Csalás Vétsége


Rob-Roy # 2013.03.11. 17:17

Tisztelt Ügyvéd úr!

Az lenne a kérdésem hogy mi tartozik a csalás büntette cím alá? Ma kaptam egy idézést hogy menjek be a rendőrségre ki hallgatásra csalás ügy miatt. Fel hívtam az illetékes Rendőrséget (mivel Németországban tartózkodom) és kérdeztem hogy milyen ügyből kifolyólag vagyok gyanúsított, és csak annyit közöltek velem hogy az Apród.hu-n valamelyik a adás-vételemmel kapcsolatban!
Azt szeretném meg kérdezni hogy mire számíthatok és hogy milyen csalást lehet így elkövetni?

Válaszát előre is köszönöm!

joco09 # 2013.01.24. 18:00

Tisztelt Ugyved ur!

Ezuton szeretnem foltenni az alabbi kerdesemet;

Tettem egy foljelentest csalas vegett, eleinte minden kihalgatason reszt vettem vagyis ertelemszeruen egyutt mukodtem a hatosagokkal. Most viszont mar a 9 - honapja kinn vagyok kulfoldon. Igy nincs tudomasom arrol, hogy idokozben erkezett-e postai uton kihalgatasi illetve targyalasi megjelenessel kapcsolatos kotelezettseg. A helyi rendorseg telefonon nem adott informaciot. Igy sotetben tapogatozom. A kerdesem lenyegeben az lenne, hogy abban az esetben, ha sertettkent nem jelentem meg egy esetleges targyalason, akkor kiadhatnak-e ellenem korozest? hangsulyozom mint SERTETTKENT. A feljelentest a szemelygepkocsim eltulajdonitasa miatt tettem meg. Egyik ismerosom szerint az autot a rendorseg visszaszerezte, es atadasaval kapcsolatban mar kerestek a bejegyzett lakcimen is. Varom valaszat, melyet elore is koszonok!

Tisztelettel: F.Jozsef

Gabicsek # 2010.12.04. 21:38

A rendőrség dolga kinyomozni és további sértetteket keresni, ha kihallgatnak, majd adj támpontot nekik. Nem ajánlom, hogy magánakcióba kezdj. Ha feljelentést teszel csalás miatt, a helyedben - mivel lejárt tartozásról van szó -, elindítanék (most már azt hiszem, közjegyzők csinálják) egy peren kívüli eljárást, magyarul, fizetési meghagyást bocsáttass ki vele szemben. Hadd menjen az is közben a maga útján, talán előbb hozzájutsz a pénzedhez. A csalás attól még lehet csalás, de a büntetőeljárás során szerintem nehezebb hozzájutni a pénzedhez, ha polgári jogi igényt is jelentesz be a károdról, mert a büntetőeljárások talán még hosszabbak. Szóval adass ki fizetési meghagyást is neki párhuzamosan.

Poloska # 2010.12.04. 21:02

Köszönöm, akkor még azt kérdezném, hogy sms-t, mint bizonyítékot hogyan tudnék felhasználni? Valamint legálisan hogy tudok további károsultakat toborozni (gondolom hirdetést csak úgy képpel, névvel nem adhatok fel)? Kérnem kell rá esetleg a Rendőrséget?

Az ügyemmel kapcsolatban vélemények is érdekelnének.

ObudaFan # 2010.12.04. 17:40

Postai úton is tehetsz feljelentést, de mindenképp kihallgatnak.

Poloska # 2010.12.04. 15:55

Kicsit visszaolvasgattam, megnéztem a keresőben, egyértelműen nem találtam meg leírva, ha terhelem vele a fórumot, elnézést.

Feljelentésnek mi a pontos menete, postai úton eljuttatom az illetékes RK-ra, vagy személyesen kell leadnom?

SMS-t hogyan lehet felhasználni bizonyítékként?

Maga az ügy:

Valaki megkeresett egy befektetési ötlettel, ehhez azonban pénz is szükségeltetett (különben nem lett volna csalás). Magának az ötletnek és az elmondottaknak utána néztem, ezek hitelesek voltak. Később azonban teljesen emberi viselkedésből gyanut fogtam, még később kiderült, hogy elég sok embernek tartozik, különböző indokok alapján kért kölcsön pénzt, természetesen a visszafizetésről soha sem gondoskodott. Mára a tartozása kicsivel több, mint egy hónapja lejárt, kölcsön szerződést írtunk. Nem számítok rá, hogy magától, akár egy forintot is teljesíteni fog belőle. Szeretnék büntető eljárást indítani ellene, illetve a "hitelezőit" (becsapottjait) is szeretném rábírni a feljelentésre.

Ha feljelentem akkor hogyan tudnék legálisan toborozni további károsultakat, akiket ma még nem ismerek, de ismert a korábbi munkahelye. Általam ismert károsultjai (én is) jelenlegi munkahelyén dolgozik.

