munkahely / tanulmányok és bcs elkövetése


Gabicsek # 2010.12.21. 21:38

Én is tisztelettel üzenem:
Munkahely megadása egyébként nem kötelező, még gyanúsítottkénti kihallgatáskor sem, arra meg lehet tagadni a válaszadást. Ugyanúgy a jövedelmi-vagyoni viszonyokra is. A személyi adatokra köteles válaszolni a gyanúsított (név, szül. hely, idő, anyja neve, szig.száma, lakcíme), a többi mellékes adatra nem.
A közvetítői eljárás a legjobb módszer, a sértettnek is, mert nagyobbat is kaszálhat anyagilag, mint amennyi kár érte.
Ezt kell szorgalmazni, ahogy Főlökött is írta nagyon okosan:)

Mellesleg ha a munkáltatót a rendőrség megkeresi, akkor a megkeresésbe beleírja, hogy mi miatt és ki ellen folyik az eljárás. Remélhetőleg erre nem kerül sor.

Főlökött # 2010.12.21. 15:52

Tisztelettel :

Ő javasolja, indítványozza, kérje, hogy így oldják +, az eljárást.

Ha az ellenérdekű fél is vevő rá-bele megy, előtte az út a kilábalásba és még priusza sem lesz. Másik felet is nyilatkoztatni fogják róla :) remélem sikerül.

  • Köszke -
---------------
  • Lökött
John_Smith # 2010.12.21. 15:09

Lökött köszönöm a tanácsot.

A közvetítői eljárást az elkövetőnek kell kérni vagy felajanlják a sértettnek automatikusan?

Már mondták neki az előállításnál hogy ha a sértett ezt belemegy akkor ezt is lehet. Ezek szerint már kezdeményezték?

Ha a sértett nem fogja elfogadni gondolom megy tovább az egész.

Boldog Karácsonyt neked is.

Főlökött # 2010.12.21. 14:50

Tisztelettel :

Javaslom a -

Tevékeny megbánás :
Btk. 36. § (1) Nem büntethető, aki a személy elleni (XII. fejezet I. és III. cím), közlekedési (XIII. fejezet) vagy vagyon elleni (XVIII. fejezet) vétség vagy három évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette.36
(2) A büntetés korlátlanul enyhíthető, ha az elkövető az (1) bekezdésben meghatározott bűncselekmények esetében az öt évi szabadságvesztésnél nem súlyosabban büntetendő bűntett elkövetését a vádemelésig beismerte, és közvetítői eljárás keretében a sértett által elfogadott módon és mértékben a bűncselekménnyel okozott sérelmet jóvátette.37
(3) Az (1)-(2) bekezdés alkalmazásának nincs helye, ha az elkövető

  1. többszörös vagy különös visszaeső,
  2. a bűncselekményt bűnszervezetben követte el,
  3. bűncselekménye halált okozott,
  4. a szándékos bűncselekményt a szabadságvesztés felfüggesztésének próbaideje alatt vagy a szándékos bűncselekmény elkövetése miatt végrehajtandó szabadságvesztésre ítélése után, a szabadságvesztés végrehajtásának befejezése előtt, illetőleg próbára bocsátás vagy vádemelés elhalasztásának tartama alatt követte el,
  5. korábban szándékos bűncselekménye miatt közvetítői eljárásban vett részt, és ennek eredményeként vele szemben a 36. § (1) vagy (2) bekezdését alkalmazták, ha az ügydöntő határozat jogerőre emelkedésétől az újabb szándékos bűncselekmény elkövetéséig két év még nem telt el.1467
  • végiggondolását, mivel ez egy kiskapu ( ólajtó ) hogy megússzuk a dolgot, viszonylag büntetésmentesen. Csak egy tipp volt :)

Boldog Karácsonyt :)

--------------
  • Lökött
John_Smith # 2010.12.21. 14:32

Nagyon köszönöm Gabicsek.

Egy utolsó kérdést örülnék ha megengednél.

Időközben elmondta az ismerősöm hogy megkérdezték az előállításnál hogy hol dolgozik és elmondta. Tehát fel kéne készülnie gondolom arra ha a jövedelem kimutatást kérnék.

Pontosan mit tud meg ebből a munkáltató ha érkezik hozzá egy ilyen? Megtudja hogy büntetőeljárás van, vagy azt sem? Ha nem akkor mit tanacsolsz mit mondjon hogy "ártalmatlannak tűnjön"?

Sokat segítesz, köszönöm.

Gabicsek # 2010.12.21. 13:29

Nincs rá törvényi szabályozás, hogy a hatóságoknak kötelessége lenne a gyanúsított a munkahelyét értesíteni! Csak katonáknál, mert ott gyanúsítottkénti kihallgatást követően fegyelmit indítanak. (aztán fel is függesztik egy időre)
Tehát az is lehet, hogy nem kérnek fizetési kimutatást, csak lehetőségként említettem. A törvény nem írja elő, a bíróság azonban vizsgálja a jövedelmi viszonyokat, ha pénzbüntetés néz ki az ügyben. Így elvileg a munkahely nem tudja meg, hogy folyik az eljárás.

John_Smith # 2010.12.21. 11:22

Köszönöm a választ Gabicsek.

Ha jól értem akkor, ez egy általános szabály, tehát vétség esetén nem értesítenek (fizetési kimutatáson kívül, ami csak akkor van ha mondta a munkahelyét), bűntett esetén igen?

Köszönöm mégegyszer a segitséget.

Gabicsek # 2010.12.20. 22:08

A leírtak alapján elvileg ez egy vétség, hivatalból a hatóságok nem értesítik a munkahelyet, főiskolát, de ha van munkahely és a kihallgatáskor meg is mondta (mert erre megtagadhatja a választ), kérhetnek esetleg fizetési kimutatást. Ilyen esetekben ugyanis max. pénzbüntetést szab ki a bíróság, és ehhez látnia kell a jövedelmét. Jobb esetben megúszhatja egy ügyészi megrovással, és nem derül ki a dolog.

Gabicsek # 2010.12.20. 22:05

A leírtak alapján elvileg ez egy vétség, hivatalból a hatóságok nem értesítik a munkahelyet, főiskolát, de ha van munkahely és a kihallgatáskor meg is mondta (mert erre megtagadhatja a választ), kérhetnek esetleg fizetési kimutatást. Ilyen esetekben ugyanis max. pénzbüntetést szab ki a bíróság, és ehhez látnia kell a jövedelmét. Jobb esetben megúszhatja egy ügyészi megrovással, és nem derül ki a dolog.

John_Smith # 2010.12.20. 17:45

Ismerősöm lopás bűncselekményét követte el, 100 ezer alatti összegben. Az előállításnál beismerte, megbánta, és büntetlen előéletű.

A kérdésem még az hogy a munkahelyén vagy a főiskolán kiderül-e hogy elkövette a lopást, illetve mi lesz a következménye.