Parancsnoki túlkapás?


Főlökött # 2010.12.08. 08:29

Tisztelettel :

Véleményem szerint meg kell várni a büntetőeljárás végét, ha már így alakult. Ott dől majd el, hogy megszüntetéssel zárul, vagy vádemeléssel, ami után lehet gondolkodni a továbbiakon.

Nem csesztetésként mondom, de egyes mobilokon van diktafon funkció. Hasonlít az eljövetelemre, annó a fegyveres testülettől, csak nálam nem volt házkutatás, csak megszünt a beosztásom.
Nekem a személyzetis osztályvezető regélte el, a folyosón ( fenyegetés gyanánt ), hogy vagy belemegyek a bizottság által ajánlottakba, vagy felajánlanak az Ország másik végén, egy pitiáner beosztást, s így költözhetek és csinálhatok, amit akarok ott a pusztában. Hát nem ment közben az a fránya diktafon :)
Majd 2 hét múlva, amikor a keletkezett jegyzőkönyveket kellett volna aláírni, hát sajnos nem volt módomban azt megtenni.
Jó nagy balhé is volt, mivel a sereg egyik parancsnokához kellett bemennem, berendelt. Ott próbált keménykedni, de miután lejátszottam Neki a felvételt és tájékoztattam, hogy majd a bíróságon találkozunk, máris más volt a leányzó fekvése. Érdekes mód, korrekt módon el tudtam jönni, semmilyen kár-hátrány nem ért, sőt.....( közben egyetemre jártam sereg dotációban, stb., stb. )
Ezt azért regéltem el, hogy saját magunkat kell védeni és előre gondolkodni, nem ijedségből meggondolatlanságot tenni-cselekedni.

--------------
  • Lökött
Gabicsek # 2010.12.07. 21:13

Szerintem ha közös megegyezéssel szűnt meg a szolgálati viszonya, nincs sok értelme a munkaügyi bírósághoz fordulni.

anetta107 # 2010.12.07. 09:48

Azonban azon az estén, amikor házkutatást tartották annyira ráijesztettek és megfenyegették, hogy közös megegyezéssel leszerelt! Ebben az esetben mit tud csinálmi? Amíg a büntetőeljárás folyik van valami lehetősége bíróság vagy bármi más?

Segítségeteket előre is köszönöm!

Dr.Attika # 2010.12.05. 08:52

Semmi esetre sem szabad közös megegyezéssel eljönni. Állni kell az "ütéseket" Kártérítés azért , mert büntetőeljárás alatt volt valaki nem jár. Kártérítés , akkor jár, ha károkozás is történt. Pl. előmeneteli hátrányok. Annak nincs jelentősége jelen esetben, hogy az eljárást bcs. vagy bizonyítottság hiánya miatt szüntetik meg.

garcia66 # 2010.12.05. 08:31

Szia anetta107!

Elöljáróban leszögezem, nem vagyok jogász, csak a tapasztalatomat tudom leírni (szerencsére nem velem történt meg).

Az szinte bevett szokás. hogy a fegyveres szervek hivatásos állományát nem illeti meg az ártatlanság vélelme. Az ismerősöd még viszonylag jól járt, általában kiszokták rúgni egyből az embert. Az "emberségesebb" helyeken felajánlják a közös megegyezésű leszerelést.
Hogy mit tehet? Mindenképpen szerezzen egy jó ügyvédet - akár a szakszervezetétől is (persze, csak ha tag).
Amennyiben nincs más munkalehetősége, maradjon a helyén, de amíg folyik ellene az eljárás (jogerős bírósági végzésig), addig se előmenetel, se jutalom nem jár neki. És ez elég sokáig eltarthat -engem pl. 7 év után hívtak be tanúnak egy ügyben.
A másik gond, hogy kártérítést csak akkor igényelhet, ha bcs. hiányában szüntetik meg az eljárást, de általában ez ritka, inkább bizonyítottság hiányában szokták (ha nem így van, kérem a jogászokat, helyesbítsenek).
Ha minden lezárul, akkor munkaügyi bíróságra mehet, amennyiben esetleg időközben leszerel, kirúgják -ott kérheti az eredeti munkakörének a visszaállítását és az esetleges elmaradt illetmény megítélését.
Tehát, amíg ht. addig csak az a lehetősége van, hogy mindent megpanaszoljon, ill. próbálja az ártatlanságát bizonyítani - tudom, nem neki kell az ártatlanságát, hanem a vádhatóságnak a bűnösségét bizonyítani, de ez nálunk sajnos így megy!