Üdv, Poloska

Főlökött # 2010.12.02. 10:51

"-" lemaradt...

Főlökött # 2010.12.02. 10:50

Tisztelettel :

  • Btk, + Be. :)))
--------------
  • Lökött
Kovács_Béla_Sándor # 2010.12.02. 08:54

Nem polgári per ez...

A csalásnak nincs szabálysértési alakzata.

zsé258 # 2010.12.02. 01:59

Oké,köszönöm a választ!
Még egy kérdés:Beküldhetek-e helyettem egy ügyvédet vagy valaki mást,nincs -e lehetöség valahogyan esetleg levében válaszoni,a kérdésekre?
És még eszembe jutott valami,nem tudom a vétség mitöl vétség,miért nem szabály sértés?Aszt irta az idézésre:318 1 bek.és a 2 bek.1 fordulata.nem lehet ebböl szabály sértést csinálni?
Köszönöm válaszod elöre is!

Gabicsek # 2010.12.01. 20:04

Hát igen, telefonon senkinek nem lehet tájékoztatást adni. Pont a Te érdekedben is, mi van, ha a nevedben a szomszéd telefonál? Szóval, ezt csak személyesen fogják megmondani.

zsé258 # 2010.12.01. 03:32

Nagyon köszönöm,igy érthetö minden.-hogy elismerjem? aszt sem tudom mi ez az egész,mikor kértem a halasztást ,és beszéltem az elöadoval,természetesen rá kérdeztem hogy mi ez, de ö:"Ó kérem aszt nem mondhatom meg csak akkor ha itt leszek!!!!!!!"mint a kommunizmusba,komolyan az eszem meg áll,de nem megyek haza,jövö áprilisig van halasztva az ügy,ha elmegyek akkor oriási pénzektöl esek el,és nem is bisztos hogy nem venné el "vaskalapos barátom"az utlevelemet.

Gabicsek # 2010.11.30. 21:07

zsé258!

Azért másoltam ide neked a Btk-ból ezt a rendelkezést:

73/A,§
(2) Ha a bíróság, az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság a terhelt ellen elfogatóparancsot bocsátott ki, és tudomást szerez arról, hogy más eljárásban a terhelt ellen európai elfogatóparancsot, illetve a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvény alapján nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki – ha annak a terhelt, illetve az elfogatóparanccsal érintett bűncselekmény tekintetében a törvényben meghatározott feltételei fennállnak -, európai elfogatóparancsot, illetve nemzetközi elfogatóparancsot is kibocsát, illetve ennek érdekében intézkedik.

Tehát ebben az esetben adják ki a nemzetközi elfogató-parancsot.

A gyakorlat azt mutatja, hogy vétség esetében a terhelt távollétében is lefolytatható az eljárás. Ahogy Főlökött idemásolta, a nyomozást fel is lehet függeszteni, de csak egy időre, aztán úgyis folytatják, max. a távollétedben hoznak ítéletet.
Ha bármikor azért haza akarsz jönni, inkább ajánlom, hogy gyere és légy túl rajta, mert ha kiadják Magyarországon az elfogatót, ahogy ObudaFan írta, őrizetbe vesznek. Jobb együttműködni a hatóságokkal, gondolom, ha beismerted, kapsz egy pénzbüntit és kész.

ObudaFan # 2010.11.30. 18:09

Csak az a veszély, hogy ha megleszel, őrizetbe vesznek, ami nem kellemes.

OzzyCar # 2010.11.30. 17:41

Elnézést kérek Tisztelt Lökött, csak későn vettem észre, hogy rossz topikban tettem fel a kérdésemet, ezért tettem meg később, másoltam be a megfelelő helyre.
Köszönöm a fórumozó válaszát, de én inkább a jogi hátterét szeretném a nemzetközi kőrözés elrendelésének megtudni, mivel a kőrözés elrendelése előtt az eljáró hatóságnak(ami jelen esetben a bíróság) a legjobb tudomásom szerint "hitelt érdemlően" meg kellene bizonyosodnia az elérhetőségemről és lakcímemről, aminek a legkisebb érdemben sem tett eleget.
, hiszen a végrehajtó szervnél( rendőrség) mint írtam minden adatom megtalálható.
Nem szeretném ha priuszom keletkezne lakhelyemen azért, mert egy bírónő szereti szórni Magyarország pénzét nemzetközi kőrözésekre, utána pedig anyagi és nem vagyoni kártérítésekre, mert amint engem előállítanak, nem csak az állásomtól búcsúzhatom, de főiskolai tanulmányaimnak is vége szakadhat.
Azt hiszem fogadhatok ügyvédet...
Valaki Budapestről esetleg ?

