okirathamisítás, adócsalás? Segítsen aki tud!!!


Dr.Attika # 2010.10.04. 20:17

secu!
A magyar büntetőjog bizonyos bűncselekmények (államellenes, emberi élet ellenes stb. ) esetében a feljelentés elmulasztását büntetni rendeli. Egyéb esetekben a feljelentés nem kötelesség és annak elmaradása nem büntethető. Nyomravezetői díj akkor jár, ha azt kitűzik és az információ következményeként az elkövető lelepleződik. Tehát, ha a leírt bűncselekményről tájékoztatja a hatóságot, akkor semmilyen díjra nem jogosult, viszont állampolgársági kötelezettségének megfelelően több ízben el kell járnia feljelentőként, tanuként . Természetesen ezen eljárásoknál felmerült költségeit a Magyar Állam megtéríti.

Helga31 # 2010.10.04. 20:01

Én biztos nem folynék bele....az is érdekes hogy te ezt megtudtad...Amúgy is rá fognak jönni a hatóságok, max késöbb szerintem.

secu # 2010.10.04. 17:58

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni! Az lenne a kérdésem, hogyha tudomásom van róla, hogy egy nagy cég bűncselekményt fog elkövetni, és ezt bizonyítani is tudom, akkor az jelentsem e? Röviden a történet: 900db szállítólevelet már meghamisítottak, amit ugye egy másik cég felé (aki uniós pénzeket kap) ki fognak számlázni (itt 100 milliókról van szó), úgyhogy az okirat hamisítás már megvalósult és ha kiszámlázzák, akkor az adócsalás is megvalósul (legjobb tudomásom szerint).Na most ha én feljelentést teszek, hogy ezt megakadályozzam, akkor azért jár e valami nyomravezetői díj vagy valami ilyesmi? Vagy csak egy köszönöm, és járhatok a bíróságra meg a rendőrségre? Mert ugye a munkahelyem az meg fog szűnni és valamiből élni is kell, meg elköltözni valami biztosabb helyre. A másik baj az, hogy a cég vezetőjének eléggé sok helyre elér a keze! Szóval ez miatt nem szeretném ha baja esne a családomnak esetleg. Ilyenkor jár rendőri védelem, esetleg tanúvédelem? Nem tudom mit tegyek!!!

Segítsen aki tud!

Köszönöm!