Magánvád ? Hogyan ?


pappcs # 2018.03.09. 11:42

Nem kène a rendőrsègre rohangálni minden nem oda való üggyel. A magyaroknak ez a heppje hogy minden polgári meg egyèb közigazgatási dologgal a rendőrsègre megy. A rágalmazás magánvádas, konkrèt szemèlyt kell megnevezni a bíróságon ès nem a rendőrsègen.

ObudaFan # 2018.03.08. 17:29

Jolana, fellebbezni lehet.

Vadsuhanc # 2018.03.08. 14:12

Nekem onnan érthetetlen, hogy .." Névtelen levélben gyámhatóság előtt rágalmazás miatt tettünk feljelentést..."

Ki a sértett? Ti nem lehettek mert névtelenül tettétek?
Más nevében nem tehettek..... Nos?

Jolana # 2018.03.08. 11:23

Szép napot!
Névtelen levélben gyámhatóság előtt rágalmazás miatt tettünk feljelentést. A rendőrség az általunk lehetséges elkövetőként megjelölt személyt továbbította felelentettként a bíróságra. Írásszakértőt a nyomozás során a rendőrség nem rendelt ki, szerinte erre csak a bíróságnak van lehetősége.
A személyes meghallgatáson az írásszakértő kirendelésére tett indítványunkra a bíróság azt állította, hogy erre már itt nincs lehetőség. Bizonyítási indítványaink előterjesztését követően a bíróság megszüntette az eljárást, mert - szerinte - nem derül ki, hogy ki ellen irányul.
Közben egy tanú nagy valószínűséggel állítja az írásról, hogy az a megnevezett, feljelentett személy kézírása. Mit lehet tenni ilyenkor?

MIRA1985 # 2010.11.15. 15:47

mira vok
azt javaslom hogy az egész világban hozzák vissza a
halálos ítéleteket

Gabicsek # 2010.11.09. 21:19

Talmács!
Írom a Be. idevonatkozó részét:

499. § (1) Nyomozást a bíróság vagy az ügyész rendelhet el.
(2) A bíróság nyomozást rendel el, ha a feljelentett cselekmény elkövetőjének személye, személyi adatai vagy tartózkodási helye ismeretlen, továbbá ha bizonyítási eszközök felkutatása szükséges. A nyomozás határidejét legfeljebb két hónapban a bíróság határozza meg, és azt kétszer, egyenként legfeljebb két hónappal meghosszabbíthatja. A bíróság a nyomozást elrendelő végzést és az iratokat megküldi a nyomozó hatóságnak. A nyomozást a rendőrség végzi.

500. § (1) A bíróság által elrendelt nyomozás elvégzése után az iratokat a bíróságnak vissza kell küldeni.
(2) Ha az ismeretlen elkövető kiléte a nyomozás adatai alapján sem volt megállapítható, erről a nyomozást elrendelő bíróságot értesíteni kell.

Tehát elrendelik a nyomozást, és az ismeretlen tettes felderítés érdekében a rendőrségre küldik az iratokat. Ők pedig később vissza.

Talmács # 2010.11.08. 08:30

Sziasztok

Van egy gondom, azaz ügyem a bíróság előtt. Feljelentést tettem az ügyészségen ismeretlen tettes ellen egy vétség ügyében és azt a választ kaptam, hogy a Be. 497. § (2) bek. alapján az ügyben a bíróságra továbbították az anyagot mint magánvádat.

Mi ez a jogszabály ?
Hogyan tudhatom meg, hogy kit jelentettem fel, ha ismeretlen előttem a tettes, vagy lehet így is magánvádat képviselni ?

Előre is köszönöm a válaszaitokat

Péter