Főlökött # 2010.11.30. 15:36

Tisztelettel :

OzzyCar -

Bőven elég egy topikban feltenni a kérdést. "Rabosítás" címszó alatt, már megválaszolásra került, mit kell tennie. Ha valaki még hozzá kíván tenni-ki akarja egészíteni valamivel, ott meg is teszi.

-------------
  • Lökött
OzzyCar # 2010.11.30. 15:13

Szépjóestét.

Most bukkantam eme remek jogi fórumra és tudom, illetlenség tőlem egyből kérdezni és a tárgyra térni, de úgy érzem nincs más választásom.

Külföldön élek immár több mint 3 éve, de 2006ban az általam eladott hiteles autót nem rendeztem a bankkal(bármennyire is szerettem volna) és a vevő(természetesen) feljelentést tett a rendőrségen csalás miatt.
A rendőrségi eljárásban aktívan részt vettem, beismertem bűnösségemet és minden egyes alkalommal megjelentem a kihallgatásokon, mindezt 3000 km távolságból.
A kihallgató nyomozó (alezredes)tudta-tudja minden elérhetőségemet, telefonszámom, címemet, telefonon értesített minden kihallgatás-szembesítés időpontjáról, azonban amint a nyomozati szakasz véget ért és beterjesztették vádemelésre, úgy tűnik az elérhetőségeimet nem adták át az ügyészségnek, az elkövetkező két tárgyalásról fogalmam sem volt és a tisztelt bírónő kiadta ellenem a kőrözést(nemzet­közit természetesen…)-tudtam meg testvéremtől, aki ugyanúgy értetlenül állt az eseményekhez mint én.
A kár összegének felét az évek alatt sikerült rendeznem, körülbelül 800ezer forint a fennmaradó tartozás.
Beilleszkedtem új otthonomba, főiskolára járok és dolgozom, nem tenne jót, ha az interpol elvinne valamelyik előadásról vagy a munkahelyemen kopogtatnának.
Mit tehetek? Kérem valaki adjon egy ötletet.

Főlökött # 2010.11.30. 08:26

Tisztelettel :

A nyomozás felfüggesztése :
Be. 188. § (1) Az ügyész határozattal felfüggeszti a nyomozást, ha

  1. a gyanúsított ismeretlen helyen vagy külföldön tartózkodik, és az eljárás a távollétében nem folytatható,
  2. a gyanúsított tartós, súlyos betegsége vagy a bűncselekmény elkövetése után bekövetkezett elmebetegsége miatt az eljárásban nem vehet részt,
  3. az elkövető kiléte a nyomozásban nem volt megállapítható,
  4. az eljárás lefolytatásához előzetes kérdésben hozott döntést kell beszerezni,
  5. jogsegély iránti megkeresés külföldi hatóság általi teljesítése szükséges és további, Magyarországon elvégzendő nyomozási cselekmény már nincs,
  6. nem magyar állampolgár által külföldön elkövetett bűncselekmény miatt a büntetőeljárás megindításához szükséges döntést kell beszerezni,
  7. nemzetközi büntető bíróság a joghatóságába tartozó ügyben a magyar hatóságot a büntetőeljárás átadása végett megkeresi,
  8. a kábítószer-élvező gyanúsított önként alávetette magát a kábítószer-függőséget gyógyító kezelésen, kábítószer-használatot kezelő más ellátáson vagy megelőző-felvilágosító szolgáltatáson való részvételnek, és az a büntethetőség megszűnését eredményezheti, feltéve hogy további nyomozási cselekmény elvégzése nem szükséges.

(2) A nyomozást folytatni kell, ha a felfüggesztés oka megszűnt, illetve az (1) bekezdés g) pontja esetén, ha a nemzetközi büntető bíróság alapokmányát kihirdető, illetve alapokmányából fakadó kötelezettségek végrehajtásáról szóló törvény azt előírja. A nyomozás folytatását elrendelő határozat ellen nincs helye panasznak.
(3) Az ügyész legfeljebb egyéves határidőt állapíthat meg

  1. a külföldön tartózkodónak a visszatérésre,
  2. az érdekeltnek kereset benyújtására, a személyi állapot kérdésének eldöntése érdekében.

c)
(4) Ha az ügyész által megállapított határidő eredménytelenül telt el, az eljárást folytatni kell.
(5) A nyomozás felfüggesztéséről szóló határozatot közölni kell az ismert helyen tartózkodó gyanúsítottal, a védővel, a feljelentővel és a sértettel.
(6) A nyomozás felfüggesztése után - az (1) bekezdés a) pontját kivéve - a gyanúsított (elkövető) személyét közvetlenül érintő nyomozási cselekmény nem végezhető.
(7) A felfüggesztés tartama a nyomozás határidejébe nem számít be.
189. § (1) A nyomozó hatóság határozattal felfüggesztheti a nyomozást a 188. § (1) bekezdésének a) , c) , e) és h) pontjában meghatározott esetekben. A nyomozást felfüggesztő határozatot a nyomozó hatóság az ügyésznek haladéktalanul megküldi.
(2) A 188. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott esetben az ügyész és a nyomozó hatóság az ügyet nyilvántartásba veszi, és ha az elkövető személyére utaló újabb adat birtokába jut, a nyomozást folytatja.

