Műszaki hiba miatt közigazgatási bírság


Mareth (törölt felhasználó) # 2010.11.30. 16:43

Kedves cat981!

Köszönöm a hozzászólásodat. Sajnos egyedül utaztam, nem voltak tanúk. Háromszög nem volt nálam, de a vészvillogót azonnal kitettem, amint megálltam.
Sajnos ahogy a bírságra sem, úgy ügyvédre sem telik, így marad a személyes egyeztetés.

cat981 # 2010.11.30. 15:43

Ha valóban minden így történt ahogy írtad és minderről így tájékoztattad a hatóságot akkor meglepő, hogy elutasították. tanúk esetleg voltak, vagy egyedűl utaztál? A háromszög kitétele lakott területen belül nem kötelező. Egyébként leszakadt, libegő kipufogó fokozottan veszélyes veszélyes lehet, ezért sem értem a hatóság hozzáállását. Esetleg kérj személyes egyeztetést, vagy hátha tud jogász itt jobb tanácsot adni.

Mareth (törölt felhasználó) # 2010.11.30. 14:21

Tisztelt fórumozók!
Pár hónappal ezelőtt Budapesten az Örs vezér téri IKEA parkolójából hajtottam kifelé személygépjárművemmel, amikor az autó motorteréből hatalmas csattanást, robbanásszerű zajt hallottam. A parkolóházból kiérve csak egy helyen tudtam megállni, egy behajtani tilos tábla után. Ellenkező esetben a parkolóház és egy személyi parkoló teljes forgalmát elállom. Ahol leparkoltam, semmilyen szembejövő forgalmat nem veszélyeztettem. Mint utólag kiderült, egy kipufogócső leszakadása okozta a problémát. Sajnos nekem még semmilyen műszaki problémával nem volt kapcsolatom, ezért eléggé megijedtem a hang hallatán és úgy véltem, azonnal le kell állítanom az autót, hogy átvizsgálhassam. A helyszínen mindössze 5 percig tartózkodtam, ahol is az átvizsgálás után telefonon segítséget kértem az autó műszaki állapotával és az elszállítással kapcsolatban.
Egy jó hónappal később kaptam egy feljelentést a rendőrségtől, amiben fellebbezésnek adtak helyet. Sajnos erre esélyem sem volt, mivel a feljelentés postázását megelőzően 2 héttel már megírták a feljelentésre a választ, amiben 50.000,-Ft-ra büntettek.
A fellebbezésemet (amiben mellékeltem többek között az autószervizben készült képeket, mint a műszaki hiba bizonyítékát) később elbírálták, de elutasítottak azzal az indokkal, hogy a kipufogócső leszakadása a KRESZ szerint nem minősül olyan műszaki hibának, ami indokolttá tette volna az autó azonnali leállítását.
Kérdem én, ha nem állítom le az autót és vizsgálom át, honnan tudhattam volna, hogy mi a probléma? Talán hang alapján? Mert röntgen szemem sajnos nincs. Máshol viszont nem tudtam megállni, hogy ezt megtegyem. Elismerem, hogy a tilosban parkoltam, de tettem mindezt azért, hogy másoknak ne okozzak fennakadást a közlekedésben.
Az 50.000,-Ft-ot szintén nagyon túlzónak találom, amit (mivel sajnos épp munkanélküli vagyok és egyedülálló) sem módomban, sem szándékomban nincs kifizetni.
Mit tehetek..?