Büntető jog Lopás


wers # 2019.11.22. 11:09

jajjjmár, nem akartam én az érzékeny lelkedet bántani

drbjozsef # 2019.11.22. 10:57

(néha lusta vagyok kifejteni a pontos menetet. A múltkor, amikor a perindítást írtam, azt is kijavítgatták, hogy nem kell indítani, mert magától indul, hát ja, magától indul, csak be kell fizetni az illetéket, különben megszüntetik, szóval van tennivaló - ez után meguntam, hogy túl részletesen kifejtsem. Ha majd érinteni fogja kiokosítják)

wers # 2019.11.22. 10:19

Ha nem fizet, közjegyzőnél kérhetsz fizetési meghagyást ellene, ha arra sem, pert kell indítanod.

Ezt nem teljesen értem. Ha nem semmit tesz a fizetési meghagyás után, akkor nem kell per. Csak, ha ellent mond. (az ilyen esetek zömében kukázza a fizetési meghagyást háborogva, hogy úgy se fizetek. Nem tudja, mit kell vele tenni)

drbjozsef # 2019.11.22. 09:59

Edurne,

Érdemes inkább 3-4 egyszerű mondatban vázolni a tényeket, mint mesét írni.

Büntetőjog : tehetsz feljelentést, de ha 9 éves az elkövető, akkor nem büntethető.

Polgárijog : ha kár ért, azt a gyerek gondozójától, itt szülőjétől követelheted. Írásban, tértis levéllel, határidővel. Ha nem fizet, közjegyzőnél kérhetsz fizetési meghagyást ellene, ha arra sem, pert kell indítanod. De bizonyítani neked kell, hogy a gyerek volt.
(Egyébként jó lenne, ha írásban is elismerné a dolgot. Nehogy később mégis máshogy emlékezzen).

Edurne # 2019.11.22. 08:25

Üdvözlök Mindenkit!

Egyszerűen nem tudom hol tehetek fel új kérdést, pedig régebben jártam már itt..na mindegy, nézzék el kérem,hogy most itt felteszem.

Bízom benne,hogy kapok segítséget !

Gyermekemtől 1 hete ellopták a mobiltelefonját,illetve a házkulcsait, a rendőrség lebeszélt a feljelentésről,mondván nincs tettes,nem történne semmi.De azért kimennek az iskolába,ha találnak valamit akkor jelzik.
Jelezték is és meg is lett a tettes... egy 9 éves kisfiú,akinek a lányom termében volt órája ,lányom pedig és a többi gyerek az osztályban hagyták a kabátjukat ,amiben az érték volt.
Ennek a 9 évesnek ott volt órája(teremcsere)

Állítólag végighúzza a kezét a kabátokon és így deríti ki mi van bennük..
Illetve ha le is adta volna a gyerekem órák előtt akkor se lett volna biztonságban,mertn lent az ügyeletes portáshoz ,aki egy felnőtt nő,oda kell leadni,igen ,de amikor elmegy onnan ugyanez a gyerek aki egyébként magántanuló kutat a holmik között,játszik mások telefonján stb!
Ezzel a családdal rendszeresen vannak problémák, jár hozzájuk a gyámügy is ,legtöbb a lopás és rablás 18 év alattiak.Nem mind sikerült állítólag rájuk bizonyítani,engem ez nem is érdekel.
Ami érdekel,hogy a telefont egy osztálytárs találta meg, 4 darabban , én kétlem ,hogy egy 9 éves így összetörne egy telefont. Van egy 13 éves és egy 16 éves fiú testvére is.
A rendőr azt mondta próbáljam meg kifizettetni, és ha nem megy akkor jelentsem fel.

Mármint az édesanyával fizettessem ki. Az anya engem nem keresett meg , de a családsegítőt igen és vele hivatott engem fel,hogy majd részletekben megkapom...valamikor..mert ők szegények,ez van.
Eltelt 1 hét, visszahívtam a cs.segítőt hogy nem beszéltük meg mennyit fizet és mikor ?