Tehát, amikor ezt kérelmeztük ( úgy rémlik igazolás becsatolásával ), vélelmezem érkezett egy felfüggesztő határozat, hogy mettől - meddig került felfüggesztésre az eljárás. Küldeni fog a nyomozó hatóság egy határozatot a továbbfolytatásra és egy idétést is, a bejenentett lakcímünkre.
Ha az idézésre nem reflektálunk, akkor kerülhet sor a Be. 73. §.-ára, véleményem szerint.
Rémlik, mintha ezt régen megbeszéltük volna...de nem vagyok benne teljesen biztos.

-------------
  • Lökött
zsé258 # 2010.11.30. 03:21

Köszönöm a segitséget,igazábol nem tudom még mindig ,hogy kereshetnek -e ezért kanadában.Csak kis értékre elkövetett csalás vétségéröl van szo.

Gabicsek # 2010.11.29. 21:02

Nem vagyok ügyvéd. De a terhelt távollétében is lefolytathatják a nyomozást és vádat is emelhetnek. Emellett elrendelik a körözést és elfogató parancsot (itthon)
Idemásolom Neked a Be. idevonatkozó rendelkezéseit:

Intézkedés ismeretlen személy, ismeretlen helyen tartózkodó személy és ismeretlen helyen lévő tárgy felkutatására

73. § (1) Az eljárásnak nem akadálya, hogy a terhelt ismeretlen helyen tartózkodik. Ebben az esetben a bíróság, az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság a terhelt tartózkodási helyének felkutatása iránt intézkedik; ennek során el lehet rendelni a lakóhelyének, illetőleg a tartózkodási helyének a megállapítását, a körözését, és az e törvényben meghatározott esetben elfogatóparancsot lehet kibocsátani.

73/A. § (1) Európai elfogatóparancs, illetve a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvény alapján nemzetközi elfogatóparancs kibocsátása esetén a 73. § rendelkezéseit kell alkalmazni.

(2) Ha a bíróság, az ügyész, illetőleg a nyomozó hatóság a terhelt ellen elfogatóparancsot bocsátott ki, és tudomást szerez arról, hogy más eljárásban a terhelt ellen európai elfogatóparancsot, illetve a nemzetközi bűnügyi jogsegélyről szóló törvény alapján nemzetközi elfogatóparancsot bocsátottak ki - ha annak a terhelt, illetve az elfogatóparanccsal érintett bűncselekmény tekintetében a törvényben meghatározott feltételei fennállnak -, európai elfogatóparancsot, illetve nemzetközi elfogatóparancsot is kibocsát, illetve ennek érdekében intézkedik.

A bíróság eljárása az ismeretlen helyen tartózkodó vádlottal szembenbíróság eljárása az ismeretlen helyen tartózkodó vádlottal szemben:

528. § (1) A bíróság az ismeretlen helyen tartózkodó vádlottal szemben az erre irányuló ügyészi indítványra jár el.
(2) Ha az ügyész a tárgyalásnak a vádlott távollétében való megtartását indítványozta, és a vádlott tartózkodási helye a tárgyalás megkezdése előtt ismertté válik, a bíróság értesíti az ügyészt, és a vádlottal szemben szükség esetén személyi szabadságot elvonó vagy korlátozó kényszerintézkedést rendel el.

Ha tényleg csak vétségről van szó, nem hiszem, hogy nemzetközi elfogató parancsot bocsátanának ki, olvasd el a 73/A. §-t, ezért is másoltam ide.
Ebben az esetben simán lefolytatják távollétedben az eljárást.

Távollévő terhelt esetében a tárgyaláson védő és ügyész részvétele kötelező.

zsé258 # 2010.11.29. 03:43

Tisztelt Ügyvéd Ur!
Már honapokkal ezelött kértem öntöl segitséget,és kaptam is.Röviden:kisebb kárt okozo csalás vétsége miatt beidéztek a rendörségre,de én Canadában dolgozom,beszéltem az elöadoval, akitöl kértem haladékot-ügyvéd ur tanácsára-és kaptam is,egy évet.Viszont jövöre eltelik ez az egy év haladék is.Kérdésem a következö:ha nem megyek el a kihalgatásra,akkor ezért a büncselekményért kérhetik kanadátol a kiadatásomat?Kiadhatják a nemzetközi elfogato parancsot ellenem?Eggyátalán ,mi történik ha nem megyek haza?
Köszönöm megtisztelő válaszát!