iratismertetéssel kapcsolatos kérdések


Súgás # 2016.08.31. 20:41

Profi ügyvédeket ajánlunk! Budapest

laila0616 # 2016.08.31. 11:19

Ez esetben az élettárs egyáltalán meg sem ismerheti a jegyzőkönyvet? Max. az esetleges bírósági eljárásban ismerheti meg annak tartalmát?

Dr.Attika # 2016.08.30. 17:07

Előzőhöz:

Ha a sértett akár a büntetőeljárás megindítása előtt, akár azt követően meghalt, helyébe egyenesági rokona, házastársa, élettársa, testvére, törvényes képviselője vagy jogszabály, illetve szerződés alapján a sértett által eltartott személy léphet, és gyakorolhatja a (2) bekezdésben meghatározott jogokat. Több fellépésre jogosult személy esetén az érintettek kijelölhetik maguk közül a sértetti jogokat gyakorló személyt. Megegyezés hiányában az a személy gyakorolhatja a sértett jogait, aki az eljárásban elsőként fellépett.

Dr.Attika # 2016.08.30. 17:00

Nem fogja Önnek kiadni az ügyész. Be. 51.§ (3) bekezdés.

laila0616 # 2016.08.30. 16:48

Tisztelt Fórumozók!

Egy balesetben elhunyt élettársa (akivel közös gyerekük is született) szeretné megtekinteni és másolatot kérni a baleseti jegyzőkönyvről.
Az elhunyt családja és az élettárs közötti kapcsolat megromlott, nem mutatják meg a jegyzőkönyvet, sőt ellehetetlenítik a mindennapjait, gyámhatósághoz rohangálnak, stb.
A rendőrség azt mondja, hogy az első közeli hozzátartozó (testvér) átvette a jegyzőkönyvet, neki megtartották az iratismertetést, így az élettárs nem kaphatja már meg. Emellett az ügy vádemelési javaslattal a napokban átkerül az ügyészséghez. A rendőrség javaslata az volt, hogy kérjük az ügyészségtől az irat kiadását.

A kérdésem az lenne, hogy kiadja-e az ügyészség neki a folyamatban lévő ügyről a jegyzőkönyv másolatát, egyáltalán megtekintheti-e? Ha igen, ezt a Be. melyik §-a biztosítja?

Köszönöm a válaszokat!

pa57 # 2010.12.12. 04:32

Bocsánat, még mindig áll a kérdés, hogy ha iylen nem volt, hogy oldalanként megnevezik , jkv-zik, hogy mely anyagokból kaptam félnymásolatt, akkor szabályos volt a jkv ?
(Szban azt mondták, ez mind, és udvariasan kidobtak.)

pa57 # 2010.12.11. 04:22

A msáik topkba írtam - remélem, elolvaod , mert elég sok infó van benne - , hogy hétfőn ugyan nem tudom , mit írtam alá, de akkor semmit nem néztem meg és még a fénéymásolat nem is látezett. szóval az TUTI nincs benne abban sem, hogy miylen oldalakat láttam.
szerdán meg csak egy szignót kértem a másolatra és kidobtak.

pa57 # 2010.12.11. 04:20

most olvasom Mseter sikolya észrevételét .

Gabicsek :

Nekem ilyeen tuti nem volt, hogy bárki is rögzítette volna, hogy 1-től meddig néztem át az iratokat !!!

csak a kezembe nyomták a fénymásolatot és kipenderítettek , aztán nem akartak mfolgadni, mert nem érnek rá. Pedig azt ias szerettem voln tudni, minden benne van.e ( bár azt azért nem hiszem, hogy lenne még vaalmi nagy horderejű biznyíétok, amit direkt visszatartanak.. vagy lehet iylen ?)

akkor erre hivartkozva kérhetek időpontot az előadórtól, hogy jkv-zze az észrevételeimet és hogy mely oldalakat adta át nekem ?

A_Mester_Sikolya # 2010.12.10. 20:19

nos ez meglepő, azért köszönöm a válaszokat. például, vegyük azt, hogy HIÁNYOZNAK részletek az eredeti vallomásokból. mintha elmaszatolták volna dühöt/ellentmondást a szövegekből. mondok egy példát.
sértett vallomása: fenyegettem az ismerősét, indítványozza, hogy a xy napon küldött, csatolt beszélgetést alaposan tekintsék meg, stb... legalábbis valami ilyesmi volt.
az "új" vallomás: az ismerőse beszélt velem többször, de nem vettem figyelembe a mondandóját. és eltűnt az "indítványozás" belőle. érti ezt valaki? vagy helyes ez, így szokott ez lenni?

Gabicsek # 2010.12.10. 17:59

Elvileg az iratismertetési jegyzőkönyvben rögzíteni kell, hogy 1-től milyen sorszámig nézted át az iratokat. Számítógépes rendszer rögzíti a jegyzőkönyv készítésének idejét, tehát utánajárható a dolog, ezért nehéz elhinni, amit írsz. Minden le van naplózva, amit a rendőr dolgozik.