Azt mondta,hogy nem is akarja a nő kifizetni,illetve a tettes anyja mondta,hogy nem kérhetem a készülék teljes árát,mert az már használt volt.
Meg állítólag amúgy is törött volt.A felét maximum kifizeti,de azt is részletekben valamikor.
Én mondtam hogy nekem ez nem felel meg.
Amúgy nem igaz ,nem volt törött és 2019 januárban vettük és még garanciás is.
Ez miatt kellett nekem új készüléket venni,mert a fia gondolt egyet és ellopta a lányomtól.
38000 ft volt a készülék,Media M.-ban ,akciós volt,egy gyereknek tökéletesen jó volt. A lányom imádta , megszakadt a szíve mikor elvitték.
A kislányom beteg és ezért küldtem tőle a telefont el mindig,hogy amikor baj van útközben hívjon fel.

A telefon darabjait a tettes házától nem messze az utcájukban találták meg. A kulcsunkat viszont nem.

A családsegítő szerint a kisfiú nem is tudott az egészről( na itt lett gyanús nekem ) értelemszerű,hogy a nagyobbak büntethetőek a kicsi meg nem és rákenik.
De tegyük fel a kicsi volt, akkor is, most akkor a szülők nem tartoznak érte felelősséggel?

Kérdésem az,hogy ha valaki 9 éves akkor nyugodtan lophat akármit,elviheti a kulcsainkat is?Vagy lenne valami jelentősége a feljelentésemnek?

A gyámügy ilyenkor hol van? Miért nem érdekli őket?
Nem csak minket károsítottak meg már.

Bocsánat,ha hosszú lett.... de rendesen akartam a történetet vázolni!

Mit javasoltok?Kihez forduljak?Mit tegyek?

oligaliga # 2019.09.14. 20:01

Az erkölcsi csak a büntetett előéletről ad felvilágosítást, a konkrét bűncselekmênyről nem. És ha tartalmazza is, ti akkor sem hozhatjátok nyilvánosságra az ítéletet.

NemTom2019 # 2019.09.14. 19:10

Bocsi, Tht.-ban a bűntetlen előélet feltétel,sőt annak igaolása is előírás.Ha ezt mulasztja Kkv,akkor Szvb a Bm-től kikérheti az erkölcsit.Ha ebben benne lesz a bűntettség,akkor a közgyűlés jogszerűen jut hozzá,nem?

oligaliga # 2019.09.14. 18:09

NemTom2019

A közös képviselőnek nem kell büntetlen előéletűnek lennie. Ha üzletszerűen végez társasházkezelői tevékenysége, akkor is csak a nyilvántartó hatóság felé kell igazolnia a büntetlen előéletet (nem keverendő a feddhezetlenséggel).

Ha nyilvánosságra hoztok egy büntetőítéletet, ami a közös képviselőre vonatkozik, rádásul régi, elkövethetitek a becsületsértés vétségét,ami bűncselekmény, de még a személyiségi jogait is megsértitek, amiért sérelemdíjat (leánykori nevén nem vagyoni kártérítést) is kérhet.

NemTom2019 # 2019.09.14. 17:54

Kösznöm! Akkor sérült volna,ha csak annyit mondott volna,hogy a Kkv érintett volt egy adott ügyben,de azt nem hogy milyen státuszban? Illetve mi van akkor,ha az SzB a Tht/49 alapján kéri Kkv,hogy igazolja büntetlenségét, fedhetetlenségét,pl.egy adott lajstromszámú ügyben is? Köszi szépen!

aprilismajus # 2019.09.13. 16:35

Tisztelt Nem Tom2019, a magántitokhoz fűződő jog már ott sérelmet szenvedett, hogy az ismerős elmondta Önöknek, hogy a közös képviselőt elítélték, ha letakarják az ítélet megfelelő részeit, de a nyilvánosságnak elmondják, hogy ez a közös képviselőről szól, szintén sérül a magántitkot védő jog.

