárként be is sétált az "okmányirodába" leadta az adás-vételit és lezártnak tekintette az ügyletet. Pár évvel később a végrehajtók küldték neki a szebbnél szebb leveleket, hogy parkolási bírság tartozás itt, ott, stb. Megírta a végrehajtónak, hogy az autót eladta, mellékelte az adás vételi másolatát is, kereskedjenek ott akinek eladta. De nem. Szépen a fizetéséből egyszer csak letiltottak egy nagyobb összeget. Nem értve a helyzetet besétált a KEKKH-hoz ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy még ő az autó tulajdonosa. ekkor elképedt, hiszen ő leadta az adás vételit és leigazolta jogszabályoknak megfelelően, hogy semmi köze az autóhoz. Tájékoztatták, hogy rendben, őket ez nem érdekli, mert amíg a tulajdonos le nem jelenit, hogy megvette az autót addig bizony ő marad a tulajdonos a rendszerben és a végrehajtó is őt fogja cseszegetni.

Hát ha ez normális....akkor én vagyok a hüle.
És ha nem ismerném a srácot el sem hinném a történetet. Márpedig ez így van.... Meghökkentő.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.03.13. 16:37

Borzasztó... Nem is tudom, hogy bírjátok...