Tárgyi bizonyíték


Kovács_Béla_Sándor # 2013.11.01. 08:01

Kevered a büntető ítéletet meg a polgári jogi igény elbírálását. A rongálás miatt - ez a büntető része - simáén elítélhetnek tanúvallomások alapján, mert magát a cselekményt kell csak bizonyítani. Ahhoz azonban, hogy a sértett kárának a megtérítésére kötelezzenek, bizonyítania kell a kár összegét is. Ez valóban nehéz a megrongált tárgyak nélkül - bár nem lehetetlen. A megrongálódott, megsemmisült bankjegyekre szintén tudnak a tanúk nyilatkozni, ha elég jó megfigyelők, akkor a lánc vastagságára, hosszára, kivitelére is, ezek alapján egy szakértő már tud hozzávetőleges értéket mondani.

A lényeget nem árultad el? Elítéltek? Kártérítésre köteleztek?

tollasposta # 2013.10.31. 21:47

T. Fórumozók!
Alább olvasható kérdéseimre (2013.10.15.09:31)
tudna valaki segíteni?
Szép estét!

tollasposta # 2013.10.16. 16:22

re.Véleményem

Nincs fényképfelvétel sem. Semmilyen bizonyíték nincs az állítólagosan megrongált tárgyakról.
Ha lett volna, akkor leírtam volna.
Sem a rendőrség, sem az ügyész, sem a bíró nem volt kíváncsi arra, hogy valóban léteznek-e ilyen rongált tárgyak, hiába kérte, kezdeményezte a vádlott.
Pedig ez alap kellene, hogy legyen.

A kérdéseimre tudna valaki segíteni?
köszönettel:
tollasposta

Véleményem # 2013.10.16. 09:58

tollasposta

Elég a fényképfelvétel rendőri eljárás során.

tollasposta # 2013.10.15. 07:31

Egy ügy kapcsán kérnék jogi véleményt.
A vád rongálás.
A vád szerint megrongált tárgyak értéke
összesen kb. 20-30 ezer Ft.
Ezek: egy pénztárca, a benne lévő papírpénzek és egy aranylánc, amik használhatatlanná váltak.
A sértett rongálásos vádját az ő szemtanúi vallomásai támasztják alá a hatóságok előtt.
A vádlott nem ismeri el a rongálást.
A rongálásos ügyet a rendőrség átadta bíróságra.

A kérdés az, hogy a rendőrség és a bíróság valóban nem kötelesek tárgyi bizonyítékokként bekérni, lefoglalni a megrongálódott tárcát és a benne használhatatlanná vált, szétszakadt pénzek és lánc darabjait, arra hivatkozva, hogy vannak a vádlónak szemtanúi?
Nem lett volna kézenfekvő, hogy mindezeket tárgyi bizonyítékként bekérje?
Vádlott ezt hiába indítványozta.

Nem úgy van, hogy egy rongálásnál evidens, hogy ha a vádló a rongált tárgyai értékét követeli, akkor csatolja is be az általa állítottan használhatatlanná vált tárgyait?

Köszönettel.

batkas # 2010.10.23. 06:41

Válás során lehetőség van-e valamely fél részéről arra, hogy bírói engedéllyel lekéresse a másik fél adott évben kapott és küldött sms-eit.

Shocking # 2010.08.07. 15:42

Nem védekezek,tanácsot kérek.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.07. 15:33

Nem itt kell védekezned, hanem a bíróság előtt.

Shocking # 2010.08.07. 15:32
  • Nem tudja bizonyítani mivel nem csinált videót,fényképet stb..
  • A 2-3 tel. szám,2-3 elkövetőé volt.Hívásformáció lekérés volt,őket hívtam az elkövetéskor.Ez ok.De:Úgy tudom a cellainformáció nem pontos,akár több km2 is lehet,attól függ hol van torony,de pontos megállapításra nem alkalmas.Vagy rosszul tudom?
  • Telefonbeszélgetés nem volt lehallgatva.
attigirbi # 2010.08.07. 12:15
  • aki azt mondja,h ott voltál,mivel támasztja alá ezt?ő esetleg tudja bizonyítani?
  • akkor az a 2-3 telefonszám,azé az 1 emberé,akit hívtál az adott időpontban??? de ha te pont akkor hívtad ezt az embert, amikor elköv. a bcs-t,akkor azt pontosan meg lehet mondani,h te abban az időpontban honnan kezdeményezted a telefonhívást,tehát ha te nem az elkövetés helyszínén voltál,akkor az konkrét tény
  • a telefonbeszélgetésben a bcs-re utaló inf.-k esetleg vannak?->azt írtad,h bűnsegéd vagy...
  • ja,írtad még,h voltál iratism.-en,akkor láthattad,h van e híváslista lekérve vagy sem.
Shocking # 2010.08.07. 10:25

