MOBIL LEHALLGATÁS ??


kovacsz # 2010.09.17. 16:45

Viszont én úgy tudom
Tudni és hallani, majd fecsegni róla 2 különböző fogalom.

ndoora # 2010.09.17. 13:32

Hát igen, ez viszont érdekes kérdés, hogy mi az amit kell őrízni és mi az, amit lehet !
csak azt nem értem, miért találnak ki ilyet az emberek maguktól. Szerintem van benne valami. A visszahallgatást úgy értettem, hogy a szolgáltató rögzíti valamiért (de nem azért mert előre, direkt, lehallgatásra kötelezték) és így megvan neki potenciális visszahallgatásra .

Viszont én úgy tudom, minden x-edik beszélgetést tényleg rögzítenek.

Okoska13 # 2010.09.17. 12:26

Utólagos visszahallgatás csak akkor lehet, ha egyszer felvették a beszélgetést.
Mivel a szolgáltatók a beszélgetések tartalmát nem rögzítik, ezért szerintem nincs mit visszahllgatni.
Igazából valamelyik szolgáltató biztonsági osztályán dolgozó "emberke" tudna biztosat mondani.
Mert az Eht-ban csak az van bent, hogy mit kell megőrizni.
Ha valamelyik hatóság pedig lehallgatja valakinek a mobilját akkor már régen rossz neki....

ndoora # 2010.09.17. 12:00

Jó.... hát én is évek óta töprengek ezen, és józan ésszel persze hogy hülyeségnek hangzik. Az is igaz, hogy a neten bármit le lehet írni. De akkor miért kering erről ilyen sok történet ?? én is tdom, hogy elvileg még lehallgatni is csak akkor lehet vkit súlyosabb b.cs. esetén, ha más módja nincs a bizonyítékbeszserzésnek, ...stb.

Okoska : én nem a lehallgatásról buszéltem, hanem utólagos visszahallgatásról ! Ez teljesen más!!

Akkor miért írnak az emberek - akár pC-s fórumokon is ilyen "igaz történeteket " ?

efi99 # 2010.09.17. 11:38

kadaj01
Felhomályosítalak, hogy a szerver is csak egy ugyanolyan számítógép, mint a többi, némileg több memóriával és erősebb processzorral és közel sem tégla méretűek, hanem nagyobb házban vannak. Tárolni viszont ő is winyón tárol adatot (legtöbbször párhuzamosítva), amik kapacitása egyébként nem nagyobb a pórnép számára hozzáférhetőekénél.

kovacsz # 2010.09.17. 11:16

Városi legenda. Soha senki nem látta, nem csinálta, de sokan tudni vélik.

kadaj01 # 2010.09.17. 11:12

Merevlemez? DVD? Hehe! Ma már 1000db szerverrel(akkora egy mint egy tégla), több millió giga adatot lehet tárolni, és ez pár tíz millió dollárból kihozható... és ez még a magyar mobil cégeknek sem pénz. Viszont én nem hiszek benne, hogy minden hívást rögzítenek, persze nem lehetetlen. Elvégre a levegő is létezik, mégsem látja senki.

Okoska13 # 2010.09.17. 10:26

Bemásoltam a lényeget!
A hivatalos telefon lehallgatáshoz bírói engedély szükséges.
Azonban ilyen engedélyt csak abban az esteben adnak ki, ha a bűncselekmény maximális bűntetése 5 év vagy több!
Tehát egy tyúk lopás miatt, nem fogják senki telefonját lehallgatni....
Az különben is is csak szabálysértés..... Ha csak nem valami arany tojást tojó tyúkot lopott az illető... :-)

Okoska13 # 2010.09.17. 10:21

A háttérhatalom minden mobiltelefont lát és lehallgat, IMEI szám és cellainformáció alapján is megtalál
cellainformációháttérhatalomIMEI számmobiltelefon
A mobilszolgáltatók az ügyfelek forgalmi adatait több éven keresztül megőrzik, a készüléket azonosító IMEI-szám alapján pedig akkor is tudják, hogy hol és mikor telefonálnak a mobillal, ha cserélgetik benne a SIM-kártyát. A mobiltelefonok forgalmi adatait a szolgáltatók 8 évig őrzik meg. Az elektronikus hírközlési és a számviteli, illetve az adatvédelmi törvény előírásai azonban nemcsak az időtartamot rögzítik, hanem azt is, hogy milyen adatokat tárolhatnak szolgáltatók, s azokat milyen célokra használhatják fel.

