személyi szabadság korlátozása,zsarolás,gyermekvédelem


tiktak58 # 2010.12.01. 10:53

Szia!
Köszöm a válaszokat.
tehát:

  • a feleségemnek nincs testvére
  • ez nem is volt ajándékozás, ugyanis már a telket a feleségem nevére vették s az egész építkezés az ő neve alatt futott.Ugynakkor a két szülő együttesen vett részt az építkezésben.
  • sajnos a mi részünket nem lehet eladni, az após nem együttműködő.Igen,egyszerű volna az is ha eladnánk ezt a házat, mi megkapnánk a mi x részünket s mindenki menne a maga útjára.
  • a feleségem és a gyermekeim állandóra vannak bejelentve én nekem ez a tartózkodási helyem 2012-ig.

A büntetőjogi felvetéseimre nem tudnál válaszolni?Esetleg még valaki más is tud-e segíteni?
Köszönöm szépen!
szép napot kívánok!

elkeseredett # 2010.12.01. 10:11

Szia!
Én nem vagyok jogász, de...!
szóval, ha a feleséged papíron nem is tulajdonos:
1/ Jóhiszemű lakáshasználó biztosan mindketten és a gyermekek de pláne, tehát amig ez igy van (jóhiszemű) addig ki nem lehet tenni snekit.
2/ Tellekkönyvön kívűli tulajdonos fogalmát is ismeri a jog, pont az ilyen helyzetekre és Ti jelenleg azok vagytok
3/ "ráépítéssel" igenis lehet jogot szerezni(ezt bíróság előtt, de ezt én nem erőltetném jelenleg).
4/ Minden értéknövelő beruházás (főleg ha a tul. engedélyével történt és nálatok biztos, hiszen x ideig nem szóltak, tehát már csak ezért is, de mint írtad még segítettek is tehát közös cél volt...), az értéknövekedés mértékéig (ezt lehet csak mérlegelés amitől akár lehet a tiétek több is mint 50%, hiszen ha az alsó értéke is nagyobb lett pl. fűtéskorszerűsítés, nekik is garázs építés, v. új vezetékek, új tető és a beázás megszűnése, stb., ezt csak ti tudjátok) az értéknövekedés arányában tulajdont keletkeztethet, tehát igenis tulajdonosai lehettek abban az általam nem tudott arányban.
5/ Ajándékot csak nagyon komoly indokkal lehet visszavenni, és valószínűleg ennek nem feleltek meg és az Apósnak sem létfenntartásra szükség miatt kellene visszavennie az ajándékot.
6/ Arról nem írtál, hogy van-e az apóséknak másik gyermeke (a feleségednek testvére), mert ha öröklésre kerülne a sor, akkor az újabb bonyodalom lenne... (ezt is gondoljátok át). Ha nincs akkor lehet, hogy érdemes lenne egy ideig megpróbálni felfüggeszteni az após által utált emberek látogatását, hátha megnyugszik és kompromisszumos helyzet irányába indultok el.

Összességében tehát jogilag nincs igaza az apósnak, lépni én nem lépnék, mert talán ő se fog és egy csomó idegességgel járna csak. De ha ezzel sorozatosan fenyegetőzik, akkor békésen lehet neki mondani, hogy mondjon valami megoldási lehetőséget (akár menjen el ügyvédhez kedves papa) és ha ilyen adódik, akkor beszéljétek meg. Lehet, hogy jobb lenne a "Ti részeteket" eladni és abból venni magatoknak külön és akkor 1/ mást kell majd kerülgetniük (mennyivel jobb egy idegenhez toleránsnak lenne?) 2/ ha betegek lesznek majd várhatják, hogy valaki segítsen rajtuk (hiszen az együttlakásnak ez is egy praktukussága az ő javukra) 3/ nyugodtan élhettek még ha esetleg kicsit kisebbet is kaptok azért a pénzért...

Remélem bejelentkezve be vagytok mindannyian állandóra évek óta!
Üdv

tiktak58 # 2010.11.30. 17:07

Kedves hozzáértők!
A következőkben kérem a sítségeteket, nagyon hálás lennék ha válaszokat kapnék.
Tehát:

  • adott egy régi családi ház melyre egy szintet építettünk közösen a feleségem szüleivel együtt, 2007 körül.Most a családommal(3 gyermek,feleség) az emeleten lakunk
  • a tulajdoni lapon csak anyósom szerepel,senki nem gondolt arra akkor,hogy elmérgesedik a viszony a nagyszülőkkel
  • azonban számlákkal s vélhetően tanúkkal is egyértelműen tudjuk bizonyítani az anyagi hozzájárulásunkat az építkezéshez(körülbelül a költségek 80%-át mi álltuk)
  • apósom alkalmanként hangoztatja,hogy ez a teljes ingatlan az övé,tehát ö megszabja,hogy ki jöhet hozzánk és ki nem látogatóba. ( Az ő gondolatmenete a következő:
  • a feleségem szülei építettek 1994 körül egy családi házat melyet a lányuk nevére irattak.Ez lakható volt de távolról sem volt befejezve. Feleségemet ezután ismertem meg, s közösen teljesen felújítottuk, befejeztük az ingatlant.A sors úgy hozta,hogy csalás áldozatai lettünk s,hogy megtartsuk a becsületünket eladtuk ezt a házat így adósságot is megtudtunk adni s ebből a pénzből álltuk az apósomékkal közösen épített emelet költségeit. Apósom azt állítja(?!), hogy az általunk befektetett pénz az pont az ő pénze abból a régebbi házból,így nekünk semmi közünk a mostani ingatlanhoz, mi(főleg én) csak megtűrtek vagyunk itt.Magyarán "visszaveszi" a gyermekének épített ingatlant!?Őrület, nem?!Nem beszélve arról,hogy mi sokkal többet költöttünk az első ház befejezésére, mint amennyit, "úgymond" ő hozzájárult a mostani emelet építéséhez.)
  • anyósom álláspontja változó,eleinte "velünk tartott", most meg teljesen átpártolt a túloldalara

1.Kérdés: ha tényleg fizikailag megakadályozza vagy meg akarja akadályozni a hozzánk érkező látogató bejutását az emeleti lakásunkba akkor ez milyen bűncselekménynek számít?Mi a büntetési tétele?
2.Kérdés:zsarolásnak minősül-e az a helyzet ha apósom kéréseit,óhajait nem teljesítvén ő "retorziókat" helyez kilátásba:fizikai fenyegetés, az ingatlan elhagyására való felszólítás, szóbeli fenyegetések
3.Kérdés:ebből az ingatlanból van-e joga feleségem szüleinek minket kitenni?
4.Kérdés:Milyen bűncslekménynek minősül az ha csak engem akar "elüldözni", a feleségem és a 3 gyermeken ott maradhatnak a házban.Családi állapot megváltoztatása? Gyermekvédelmi szempontból ilyenkor mit lehet tenni vagy mit kell tenni?
5.Kérdés: Mit tanácsoltok mit tegyünk?(Azon kívűl,hogy költözzünk el)Már minden békés megoldást,beszélgetést megpróbáltunk a feleségemmel,lassan 3 éve megy ez az őrület, sajnos a gyermekeink is kezdik látni a helyzetet.Most már elég nehéz palástolni előttük a dolgokat, s apósom baromságait lenyelni.Mi volna a leghatékonyabb megoldás?(apósom egy kimagaslóan konok,makacs teremtés)
Köszöm előre is a válaszokat!

tiktak58