NemTom2019 # 2019.09.13. 15:23

Tisztelt Fórum!

Szeretnénk egy kérdésben segítséget kapni:
régebben lezárt, jogerős büntetőügyben született ítélet van ismerősünk birtokában. Az elítélt a társasházunk közös képviselője, a tárgyalás annak idején nyílvános volt. Van-e törvényes módja annak, hogy mi is megismerjük ezt az ítéletet, magyarán megmutathatja-e nekünk (akár személyes adatkitakarással)
és utána mi is megmutathatjuk-e másnak, pl. a társasházi közgyűlésen a többi tulajdonostársnak?
Fontos lenne, ha a válasz mellé kapnánk konkrét jogszabályi megjelölést.

Köszönöm szépen előre is annak , aki segít válaszával!

kyra1 # 2019.09.11. 13:56

Tisztelt Fórumozók!
Évek óta tartó lopás a problémám. Tizenéves koromtól magamat kellett ellátnom, ezért havonta egy összeget kaptam szüleimtől, hogy abból megéljek. A lakásba, amelyben egyik szülőm, egy külön lakrészben másik családtag, és külön szobában én laktam, a szülő beköltöztetett egy munkanélküli, beteg embert, akit egyedül hagyott amíg a másik családtag és ő dolgozott és én iskolába mentem. Az illető lopott holmik eladásával foglalkozott, havi pár ezres keresettel, és kulcsot kért, hogy eljárkáljon.
Az ellátást a szülő odaadta rendszeresen, de éveken keresztül eltűnt pár ezer, tízezer ft értékű tárgyakkal együtt. Később postán nekem kellett volna átvennem, de nem lehet tudni ki, átvette. A postás szerint egy olyan személynek adta, aki azt mondta, hogy családtag, de a családom szerint nem ők voltak.
A nálunk élő illető gyakran lopott tőlünk, amit a szülő először ígérgetett, hogy visszafizet nekem, de azóta sem adta vissza. A szülőtől is lopott az illető és kiderült, hogy az idősebb családtagtól is. A szülő a munkanélküli illetőt megvédte, hogy betegsége miatt kéri el a pénzem, de ő majd visszafizeti helyette, mostanában már tagadja a lopást.
Magánéleti problémáim miatt depresszióra gyógyszert kaptam, a szülőt is kérdezték, aki nem hitt nekem és magánügyi problémáimat szerinte képzelődtem.
A lopásokról már a külön lakrészben élő családtag is panaszkodott (feljelentést nem akar tenni), akit a szülő képzelődősnek nevezett emiatt.
A munkanélküli illető pár év után már nem tartózkodott a lakásban, annyit lehet tudni, hogy továbbra sem dolgozott. A szülő szerint éjjelente valaki járkált a lakásban és pakolászta a holmikat, amivel engem gyanúsított. Élelmiszer és vécépapír is eltűnt gyakran.
A fizetésemből összegyűlt pénzen lakást vásároltam, de a szerződés megírása előtt az összeg eltűnt. Több tízezer ft értékű tárgyak is eltűnnek azóta is, időnként pénztárcámból és a másik családtagtól is összegek.
A szülő szerint a családtaggal képzeljük a lopásokat, de már szomszédok is megemlítették, hogy bejárkál ismeretlen személy, amikor máshol tartózkodunk, ezért feltételezik, hogy lopnak tőlünk. Aki bejárkál, itt hagyott pár holmit.
A szülő a lopásokat képzelődésnek nevezte és orvosnak szólt, emiatt orvosszakértői szakvélemény készült, ami szerint a családtaggal együtt a lopások betegségtünet (a családtagot nem kérdezték), emiatt feljelentést sem lehet tenni nem beszámíthatóság miatt.
Emiatt már munkahelyet sem találok, mert állítólagos betegség miatt nem vesznek fel sehova, így megélni sem tudok miből.
Hozzáértők szerint a szülőnek kell megtérítenie a kárt, mert az ő tulajdona a lakás.
Hogyan lehet visszaszerezni a pénzt és a lopott holmikat?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.30. 19:27

Szerintem nem ezt mondtam. Nagyon nem.

