belső priuszról


detective # 2010.09.30. 18:18

Helló csela!

Két külön dologról kell beszélni. Az első a rendőrségen lefolytatott nyomozás során keletkezett iratok, a másik meg a rabosítás során elkészített ujjnyomat és fényképfelvétel.
Ha a nyomozást a rendőrség saját hatáskörben megszünteti, akkor a "dosszié" többnyire el sem jut se az ügyészségre, sem a bíróságra. Ha viszont az ügyészség vádat emel és lesz bírósági tárgyalás, akkor azt követően a bíróság visszaküldi a "dossziét" a rendőrségre és ott kell tárolni, ha jól emlékszem a büntetési tétel felső határának évéig. Ezután darálás.

A rabosítás során keletkezett adatok megy a nagyvárosba és ott tárolják. Ha elítélnek akkor a büntetett előélethez fűződő hátrányok megszűnéséig. Ha felmentenek akkor törölnek minden adatot.
Röviden ennyi. Üdv.

csela # 2010.09.29. 18:29

Köszönöm. Ámbátor nekem mondta ezt a rendőr, régebben egy házban laktunk.
Akkor mire gondolhatott ?

Szóval kizárólag akkor marad benn az akta is meg a rabosítás is, ha elítélne a bíróság ?
Legjobb esetben pedig minimum 2 évig, önmagában a meggyanusítás miatt is ?

detective # 2010.09.29. 15:34

Helló csela!

A rendszer úgy működik, hogy egy perccel sem lehet tovább tárolni az adatokat mint az iraton feltüntetett selejtezési idő. Nem lesz életed végéig benne, ezeket az aktákat a selejtezési idő letelte után megsemmisíti az illetékes(elvtárs)hatóság!
Ami meg szájhagyomány útján terjed azt a szakirodalom népmesének nevezi, nem pedig igazságnak:-) remélem érted mire gondoltam.

Üdv.

csela # 2010.09.28. 21:47

szóval legjobb esetben is min. 2 évig ott éktelenkedhetek a rendszerben ?

és ez a törlés csak a rabosításra vonatkozik , ugye ? mert magát az aktát, a nevemmel együtt nyilván sose dobják ki és ha 23 év múlva lesz bármiylen ügyem, akkor is ott lesz az orruk előtt az az akta, csak ujjlenyomat meg fotó nem, mi ?

tudok egy férfiról az utcában, akinek már tizenésves kora óta vannak kisebb zűrjei, bár elítélve meg bíróság előtt még sose volt , a renőrök mindig lezárták az ügyeit és mégis mindn megvan róla - mondta róla egy rendőr ismerős, hogy olvasta a fiú aktáját és szörnyülködött, hogy mennyi
zavaros ügybe bkeveredett már bele. innen gondolom, hogy
életem végéig meglesz ez a hercehurca nekik ..

Andris85 # 2010.09.28. 20:37

Ha a rendőrségen gyanúsítottként hallgattak meg, arról 2 évig bizts tudni fognak, az iktató rendszer jegyzi. A bcs miatt a nyílvántartóási időtartam, selejtezés, az pedig a cselekménytől függ valóban.

detective # 2010.09.28. 19:30

Helló csela!

Az a hatóság amelyik megszünteti az eljárást, küld egy tájékoztatást a központi adatfeldolgozó hivatalnak, (aki kezeli az adatbázist) és az törli a nyilvántartásból. Azt, hogy mennyi idő múlva törli az a bűncselekmény fajtájától függ. Ezt bárki ellenőrizheti a postán lehet venni ilyen adatkérő lapot 3-4 ezer forint.
A bíróság minden esetben megküldi a már jogerőssé vált ítéletet a nyomozó hatóságnak.

Remélem segítettem.

Üdv.

csela # 2010.09.27. 15:01

Az érdekelne, hogy belső nyilvántartásból biztosan kivesznek-e valakit, ha ejtik ellene a vádat ? Olvastam, hogy hivatalosan ez az álláspont, de őszintén szólva számomra az lenne logikusabb, hogy minél több magyar állampolgár adatai benn legyenek, ez a hatóság munkáját könnyíti meg szerintem. Van -e erről valamilyen hivatalos álláspont, rendelkező jogszabály vagy csak ezt szokás mondani, hogy törlik, ill. egy "ex-gyausított" utána járhat-e, hogy tényleg törölve van-e ?

A másik :csak akkor törölnek valakit a belső nyilvántartásból, ha az ügyész sem emel vádat , vagy azét is , aki ellen vádat emeltek, de később felmentik ? Tehát mennyire szoros a visszacsatolás egy ügyben a bíróságtól a korábban nyomozó hatóság felé ? Visszaküldik a bírósági tárgyalás után, hogy mi lett a sorsa egy-egy ügynek, büntetőeljátásnak valaki ellen ?