Megrontás esetei vagy nem?


gyűjtőszenvedély # 2010.08.12. 06:50

Nem bánom, ha a buzik itt privilegizált helyzetben vannak, mert nem vagyok irigy.

Köszönöm az infókat.

guba # 2010.08.11. 19:43

Közösülni csak különnemű személyek tudnak, és a nemi szervek érintkezésével válik befejezetté jogilag. Az összes többi ettől különböző, de szexuális vágy felkeltésére és kielégítésére alkalmas magatartás a fajtalanság kategóriába tartozik. A konkrét kérdésedre válaszolva tehát a homoszexuális aktusok nem tartoznak bcs kategóriába, ha az elkövető nem idősebb mint 18 éves, és a sértett fiatalabb, mint 14 éves. (buzik privilegizált helyzetben) Ha különneműek közösülnek análisan, az már szerintem igen, mert a zónák közelsége miatt a nemi szervek szükségszerűen érintkeznek.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.11. 15:07

Már mondtam: nem a felfogás meg az értelmezés van lemaradásban. Szó sincs ilyesmiről.
Arról van szó, hogy amikor az Alkotmánybíróság kötelezte az országgyűlést, hogy szüntesse meg a hetero- és homoszexuális aktusok diszkriminatív megkülönböztetését a BTk.-ban, akkor az így sikerült. A jogalkalmazó ezen nem tud változtatni, bármit gondoljon is a seggbekúrásról.

gyűjtőszenvedély # 2010.08.11. 14:29

Szia Dr.Attika!

Köszönöm, de engem érdekelnének a mélyebb vonatkozásai is a dolognak.

Ha modern felfogásban próbálom tekinteni, akkor a jogalkotó szándéka az lehetett, hogy a 12-14 éves gyerekeket megvédje a szexuális hatások közül azoktól, amelyek komolyabb fizikai behatással járnak. Ebben az esetben a jogértelmezés erős elmaradásban van, mert az anális behatolás legalább olyan erős fizikai behatást jelent, mint a vaginális.

Ha avítt felfogásban tekintem, akkor meg talán a 12-14 éves gyerekek szüzességének megőrzése lehetett a cél. (?)

gyűjtőszenvedély # 2010.08.11. 14:15

Szia Mosza!

Igen, biológiai szempontból persze tudom, hogy mi a nemi szerv, de itt most a jogi szempont a lényeges. Hogy mit tekintenek annak.

Igazad van, a lányok végbélnyílását kifelejtettem.

Tahát ha jól értem, a helyzet az, hogy sem a leszbikus eset (akár műpénisszel), sem a fiú homoszexuális eset (anális, vagy a hímvesszők összeérintése) nem büntetendő, ha az egyik fél 12 éves, a másik 17. Sem a 12 éves lány, 17 éves fiú anális aktusa (vagy fordítva).

A "közösülési szándék" mit jelent ebben az esetben? Ha nem akarnak közösülni, csak mondjuk nemi szervvel külsőleg simogatni nemi szervet, akkor jogilag nem valósul meg a közösülés?

Dr.Attika # 2010.08.11. 09:54

Van jogi értelmezése. Nem kell mást tenned, minthogy megnézed a Btk. magyarázatát.

gyűjtőszenvedély # 2010.08.11. 09:28

Érdekel a téma.
Érdekes lenne, ha mindben érintett lennék, nem lehetek egyszerre fiú és lány. :-)

Lehet, hogy a BTK következetlen, de ezek az esetek az életben előfordulnak és kell lennie valamilyen jogi értelmezésnek ezekre.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.11. 09:14

Ebben mind érintett vagy, vagy csak ilyen sajátos az érdeklődési területed?

Egyébként ez egy olyan következetlensége a Btk.-nak, amelyet a buzik egyenlő bánásmódban részesítésének igénye idézett elő, és a jogalkalmazás nem tudja kiküszöbölni.

gyűjtőszenvedély # 2010.08.11. 09:00

Sziasztok!

Szeretnék valamit kérdezni, amely a megrontás témaköréhez tartozik.

Azt tudom, hogy az nem bűncselekmény, ha egy 14-18 év közötti fiatal egy 12-14 év közötti gyerekkel szexuális cselekményben vesz részt, ha nem közösülnek, hanem egyéb módon élvezik a szexet, pl. orálisan, pettingelnek, stb.

De vajon pontosan mi számít közösülésnek? Úgy tudom, a BTK szerint az, ha a nemi szervek érintkeznek. Heteroszexuális esetben ez egyértelmű. Talán leszbikus esetben is, azaz ha pl. egy 17 éves lány és egy 12. évét betöltött kislány a nemi szervüket egymáshoz dörzsölik, az ilyen értelemben közösülés és így bűncselekmény, míg ha pl. kézzel vagy szájjal kielégítik egymást, az nem számít bűncselekménynek.

Viszont nem tudom, mi a helyzet a fiúkkal. Azaz, ha egy 17 éves fiú közösül egy 12. évét betöltött fiúval, az megrontásnak számít-e. Nemi szervnek számít a végbélnyílás, vagy nem?

Ugyancsak kérdés számomra, hogy közösülésnek számít-e, ha a korábban említett 17 éves lány egy felcsatolható műpénisszel hatol be a 12. évét betöltött kislány hüvelyébe, hiszen akkor egyértelmű, hogy a nemi szerveik nem érnek össze.

Végezetül: ezek közül azokban az esetekben, amelyek nem bűncselekmények, érheti-e bármilyen más címen jogi szankció a fiatalokat, vagy azok szüleit.