A_Mester_Sikolya # 2010.12.10. 10:15

egy frászt! azt tudom, hogy két ember dolgozott az ügyön, tehát két rendőr, nyomozó, csak valaki átvette az ügyet. de akkor az új nyomozó miért a "régi" vallomásokat mutatta nekem? miért nem az "újakat"?

kovacsz # 2010.12.10. 09:59

Bolondságokat beszélsz.

A_Mester_Sikolya # 2010.12.10. 09:42

még annyit, hogy én szeptember elején tettem vallomást, szóval ezért fura ez az egész.

A_Mester_Sikolya # 2010.12.10. 08:45

üdvözlet!
fura észrevételem támadt!! mikor a rendőrségen volt iratismertetés (szept vége), a sértettek vallomása fröcsögött a dühtől, tele volt valótlanságokkal, hazugságokkal. örültem is, hogy nagyon jó lesz, mert ha vége az ügyemnek, akkor majd hamis vádért/tanúzásért feljelentem őket. az utóbbi időben voltam a bíróságon, megint iratismertetésen (december) (rendőrségnél nem kértem másolatot az iratokról), és mit ad isten, a SÉRTETTEK VALLOMÁSA ABSZOLÚT MEGVÁLTOZOTT! egy csöppet meredek volt, mert az én vallomásomhoz finomították, formálták, és a dátum sem egyezett meg azzal (főként július volt a kihallgatás dátuma a régi verzióban), amit a rendőrségen olvastam, sőt, szerintem még a kihallgató rendőr sem az volt, aki az előző verzióban (az új verzióban szinte minden augusztus volt). úgyhogy nem értem - lehetséges az ilyen? hogy lehet, hogy iratismertetésen nem azokat az iratokat láttam, mint amit az ügyészségen?

kaméleon # 2010.12.08. 08:02

Tényleg köszönöm az átlagon felüli velem való foglalkozást, és hogy másnak is hagyjak teret, nem is ragoznám ezt tovább. Remélhetőleg megoldjuk mostmár.
(Nem keverem a jegyzőkönyv és a jelentés fogalmát, csak az egyszerűség kedvéért adott esetben úgy használom, ahogy az eljáró rendőr.)
Mégegyszer köszi, nekem sokat jelentett, hogy ilyen rendesek voltatok! :)

Főlökött # 2010.12.08. 07:52

Tisztelettel :

A jegyzőkönyv
Be. 166. § (1) A nyomozási cselekményekről - ideértve az ügyész, valamint a nyomozó hatóság intézkedéseit -, ha e törvény másképp nem rendelkezik, az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság jegyzőkönyvet készít. A jegyzőkönyvet a jegyzőkönyvvezető vagy a nyomozó hatóság tagja veszi fel.
(2) A jegyzőkönyvben fel kell tüntetni

  1. az eljáró hatóság megnevezését,
  2. az eljárás alapjául szolgáló bűncselekmény megnevezését és a gyanúsított nevét,
  3. a nyomozási cselekmény helyét és idejét,
  4. a jelen lévő ügyész, nyomozó hatóság tagja, eljárásban részt vevő személy és képviselője, védő, tanú, tanú érdekében eljáró ügyvéd, hatósági tanú és jegyzőkönyvvezető nevét,471
  5. a kihallgatott terhelt és tanú, a meghallgatott szakértő nevét, valamint az e törvényben meghatározott más személyi adatokat.

(3) A jegyzőkönyvben röviden le kell írni a nyomozási cselekmény menetét akként, hogy a jegyzőkönyv alapján az eljárási szabályok megtartását is ellenőrizni lehessen. A gyanúsított és a tanú vallomását, valamint a nyomozási cselekmény során tett indítványokat és észrevételeket a jegyzőkönyvnek a szükséges részletességgel kell tartalmaznia. A kihallgatott indítványozhatja a vallomásának szó szerinti jegyzőkönyvbe foglalását. Ha az ügyész vagy a nyomozó hatóság az indítványt nem tartja indokoltnak, azt elutasítja, és egyidejűleg a kihallgatottat tájékoztatja a 85. § (5) és (6) bekezdésében foglaltakról; az indítvány elutasítását és a tájékoztatást jegyzőkönyvbe foglalja.472
(4) Ha a szakértő a szakvéleményt szóban adja elő, ennek jegyzőkönyvbe vételére a (3) bekezdés irányadó.
(5) A jegyzőkönyvet a nyomozási cselekményt végző ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság tagja és a jegyzőkönyvvezető aláírja. A gyanúsított, a tanú és a tolmács a jegyzőkönyv minden oldalát aláírja. Ha a gyanúsított, a tanú vagy a tolmács a jegyzőkönyv aláírását megtagadja, a megtagadás tényét és annak közölt vagy ismert indokát a jegyzőkönyvben fel kell tüntetni.
(6) Ha a nyomozási cselekményen jelenlévő gyanúsított, védő, sértett, egyéb érdekelt, tanú vagy az érdekében eljáró ügyvéd az eljárással összefüggő esemény vagy nyilatkozat jegyzőkönyvbe vételét kéri, ez csak abban az esetben tagadható meg, ha ennek megtörténtéről az ügyésznek, illetőleg a nyomozó hatóság tagjának nincs tudomása.
(7) A jegyzőkönyvet az ügyész vagy a nyomozó hatóság eljáró tagja szükség esetén kijavítja vagy kiegészíti, a kijavítást és a kiegészítést aláírja, és arról az érdekelteket értesíti. A nyomozási cselekményen jelen voltak a jegyzőkönyv általuk történt megismerését követően a jegyzőkönyv kijavítását vagy kiegészítését indítványozhatják. A kijavítást a jegyzőkönyvben a kijavítás dátumának megjelölésével fel kell jegyezni, vagy az indítvány elutasítását az iratokban fel kell tüntetni.

