Magánindítvány fiatalkorúval szemben


ObudaFan # 2012.01.03. 11:20

Ó, hát akkor minden valószínűség szerint meg fogja úszni a kis....hadd ne írjam le, hogy kicsoda.

Hát, egy vádhalasztásra, vagy ügyészi megrovásra jó esélye van, ha még nem volt ellene eddig semmilyen eljárás folyamatban.

póniló # 2012.01.03. 11:14

Köszönöm!

lajcsó # 2012.01.03. 11:08

Testi sértés
170. § (1)347 Aki más testi épségét vagy egészségét sérti, ha a sérülés vagy a betegség nyolc napon belül gyógyul, a könnyű testi sértés vétségét követi el, és két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(2) Ha a testi sértéssel okozott sérülés vagy betegség nyolc napon túl gyógyul, az elkövető a súlyos testi sértés bűntettét követi el és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(3)348 Ha a testi sértést aljas indokból vagy célból, továbbá ha védekezésre vagy akaratnyilvánításra képtelen személlyel szemben követik el, a büntetés bűntett miatt könnyű testi sértés esetén három évig, súlyos testi sértés esetén egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés.
(4)349 Bűntettet követ el, és egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő az elkövető, ha a testi sértés maradandó fogyatékosságot vagy súlyos egészségromlást okoz, illetőleg, ha a súlyos testi sértést különös kegyetlenséggel követi el.
(5)350 Aki a (2)–(4) bekezdésben meghatározott bűncselekményre irányuló előkészületet követ el, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(6)351 A büntetés két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a testi sértés életveszélyt vagy halált okoz.
(7)352 Aki a súlyos testi sértést gondatlanságból követi el, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel, a (4) bekezdésben meghatározott esetben három évig, életveszélyes sérülés okozása esetén öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.
(8)353 Az (1) bekezdésben meghatározott vétség elkövetője csak magánindítványra büntethető.

póniló # 2012.01.03. 10:54

Nagyon szépen köszönöm a választ!

Ó, hát akkor minden valószínűség szerint meg fogja úszni a kis....hadd ne írjam le, hogy kicsoda.

ObudaFan # 2012.01.03. 10:40

Ha a terhelt felnőttkorú lenne, akkor azt mondanám, hogy érdemesebb lett volna tavaly feljelentést tenni, mert nőtt a feljelentés illetéke magánvádas ügyben 10.000 Ft-ra. (Elítélés esetén persze a terhelt ezt a feljelentőnek köteles megtéríteni. )

Viszont fiatalkorúval szemben kizárólag közvádra van helye büntetőeljárásnak, ezért jelen esetben szerintem nem kell illetéket leróni.

Itv. 52. § (1) A kizárólag magánvád alapján folyó eljárásban a feljelentés illetéke 10 000 forint, a fellebbezés illetéke 10 000 forint, a perújítási kérelem és a felülvizsgálati indítvány illetéke 15 000 forint.
(4) Nem kell illetéket fizetni az eljárásnak abban a szakaszában, amelyben a vádat az ügyész képviseli.

póniló # 2012.01.03. 10:03

Üdvözlet mindenkinek!
Rövid leszek,mert már két üzenetem is elszállt, sajnos!

Karácsony előtt a 13 éves lányom azzal jött haza délután kb. 3/4 5-kor, hogy két 14 évet betöltött fiú erőszakkal belenyomták az égő cigarettát a kézfejébe.
Mivel rövid szeretnék lenni, nem részletezném a körülményeket, de egy bevásárlóközpont parkolórészén történt.
A lányom zokogott, én kiborultam. Azt hittem, fényes nappal biztonságban van!
Kocsiba be, irány a fiú lakása. Fiút jól lecseszték a szülei, de szerintem nem eléggé....
Első felindulásból feljelentést akartam tenni, aztán mivel maga a rendőr mondta, hogy ő a helyemben inkább megpofozná (!) a gyereket, letettem a feljelentésről. Aznap este legalábbis.
Ahogy teltek a napok, sajnos nem tapasztaltam megbánást a gyerekek részéről, inkább támadást, hogy egyáltalán az eszünkbe jutott a feljelentés. Sőt olyan megjegyzéseket is, hogy mit vagyunk úgy oda egy kis égetés miatt! Sőt, közösségi oldalon még le is kurvázták a lányomat! A legjobb barátnője is cserben hagyta,aki mellesleg szemtanúja volt az esetnek.
Megjegyezném, hogy egyáltalán nem tagadta a gyerek az elkövetést, inkább engem nézett hülyének, hogy nem értem a viccet. Hisz ez csak poén volt! - ahogy mondta!
Csütörtökön elmentünk a Bőrklinikára és ellátták a kezét. Az ambuláns lappal megtettem a feljelentést.