A forgalmi adatokat elsősorban azért tárolják, hogy a szolgáltatók ki tudják állítani az ügyfeleknek a számlát. Mivel a számviteli törvény alapján a számlát 8 évig kell megőriznie a cégeknek, az adatokat is ennyi ideig tárolják. Kivétel például az az eset, amikor az ügyfél nem fizet, ám a szolgáltató évről-évre felszólítja erre. Igaz, ekkor 8 év után csak a számlaképet őrzi meg a Pannon. Ennek hátterében az áll, hogy az ügyfél a számlában rögzített forgalmi kimutatást csak egy évig vitathatja, így egy év után már nincs lehetőség a számla összegének megkérdőjelezésére. Nyolc 8 év után tehát mindenképpen törli a cég a forgalmi adatokat.

Az adatvédelmi törvény kimondja azt is, hogy az adatokat csak meghatározott célra lehet felhasználni, így a számlázáson túl hatósági adatszolgáltatásra. Ez utóbbi azt jelenti, hogy megfelelő jogi keretek között a forgalmi adatok, bűnüldözési és nemzetbiztonsági okokból átadhatók a rendőrségnek vagy a Nemzetbiztonsági Hivatalnak is.

A Pannon jogi szakértője hangsúlyozta, a szolgáltatók a beszélgetések tartalmát nem rögzítik, csupán a forgalmi adatokat, azaz azt, hogy ki, mikor, honnan, hová, milyen hívószámról, mennyi ideig telefonált, s milyen számot hívott. Ugyanez vonatkozik az SMS-ekre és az MMS-ekre, vagy adatforgalmi adatokra is. A szöveges és a képüzenetek tartalmát a Pannon például csak addig őrzi, amíg sikerül kézbesíteni azokat, majd ezt követően törli őket. Sikertelen kézbesítés esetén az üzenet érvényességi ideje legfeljebb egy hét, s ezután beállítástól függően törlik az üzenetet.

Mindez azért fontos, mert a szabályozás szerint a távközlési cégek csak akkor tárolhatják és ismerhetik meg a hálózaton forgalmazott közlés tartalmát, ha az szükséges a szolgáltatás lebonyolításához. Mivel a beszélgetés tartalma ehhez nem szükséges, azt nem is tárolják, az SMS-nek pedig azért egy hét az érvényességi ideje, hogy kézbesíteni tudják - mondta Vaskeba Erik.

A szakértő hozzátette, a hatóságoknak a forgalmi adatokat, az adatvédelmi biztos állásfoglalása alapján, a keletkezéstől számítva legfeljebb egy évig adhatják át a szolgáltatók. Hivatkozzon bármire is a rendőrség vagy a Nemzetbiztonsági Hivatal, ezt később már nem tehetik meg. Kivételt képeznek ezek alól a nem fogadott hívások, amelyeket szintén az adatvédelmi biztos állásfoglalása alapján, a szolgáltatók a keletkezésüktől számítva legfeljebb 6 hónapig adhatnak át a hatóságoknak. Ezeket az adatokat ugyanis csak hatósági, bűnüldözési célból rögzítik, mivel ezek után nem számláznak az ügyfeleknek.

A múltbeli forgalmi adatokat a hatóságoknak, megfelelő alaki és formai követelményeknek megfelelően egy kétoldalú megállapodás alapján írásban kell kérniük a szolgáltatóktól, amire szintén írásban kapnak választ. A hatóságok a megkeresés során, például a hívószám, a készüléket azonosító IMEI-szám, vagy előfizető, kártyatulajdonos alapján miden olyan forgalmi adatra rákérdezhetnek, amiket a szolgáltatók rögzítenek.

