feljelentés - félreértés


Gabicsek # 2010.11.27. 19:54

még annyit az előző végére, ha az eljárás elindul a feljelentésed alapján, és kiderül, hogy a hamisan vádoltál bárkit bcs. elkövetésével, az már minősített eset, - max. 5 éves kérdés -, tehát ezért a hsmis vád elkövetője büntetésének mellőzése nemigen szokott előfordulni.

Gabicsek # 2010.11.27. 19:51

Guba!
Igen, ha a vallomás alapján beazonosítható személyről van szó, természetesen lehet hamis vád, de én megpróbáltam a hatóság félrevezetését köznyelven leírni, magyarul ismeretlen személy elleni feljelentés esetében.

Mann8!

"Korlátlanul enyhíthető, különös méltánylást érdemlő esetben mellőzhető is a hamis vád elkövetőjének a büntetése, ha a vád hamisságát az alapügy befejezése előtt az eljáró hatóságnak feltárja.“

Ez azt jelenti, hogy ha a te feljelentésed alapján elindul netán a büntető eljárás - ez az alapügy - kihallgatáskor elismered, hogy a feljelentésed valótlan, (tehát feltártad a vád hamisságát) erre vonatkozik hamis vádnál a korlátlan enyhítés, ill. mellőzés. Megjegyezném, a mellőzés nem gyakorlat, legfeljebb a korlátlan enyhítés.

guba # 2010.11.27. 19:05

Az is egy széles körben elterjedt tévhit, hogy ha a feljelentő nem nevezi meg az illetőt, akkor nem követheti el a hamis vádat. Ha az előadott tényállás egyértelműen utal egy konkrét személyre, akkor az éppen annyi, mintha meg is nevezte volna.

ObudaFan # 2010.11.27. 08:45

A hatóság félrevezetése csak szándékos elkövetés esetén büntetendő, vagyis "félreértés" esetén biztosan nem.

Manna8 # 2010.11.26. 19:56

elnézést a kérdésemért,de én ehhez nagyon hülye vagyok,de a nem gonadtlan,mitől lesz nem gondatlan?

és ez konkrétan mit jelent?

"Korlátlanul enyhíthető, különös méltánylást érdemlő esetben mellőzhető is a hamis vád elkövetőjének a büntetése, ha a vád hamisságát az alapügy befejezése előtt az eljáró hatóságnak feltárja."

Gabicsek # 2010.11.25. 22:15

Ha ismeretlen tettes ellen tetted, hatóság félrevezetés.

Btk.
237. § Aki hatóságnál büntetőeljárás alapjául szolgáló olyan bejelentést tesz, amelyről tudja, hogy valótlan - amennyiben a 233. § esete nem forog fenn - vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ha név szerint tetted valaki ellen, hamis vád bűntette. (Btk. 233. § (1) bek. a.) pont)

Gondatlan alakzat:
234. § Aki mást hatóság előtt bűncselekmény elkövetésével azért vádol hamisan, mert gondatlanságból nem tud arról, hogy tényállítása valótlan vagy a bizonyíték hamis, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő

Ha nem gondatlan, akkor így lehet a legolcsóbban megúszni:

Btk. 236. § (2) bek:
Korlátlanul enyhíthető, különös méltánylást érdemlő esetben mellőzhető is a hamis vád elkövetőjének a büntetése, ha a vád hamisságát az alapügy befejezése előtt az eljáró hatóságnak feltárja.

Manna8 # 2010.11.25. 19:55

A hatóság félrevetzetéséért milyen büntetést kaphatok?

guba # 2010.11.25. 19:39

Hatóság félrevezetését gondatlanul nem lehet elkövetni, viszont a hamis vádat igen. De még ellenkező esetben is jobban járnál a hatóság félrevezetésével, mert enyhébb bcs.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.11.25. 19:01

Erre mintha már válaszoltunk volna. Duplán is.

Ha azonban valóban félreértés volt, akkor fel lehet tárni a nyomozóhatóság előtt a feljelentés megalapozatlanságát, de ezzel kiteszed magad a hatóság félrevezetése ódiumának.

Manna8 # 2010.11.25. 18:58

Abban szeretném a segítséget kérni, hogy amennyiben feljelentést megtettem,de 3 napon belül vagyok,de kiderült hogy félreértés volt, akkor mi a teendő, hogyne induljon el a nyomozás?