uzsora - s.o.s!


hunfrakk # 2010.09.14. 08:41

Polgári Törvénykönyv

202. § Ha a szerződő fél a szerződés megkötésekor a másik fél helyzetének kihasználásával feltűnően aránytalan előnyt kötött ki, a szerződés semmis (uzsorás szerződés).

hunfrakk # 2010.09.14. 08:40

Büntető Törvénykönyv

Uzsorabűncselekmény

330/A. § (1) Aki a sértett rászorult helyzetét kihasználva üzletszerűen olyan különösen aránytalan mértékű ellenszolgáltatást tartalmazó megállapodást köt, amelynek teljesítése a sértettet, illetve annak hozzátartozóját súlyos vagy további nélkülözésnek teszi ki, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) A büntetés öt évig terjedő szabadságvesztés, ha az uzsorabűncselekményt bűnszövetségben követik el.

(3) Mellékbüntetésként kitiltásnak is helye van.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.14. 07:56

Ha "meghúzták magukat egy ismerősnél", akkor "van fedél a fejük felett". A gyermeket még ideiglenesen sem veszik állami gondozásba pusztán anyagi gondok miatt.

A többi meg olyan dolog, hogy ha ők nem tesznek semmit, akkor te mit tehetnél? A kérdésedre amúgy sem lehet válaszolni, hiszen magad sem tudsz az ügyről jószerivel semmit, még azt sem, hogy "lepapírozták-e".

bandita1974 # 2010.09.14. 07:45

Tisztelt Szakértők!

Kérdésem a következő lenne: Egy kis faluban lakom. A szomszédom pénzt "kért kölcsön" egy helyi uzsorástól, aki származását tekintve nem az idén barnult. De nem is ez a lényeg. A pénzt a család nem tudta kifizetni, így a héten az ingatlanjukból ki kell költözzenek.( nem tudom lepapírozták-e a "tranzakciót" ) Tekintettel arra, hogy nincs hova menjenek, egyik ismerősüknél húzzák meg magukat. Mivel a családnak van egy 12 éves gyermeke, ezért szíven ütött a dolog és bátorkodtam segítséget kérni, mert vagy félelemből, vagy tudatlanságból nem tesznek semmi lépést sem. Hová fordulhatnak? Rendőrség, esetleg családsegítő szolgálat? Ha az utóbbinál kérnek segítséget, előfordulhat-e, hogy a gyermeket elveszik tőlük, ha nincs biztos fedél a fejük fölött? A szülők egyébként dolgoznak, nem italozó, egyszerű emberek.
Válaszukat előre is köszönöm!