Tehát ami ellenem szól az egyik elkövető vallomása és a hívásinformáció.A többi elkövető nem ismer,sosem látott,fényképről sem ismertek fel.

Shocking # 2010.08.07. 10:23

DNS vizsgálat nem volt,nincs cipőnyom,ujjlenyomat se semmi.Legalábbis ellenem.Nem is lehet,mivel tényleg nem voltam a bűncselekmény helyszínén.Az egyik azt mondta ott voltam,plusz hívásinformáció szerint tényleg hívtam az adott időpontban 2-3 számot ami az elkövetőké volt.SMS sem volt.

attigirbi # 2010.08.07. 08:27

DNS vizsgálat volt? amikor meggyanúsítottak, akkor nem kérdezték, h ha te ugye azt vallod, h nem köv. el, akkor beleegyezel-e egy esetleges DNS vizsg.-ba,mert az nem "téved",de gondolom akkor ez sem volt...
A telefonban mit kommunikáltatok? tudod,lekérhetik cellainfó alapján a híváslistát+az sms szöveget is.

Én úgy gondolom,h ha nincs egy tanú sem,konkrét tárgyi biz. eszk. sem,akkor 1 vallomás alapján nem fognak bevádolni.

Tárgyi biz.: tényleg bármi lehet,ami az ügy szempontjából releváns, szóba jöhet: a telefonbeszélgetés szövege+sms-ek,ujjlenyomat, cipőnyom,a helyszínen általad esetleg hátrahagyott dolog,amin szintén feltehetőleg van ujjnyom,kamerafelvétel, bármi...de azt mondtad,h nem igazán vannak ilyenek.

Shocking # 2010.08.07. 06:57
  • 6 gyanúsított
  • jelentős értékre elkövetett rongálás
  • nem tudom mi számít tárgyi bizonyítéknak,ezért is kérdeztem._Ellenem az van amit leírtam.

Gondolom azért nyomoztak eddig mert nem volt elég bizonyíték.3-an elismerték,3-an nem.Ujjlenyomat,videó,fénykép,tanú nincs.3-ból 1 állítja hogy segédkeztem,a többi sosem látott,Én sem őket.+ a telefonom.

attigirbi # 2010.08.06. 22:24
  • ki az a 6 résztvevő? (2 gyanúsított,4 tanú vagy fordítva vagy hogy?)
  • milyen bcs ez?
  • konkrétean milyen tárgyi biz.-ok vannak?

sok a nyitott kérdés!!!

amúgy,ha kb. ennyi a "lényege" a történetnek,amennyit leírtál, akkor ugyan mit nyomozhattak benne 2 évig??? ... de gondolom,nem ilyen egyszerű az eset,ugye?

ObudaFan # 2010.08.06. 19:39

Hogy elég-e, azt így, interneten keresztül senki nem fogja tudni megmondani. Mivel a magyar bizonyítási rendszer teljesen szabad, bármi tárgyi bizonyíték lehet, ami nem személyi bizonyíték, és ami az ügyben releváns tények bizonyítására alkalmas.

Shocking # 2010.08.06. 17:59

Üdvözlet!

Gyanúsított vagyok egy ügyben,amelynek 6 résztvevője van.4-en sosem láttak,1 pedig azt mondja hogy ott voltam az elkövetéskor,így bűnsegéd lettem.Telefon információk alapján hívtam az elkövetőkből 2-öt.A vallomásom annyi hogy nem tudom hol voltam az adott időpontban mert nem emlékszem (2007) de bűncselekményben nem vettem részt.Iratismertetés most volt,2 évig nyomoztak.Elég a bizonyítékuk ellenem hogy vádat emelhessenek?Mi a tárgyi bizonyíték fogalma?Köszönöm a válaszokat előre is!