gyorshajtás Romániában


kricsi1970 # 2010.07.25. 07:27

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni!

2 nappal ezelőtt Romániában túl gyorsan mentünk, lefotóztak ( bár helyiek szerint szabály van arról, hogy jelöletlen kocsiból nem fotózhatnak-itt egy sima Daciából lőttek le)lakott területen ( falu vége táblától 20m-re)104 km/h-val.

Megállítottak, bemutatták kérésünkre a filmet, majd elvették a férjem jogosítványát,azzal, hogy másnap, pénteken, Marosvásárhelyen be kell fizetni a büntetést, közjegyzővel íratni kell egy papírt, hogy szombaton elhagyjuk az országot, ezekkel a papírokkal a rendőrségre kell menni, ahol visszakapjuk a jogsiját.(de írtak egy papírt, hogy 15 napig vezethet Romániában ezzel a cetlivel!)

Így is tettünk, de a rendőrségen közölték, hogy valami főrendőr engedélye kell hozzá, aki 2 órás várakozás után jött be, és elküldte a férjem, hogy majd kedden jöjjön vissza, akkor megadja az engedélyt, és visszakapja a papírt.

Hiába mondta, hogy haza kell mennünk, elhajtotta.
Végül,közjegyzővel írattunk egy újabb papírt, hogy az édesapja ki tudja kérni jövőhéten a jogsit,mi pedig visszajöttünk Magyarországra.

De ebben sem vagyok biztos, hogy akkor oda adják, ezek után!

Kérdés tehát- elvehették a jogosítványát, annak ellenére, hogy külföldi állampolgár?

Ha befizettük a büntetést- nem lett volna kötelességük visszaadni?

Van erre esetleg nemzetközijogi passzusok, amik a Románokra is vonatkoznak- vagy a helyi szabályok szerint jártak el?

Nagyon megköszönném, ha valaki gyorsan tudna válaszolni, hogy apósomat kiokosítsuk, mit mondjon ha bemegy szerdán a rendőrségre.

Nagyon köszönöm előre is.

Vali