A hatóságoknak lehetőségük van arra is, hogy folyamatosan megfigyeljenek, illetve lehallgassanak ügyfeleket. Az azonnali tartalmak megismerését szintén jogszabályok és kétoldalú egyezmények határozzák meg. A lehallgatáshoz azonban a szolgáltatók csak úgynevezett kilépési pontot adnak a hatóságoknak, amelyek a saját eszközeikkel végzik a megfigyelést.

A mobiltelefonok azonosítását a szolgáltatók a legkevesebb 15 számjegyű úgynevezett IMEI (International Mobile Equipment Identity number, nemzetközi mobilkészülék-azonosító) szám alapján végzik. Az IMEI számot a mobilkészülék minden bekapcsolást követően a kapcsolat felépítésekor automatikusan elküldi a hálózatnak ellenőrzés céljából. Egy telefon tehát akkor is azonosítható, ha cserélik benne a SIM-kártyát

prometheusz # 2010.09.17. 09:44

jobb lenne ha homokbavésnék inkább a bűneinket...

efi99 # 2010.09.17. 09:25

cat981
3 perc beszélgetés helyigénye kb 1 Mb, a napi kb 3 millió percé naponta 640 DVD vagy 3 db 1000 Gb-os winyó, évente 234 000 DVD vagy 1000-nél több 1000 Gb-os winyó. Hát nem tudom.

cat981 # 2010.09.17. 06:47

van! Minden beszélgetést rögzítenek a mobil és vezetékes szolgáltatóknál mégha hihetetlenül is hangzik ez. Csak nem mindenkinek adják ki, illetve kötlesek kiadni. Pl. a rendőrségnek se.

kovacsz # 2010.09.17. 06:43

Nincs.

ndoora # 2010.09.16. 22:53

Egy példával" szemléltetve még a kérdésemet : ha én pl. loptam egy tyúkot (ez egy kisebb kaliberű vétség) és felhívom anyukámat, hogy elmeséljem nekiés mondjuk a rendőrség valami miatt pont ezt a bszélgetést kikért a szolgáltatómtól utólagos visszahallgatásra, és mondjuk rz az egyetlen bizonyíték ellenem, akkor mi van ?
Elvégre ez sérti a személyiségi jogaimat. De én már azt s értem, hogy hogyan lehet meg az én beszélgetésem a szolgáltatónál visszahallgatható állapotban , ahogy a fiatalember történetében.

Elképzelhető, hogy naiv a kérdés, de ténylg kíváncsi lettem, van-e ilyen .

ndoora # 2010.09.16. 22:44

Én csak kíváncsiságból kérdezem, de meglepve olvastam több helyen is a neten, hogy a mobilszolgáltatók tárolják a telefonos beszélgetéseket és a rendőrség ezeket visszahallgathatja. Nem arra gondolok, hogy valakit egy súlyosabb ügyben lehallgatnak hanem úgy általában.

Pl.: ilyen történeteket lehet olvasni :
"Valóban. Nem tudok linket adni, nyomozó rendőr haverom mondta.Amúgy volt egy rendőrségi ügyem, valaki a telefonomról közveszéllyel való fenyegetést követett el (magántelefonszámra, mobilra hívott). Behívtak a rendőrségre, tanuként. A rendőrség kikérte a beszélgetést a szolgáltatótól, vissza lett hallgatva, így tisztázva lettem (a hang nem stimmelt). Innentől tudom."

Ez igaz lehet ? Adott egy (addig leglábbis ártatalnul éldegélő) átlagember, majd történik valami, le kell nyomozni egy korábbi hívását és csak pik-pakk megvan a szolgáltatónak ?
És ha igen, nem sérti a személyiségi jogokat, hogy átlagemberek vagy épp kisebb jelentőségű üggyel gyanusítható emberek telefonbszélgetéseit visszahallgassák ? ( még egyszer hangsúlyozom, nem lehalgatni, hanem visszahallgatni utólag ).

Ha pedig igaz ez a beszélgetések tárolása dolog , és mondjuk ha nem is minden, de minden x-edik beszélgetést rögzítenek és véletlenül pont megvolt nekik a fiatalemberé ?

Őszinén szólva eddig nem hittem az ilyen történeteknek, de ilyeneket olvasva eléggé meglepődtem.