Eru461 # 2019.08.30. 18:35

Tehát várnom kell mig nem értesítenek
Bírosági tárgyalás..vagy..közvetitöi eljárás ..milyen birságra számolhatok

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.30. 18:14

A tevékeny megbánás büntethetőséget megszüntető ok.

Eru461 # 2019.08.30. 18:07

Ujjlenyomat fénykép stb..minden volt...

Eru461 # 2019.08.30. 17:43

A rendörségen nem mondták hogy kérni kell
De emlitették hogy ez így zajlik le.kártéritést is emlitettek...lessz priuszom vagy egyébb büntetés

Kovács_Béla_Sándor # 2019.08.30. 17:25

Az nem lopás, hanem jogtalan eltulajdonítás. Nem fognak lecsukni, nem aggódj. Kérj közvetítői eljárást, és térítsd meg azt a kárt minél hamarabb.

Eru461 # 2019.08.30. 17:12

Tisztelt Ügyvéd ur
Kérdésem a következö mire számolhatok ha talált pénz 70 ezer forint..nem adtamle..lebuktam...elismertem a vètkemet.jegyzökönyvet alàirtam..

Rózsa0302 # 2019.05.14. 11:13

Üdv!
Május elején elkövettem egy hülyeséget.

12000 Ft értékben loptunk a párommal a Tescoban. Velünk volt a két kisgyerekünk is.
Lebuktunk ,viszont ki is fizettük utólag .
Most lesz a meghallgatás.
Mire számíthatunk a legvégén?

rigoz # 2019.03.24. 08:46

Tisztelt tos86!

Ha nem tudják rábizonyítani Önre, hogy Ön volt az valóban, akkor az eljárás megszűnik, ez nem függ attól, hogy melyik (demokratikus) országban volt.

Javaslom, hogy az ország elhagyása tekintetében azért egyeztessen a nyomozó hatósággal, bár ha az útlevelét nem vették el, nem tiltották meg kifejezetten, hogy elhagyja az országot, akkor nem látom akadályát, bár jobb az elővigyázatosság és egyeztessen a hatósággal, nehogy félreértsék a szándékát.

tos86 # 2019.03.23. 20:55

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Ausztriába dolgozom szobafiúkènt, büntetlen előélettel. Az egyik szoba takarításakor egészségügyi okokból kétszer checkoltam (mentem) be. A vendég 2200 eurós 2 kabátját hiányolja. Nincsen se tanú se kamera se fénykép amely bizonyítaná hogy a kabátok bent voltak a szoba területèn. Kamera felvétel csak a vendég érkezésénél rögzítette a 2 kabátot. Ártatlan vagyok. A rendőrség engem gyanúsít, mivel én voltam bent a szobába, viszont nem volt bent egyetlen kabát sem a vendég tényleges távozásakor. A vendég feljelentést tett, szerinte ott volt a kabát.
Rendőrségi kihallgatás, házkutatás megtörtént, viszont a kabátok továbbra sem kerültek elő.
Mire számíthatok a továbbiakban? Szabadság esetén elhagyhatom-e ebben az esetben az országot pár napra?
Válaszát előre is köszönöm.

Vadsuhanc # 2018.11.11. 13:10

Indokolás nélkül nem lehet az írásban tett feljelentést elutasítani! panaszold meg a feljelentés elutasításában szereplő jogorvoslati tájékoztatás alapján.

maya_ # 2018.11.11. 13:05

Tisztelt Fórumozók!
A rendőrség indoklás nélkül elutasítja feljelentéseimet. Az egyik nyomozó szerint külföldi családnevem miatt csak ott tehetek feljelentést ahonnan származom. Ugyanennek az országnak az egyik határon túli területéről származik nevem, ami akkor magyar volt. Hol tehetek feljelentést?

Stefi199801 # 2018.11.07. 15:25

Koszonom