Szóval, ha jegyzőkönyvet vett fel, az így néz ki, ha jelentést készít, azt már bemásoltam a 2010.12.07. 12:54 hozzászólásba, ahol megtalálható.

--------------
  • Lökött
kovacsz # 2010.12.07. 19:48

Nos az legalább már kiderült, hogy kevered a jegyzőkönyvet a jelentéssel.

Marad a 2010.12.07. 18:43 - véleményem.

Bővebben pedig:

http://www.police.hu/…_orfk_ut.pdf

kaméleon # 2010.12.07. 18:09

Nnna, így indítottam. :)
Nem értettem, hogy jön ide bármilyen titokzatoskodás, ha mindenki jelen volt, és csak az eseményeket rögzítették. Viszont rendőrbá’ azt mondta, hogy a jegyzőkönyvet nem ér rá ott helyben írni, mert fontos munkát hagyott ott a téves riasztás miatt, de bent az őrsön megírja. Valóban megírta, aztán…. A többi ismerős.
(Azt nem akaródzott megemlíteni, hogy az adott őrsöt a hamisan riasztó mama gyermekkori jó barátja vezeti. Mert, gondolom, ennek semmi jelentősége. Legalábbis, egy ideig ebből indulok ki.)

kovacsz # 2010.12.07. 17:51

Miféle jegyzőkönyv? Ha van abból az kaphat, aki a jkv. felvételekor jelen volt.

kaméleon # 2010.12.07. 17:47

Van jegyzőkönyv, mert az érintett kérte. Annak ellenőrzését meg tudtam oldani, hogy tényleg elkészült-e. Szabálysértési eljárást ugyan nem indítanak, de mivel a védekezés a mi oldalunk, és nem a támadás, ez nem is zavar.

kovacsz # 2010.12.07. 17:43

Nincs nyomozás, nincs jegyzőkönv, ninxs bírósági eljárás, nincs a távolságtartásról határozat, semmi nincs, csak egy valótlan bejelentés.
Ebben a rendőrség vagy saját hatáskörben indított szabálysértési eljárást, vagy ezt lehet kérni a rendőri intézkedésre hivatkozással.

Főlökött # 2010.12.07. 12:40

Tisztelettel :

Máskor gyorsabban, előbb írd, mert akkor 1., el is tudom olvasni és 2., nem kell annyit szögelnem a billentyűzeten :)))))))))) kopik.....:)

Sok sikert hozzá, mármint a körökhöz :)))))

--------------
  • Lökött
kaméleon # 2010.12.07. 12:35

Tényleg nagyon köszönöm a rám fordított időt és a segítségeteket! Asszem, már eredményesebben futok egy újabb kört. :)

Főlökött # 2010.12.07. 12:18

2010.12.07. 11:50

  • hozzászólást nem olvastam, mert elírtunk egymás mellett és utána nem tűnt fel, hogy közben keletkezett. Azért született rá a reflektálás, úgy ahogy.....bocsi.
Főlökött # 2010.12.07. 12:13

Tisztelettel :

Bocsika, csak míg kreáltam a hozzászólást és néztem a törvénytárat, született még egy hozzászólás-részletezés a témában, amit nem vettem észre, így nem is olvastam.

Értem, szóval történt egy bejelentés, egy helyszíni kihallgatás és egy jelentés. Erre lenne szüksége, az apának.
Véleményem szerint menjen be a rendőrségre és kérje ki az általa aláírt jegyzőkönyv másolatát. Próbálja meg ugyanezt a jelentéssel is, hátha odaadják azt is. Az necces, az alábbiakban leírtak miatt. ( személyek adatai )
Ha nem adják ki szóbeli kérésre, akkor írásban, ajánlott levélben kell kérni és arra reflektál a hatóság 30 napon belül írásban, hogy miért nem, vagy küldik a másolatot.

Amúgy az apa kérheti a Gyámhivatalt is, hogy keresse meg a nyomozó hatóságot, az ott történtek miatt és kérjen tájékoztatást, történt-e bűncselekmény, bántalmazás, vagy bármi más. Azt ne kelljen már javasolnom, hogy úgyszint ÍRÁSBAN tegye !

Mint tudjuk szó elszáll, írás......

Sok sikert az apának :)

--------------
  • Lökött