A kérdéseim a következő lenne:

Mire számíthatok? Azt mindjárt gondolom, hogy nem fogják lenyakazni a fiatalkorúakat. No de mégis?
Mi lesz tovább az eljárás menete? Ha 8 napon belüli a sérülés,akkor gondolom magánindítványos.
Ezért ennek megtételekor nekem valóban fizetnem kell eljárási díjat? Ezen teljesen ledöbbentem, mikor olvastam. És ezt be lehet majd hajtani a fiatalkorú elkövetőn?? Ja,rajta gondolom nem,mert még csak 8. osztályos, de a szülein talán??
Tényleg nem lehet magánindítványt tenni fiatalkorúval szemben?? Akkor mi fog történni?

Megjegyezném még azt is, hogy nem egy "etnikai kisebbség" volt az elkövető, a szülő középiskolai tanár! De a gyerek értékrendjében ez poén!

Sajnos nem tisztelik a mai kislányokat a fiúk! Ha ezt annyiban hagynám, ebben erősíteném meg őket, hogy tényleg ne tiszteljék! Hisz mindent meg lehet úszni!

Köszönöm szépen előre is a választ!

Dr.Attika # 2010.11.21. 18:31

Nem lesz itt hosszú eljárás. Fiatalkorúval szemben nincs helye magánvádas eljárásnak. A bíróság átteszi az ügyészségre, az ügyész megelutasítja a feljelentést, mert a cselekmény nem bűncselekmény. Mivel pótmagánvádnak sincs helye fiatalkorúval szemben így az eljárás meg fog szűnni végérvényesen. Tekintettel arra, hogy januártól az ügyészeknek minden tárgyalásra el kell járniuk, így biztos nem fognak ilyen ügyekkel foglalkozni.

ObudaFan # 2010.11.21. 16:12

Az akkor is lehetne, ha nem az ügyész képviselné.

görbebögre # 2010.11.21. 10:30

Köszönöm a választ.
Mit jelent pontosan az, hogy az ügyész képviseli a vádat? Át fogja tenni a bíróság az ügyet az ügyészségre?
Nyomozás lesz? Kell majd menni a gyereknek a rendőrségre is?

ObudaFan # 2010.11.21. 09:56

A "nem fürdesz"-re aligha rendel el a bíróság valóság bizonyítását. Valóban az ügyész képviseli a vádat.

görbebögre # 2010.11.21. 09:54

A lány se nem cigány, se nem nemfürdős. Rágalom mindkettő.
Viszont olvastam valahol, hogy fiatalkorúval szemben magánvádnak nincs helye. Ez mit jelent? Lesz ügyész? Az igaz, hogy védőt is ki fognak neki rendelni?

Gabicsek # 2010.11.20. 21:30

Görbebögre!

Hát, szerintem a "cigány vagy" nem becsületsértés, hiszen ez egy népcsoport, legfeljebb tényt közölt, és ez szerintem ezért nem alkalmas a becsület csorbítására.
ObudaFan: Ezzel lehet védekezni nem?

A "nem fürdesz" kifejezésnél - ha rágalmazás pert indít - osztálytársakkal esetleg lehet bizonyítani, ha tényleg nem fürdik:) és akkor nem büntethető.

Erre pedig ezt ajánlanám én, habár én nem vagyok ügyvéd:
Btk-ban: A valóság bizonyítása:
182. § (1) A 179-181. §-ban meghatározott bűncselekmények miatt nem büntethető az elkövető, ha a becsület csorbítására alkalmas tény valónak bizonyul.
(a rágalmazás a 179. §)

ObudaFan # 2010.11.20. 09:17

Tárgyalás, és legfeljebb megrovás, ha egyáltalán megvalósult rágalmazás. A "cigány vagy" legfeljebb becsületsértés, ha sokan hallották, esetleg a "nem fürdesz" jó egy rágalmazásra.

görbebögre # 2010.11.20. 08:47

Tisztelt Olvasók!

Az alábbi ügyben kérném a segítségüket.
14 éves kislányom összeveszett a szintén 14 éves osztálytársnőjével, és a veszekedés hevében, a többi osztálytárs előtt mondott pár csúnya szót rá. Cigány vagy, nem fürdesz. Mikor megtudtam itthon a sértett lány szüleitől, kapott is érte fejmosást, büntetést. Ezzel azonban nem lett vége, mert pár nap múlva a lány szülei megjelentek a bíróságon, és rágalmazás vétsége miatt feljelentették a kislányom.

Azt szeretném tudni, mi várható most? Mi lesz a következő lépés, mi fog történni?