Nagyon kérem segítsenek!!!


bambino33 # 2010.11.13. 18:57

Dr.Attika@ Köszönöm a tájékoztatást, akkor így fogok eljárni!

Dr.Attika # 2010.11.13. 08:21

Irni kell egy levelet a bíróságnak, hogy aznap van az esküvő. Ezt az anyakönyvvezető előre igazolhatja és ennyi. Utólagos igazolás azért nem jó, mert a bíróság azonnali elővezetést elrendelhet és ekkor a boldogító igen kimondása előtt az esküvőről is elvihetik a rendőrök.

bambino33 # 2010.11.13. 06:21

Büntetőügy vádlottjaként kaptam idézést, de az a probléma, hogy az esküvőm ugyanazon a napon lesz. Ha nem megyek el a tárgyalásra és utólag megküldöm a bíróságnak a házassági anyakönyvi kivonatot, az igazolt távollétnek számít? Ha igen, akkor azért előre jelezzem a távolmaradást?

Gabicsek # 2010.11.09. 21:24

Nem beszélve arról, ha a - gondolom nem kétnapos - büntetőeljárás során már megfizette volna e kicsiny kárt a sértettnek, lehet, hogy nem kéne márciusig nyögnie a kiszabott pénzbüntetést, mert kevesebbet kapott volna:)

Grád András # 2010.11.09. 21:17

És ez így is van. :-)

(Mellesleg fel nem foghatom, hogy ha valaki tudja, hogy ellopta/elsikkasztotta azt a nyavalyás tízezer forintot, akkor miért választja inkább a tuti elbukott nyilvános pereskedést ahelyett, hogy csöndben visszafizetné, de ez legyen a tolvaj gondja. Persze lehet, hogy egyszerűen csak mazochista, és befizetett a "tapasztalja meg a szégyent" című bírósági projektre.)


dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Gabicsek # 2010.11.09. 20:27

Manyi!
Jobban járna az ismerősöd megpróbálni megegyezni vele, hogy kifizeti a kárt, mivel a pereskedés akármeddig eltarthat. Mivel a bíróság büntetőjogilag jogerősen bűnösnek találta az ismerősöd, ezért semmi esélye, hogy megnyerjen egy polgári pert, amit majd a sértett indít kárának megtérítésére. Így nemcsak a kárt, hanem annak a per jogerős befejezéséig ketyegő kamatát, a perköltséget, az ügyvédi költséget, stb. kell majd kifizetni, mire a per véget ér, mivel ezt mindig a pervesztes fizeti (és ez sokkal több lesz, mint az okozátt kár). Ügyvédet a másik félnek nem kell fogadnia, de biztos, hogy lesz ügyvédje, akinek munkadíját is az ismerősödön fogják behajtani az okozott kárral és többi költséggel együtt. Tehát én azt ajánlanám, keressétek meg a sértettet, és mutassatok hajlandóságot kárának megtérítésére peren kívül.
Jogász ugyan nem vagyok, de ennek ez a menete.

Manyi18 # 2010.11.07. 16:26

Köszönöm szépen a válaszát!
Még annyit szeretnék kérdezni hogy ha pl. ma elkezdik a pereskedést annak mikorra várható az eredménye, és ha így Ön nézi akkor mennyi esélye lenne megnyerni a pert? Mert ha veszít akkor úgy tudom az egész perköltséget Ő fogja állni,de viszont a pénzbeli bírság fizetése még mindig eltart legalább márciusig! Ennek a személynek kell ügyvédet fogadnia???

Dr.Attika # 2010.11.04. 15:47

Sikkasztott vagy lopott?
Természetesen köteles visszafizetni az elsikkasztott pénzt. A büntető határozat a büntetőjogi felelősségét mondta ki. A polgári jogi igény most van előterjesztve. Börtön nem jár, ha nem fizet, hanem végrehajtásnak van helye.

Manyi18 # 2010.11.04. 15:31

Év elején sikkasztás gyanúja miatt feljelentették az egyik ismerősömet, beismert mindent és mivel nem volt büntetve ez enyhítő körülmény, ugyebár. A bíróság nyáron kiküldte a végzést és megkapta a pénzbírságot is és senki nem fellebezett így jogerőre emelkedett!

De most akiktől ellopta a pénzt követelik tőle és pereskedni akarnak? (de a 10.000 forintot nem haladja meg/személy) Lehetséges-e és ha igen mennyi időn belül lesz eredmény? Mert ha már jogerőre emelkedett azt a pereskedéssel megtudják támadni? Ha igen akkor csak az okozott kárt és a perköltséget is neki kell kifizetnie? Vagy börtön jár érte?