Közterület - fenntartók


suhanc # 2011.01.14. 01:43

Laikusan: Szóval arról van itt nagyba' szó, hogy hiába .asztatnak, max. a buszon tehetik meg, de oda nem jön rendőr, a közterületen meg sima közteresek, akiknek közük sincs a BKV-hoz? Ne szállj le velük, és nem lesz bajod. Ha mégis, mit tettél közterületen? A BKV magántulajdon, nem? (Nem vagyok jogász, sem hivatalos bliccelő, csak cinikus és kíváncsi.)

(punks not read -;D)

Egyjogász # 2011.01.11. 21:37

Megnéztem még, 2011. január 1-i hatállyal - állítólag a BKV kezdeményezésére - a közterület-felügyeletről szóló törvényt úgy módosították, hogy a közterület felügyelő részt vesz a tömegközlekedés szerződésszerű használatának ellenőrzésében..., azaz ez a jogi alap.

Az alább írtak miatt ugyanakkor véleményem szerint ezen rendelkezés alkotmányossága erősen vitatható, ugyanis milyen alapon vesz részt egy hatóság, egy konkrét, nevesített polgári jogi jogviszonyban az egyik fél szerződésszerű teljesítésnek ellenőrzésben?

Akkor miért nem ellenőrzi a hatóság azt is, hogy a BKV is betartja-e a szerződést (pl. menetrend betartása, közlekedési eszközök tisztásága, azaz reggel ne olyan buszra kelljen felszállni, amit valaki összehugyozott, stb.)?

Vagy a hatóság miért nem ellenőrzi más polgári jogi jogviszonyok egyik fél általi betartását is?

Egyjogász # 2011.01.11. 21:22

Érdekes kérdés.

A BKV (amely minden ellenkező híreszteléssel ellentétben egy gazdasági társaság és nem hatóság) ellenőrei a BKV munkavállalói (vagy megbízottai?), akik ezt ellenőrzik, hogy az utasok betartják-e a köztük és a BKV közötti polgári jogi szerződés előírásait, azaz megfizetik-e az utazási szolgáltatás ellenértékét.

Sajtóhírek szerint a BKV közterület-felügyelőket "alkalmaz" a jegyellenőrzés segítésére. Ugyanakkor szerintem a BKV-val fennálló jogviszonyában a közterület-felügyelő nem minősül közterület-felügyelőnek, és így hivatalos személynek, hanem ugyanúgy a BKV dolgozója, mint a másik jegyellenőr. Azaz a BKV részéről eljárva ő nem közterület felügyelő, hanem egy egyszerű jegyellenőr.

Tömören: szerintem a BKV nem "vehet" magának hatósági jogokat egyébként egy másik jogviszonyában hatósági jogokkal rendelkező személy alkalmazásával.

De úgy látom a sajtóban most megy az ezzel ellenkező tartalmú "parasztvakítás", aztán majd néhány öntudatos polgár szalad az ombudsmanhoz, aki megmondja a tutit:)))

Eszterlanc73 # 2011.01.11. 20:21

Biztos a többség hallotta már, hogy a bkv ellenőreivel mostantól közterületesek is lesznek, mert ők igazoltathatják a bliccelőket. Sőt, elvileg még -akár erőszakkal is- feltartóztathatják a bliccelőt (a rendőrségi előállításig), ha azok megtagadják az igazoltatást.
Hangsúlyoznám: NEM azért kérdezem ezeket, mert bliccelni akarok. Budapesti vagyok, bérlet nélkül sehova sem megyek. Csak szeretném ismerni a jogaimat, mert bármi előfordulhat.
Hallottam még régebben az adatvédelmi törvényről. Melynek értelmében elvileg ha felszólítom az engem igazoltató személyt arra, hogy ne adja ki az adataimat az ellenőröknek, akkor ő köteles ezt így tenni. Ez még mindig érvényes? Van valami jogi kiskapu az erőszak és az igazoltatás/birságolás megkerülésére?

Előre is köszönettel:
T. Eszter