És még egy mondat:nem minden meggyanúsított rendőr (vagy más egyenruhás) bűnöző, sajnos az is egy régi bevett szokás,hogy a bűnözők alaptalanul jelentenek fel embereket (bűnüldözőket). Ez az én véleményem, persze a konkrét ügyet nem ismerem.

Dr.Attika # 2010.12.05. 08:03

Egyáltalán nem lehetetlen, hogy a házkutatást követő fél év múlva hallgatják ki gyanusítottként. A házkutatást nem csak terheltnél lehet tartani. Lehet, hogy most gyúlt össze annyi bizonyíték, hogy meg tudták gynusítani vagy lehetett nyomozás taktikai ok is.
Egyébként nem kellene ezt a rendőrt ennyi info alapján "elítélnétek".
Emlékezzetek a Kulcsár ügyben Molnár Csaba volt alezredesre. Hét év után mentette fel jogerősen a LB. Addig "baszogtatták" főnökei és az ügyészség.

anetta107 # 2010.12.04. 23:29

Tényleg több mint fél év múlva hallgatták ki gyanúsítottként!
De eltértünk a lényegtől! Tudom, hogy nehéz elhinni, hogy nem követett el semmit, de én a jogi lépésekre lennék kíváncsi!

Gabicsek # 2010.12.04. 22:22

Kizártnak tartom, hogy a házkutatás után csak fél évvel hallgatták ELŐSZÖR ki gyanúsítottként! Ha házkutatást tartottak, annak oka volt. Gáz lehetett már vele akkor is, amikor szolgálatot teljesített, ha nem állt ki mellette a parancsnok.

anetta107 # 2010.12.04. 19:15

Nem kapták el! Nem történt semmilyen tettenérés! Csak a nyakába akarnak sózni valamit, amit nem követett el!

végrehajtó1 # 2010.12.04. 18:41

milyen jogi lépéseket tehet amíg büntetőeljárás folyik

szerintem örüljön hogy nem elöbb kapták el.Nem rendőrnek való...(

anetta107 # 2010.12.04. 18:31

Tisztelt Fórumozók!

A következő problémára szeretnék megoldást találni!

Az egyik ismerősöm a rendőrség hivatásos állományú dolgozója volt! A rendőr ellen büntetőeljárás indult 2009. év végén (tulajdonképpen úgy indult, hogy tartottak nála egy házkutatást, ezt követően nem történt semmi, majd ezt követően 2010. júliusában hallgatták ki gyanúsítottként), a házkutatást követően a közvetlen parancsnoka közölte vele, hogy amennyiben nem ír szolgálati jegyet és nem kéri a közös megegyezéssel történő munkaviszony megszüntetését, abban az esetben a parancsnoka és a kapitányságvezető mindenképpen elintézi azt, hogy fegyelmi vagy etikai eljárás keretében kirúgják és abban az esetben soha többet nem lehet rendőr! Az ismerősöm A büntetőeljárás több mint egy éve nyomozati szakban van a nyomozó ügyészségen!
Milyen lehetőségei vannak az ismerősömnek, milyen jogi lépéseket tehet amíg büntetőeljárás folyik, illetve milyen lépéseket a büntetőeljárás lezárása után?

Segítségeteket, tanácsaitokat előre is köszönöm!