közérdekű munka


tszaboma # 2020.06.21. 19:02

Üdvözlök mindenkit!
312 óra közérdekü munkàra ítéltek kedden egy buntetöügyben.
Szeretném megkérdezni,hogy ilyenkor nekem kell jelentkeznem, vagy engem fognak keresni ezügyben? Tàvmeghallgatàs útjàn volt a tárgyalàs, igy erröl informaciót nem kaptam.
Illetve nincs érvènyes TB-m, igy is megvizsgál majd az orvos,hogy alkalmas vagyok-e a munkára? Köszönöm a segitséget

szakvizsga2015 # 2018.07.10. 09:38

Kedves Hozzáértők!

Van-e mód a szabálysértési eljárásban kiszabott közérdekű munka pénzbüntetésre való átváltoztatására?
Amit találtam a jogszabályban, az csak a méltányosság, amit a köztársasági elnökhöz lehetne írni, de ezen kívül van-e valamilyen más forma?

A jogorvoslati határidő már lejárt egyébként.

Magam részéről úgy értelmeztem a jogszabályt, hogy ilyenre nincs mód.

Köszönöm előre is!

vilmos5695 # 2018.01.12. 18:03

Üdv érdeklődnék.
A pártfogóm kiszabott 103 óra közérdekü munkát, mondta kifognak küldeni 1 levelet mikor kell elkezdenem,tavaly augusztusba érkezett volna a levél, csak sajnos nemvette át senki mert külföldön dolgoztam, most itthon vagyok, hétfőn tervezem hogy elmegyek a pártfogómhoz ebböl elzárás lessz?
Köszönöm előre a választ.
Tisztelettel:Vilmos.

maci1987 # 2018.01.12. 17:14

Tisztelt Fórumozók!

Közérdekű munkára vonatkozó szabadságvesztés idejére vonatkozó rezsimszabályokban tudna vki segíteni? pontosan mik azok?

maci1987 # 2018.01.11. 09:45

Köszönöm a vàlaszt drbjozsef!

Az az igazság, hogy a leirtakjaidon már túl vagyok és ezek ellenére még se tudhatok semmit miközben pàromnak el kell viselnije a benti tisztességtelen hozzàállást MERT IGEN IS ÚGY BÀNNAK BENT AZ EMBEREKKEL HA NINCS "CSÓKOSOD"! Kértem íràsban, de 30 napjuk van és annyi idő múlva szinte már itthon lesz.
Azért bosszant a helyzet mert secc perc alatt pàlcát törnek felettünk- azonnal elvisz a rendőr viszont felettük ??? Ők hibàzhatnak és semmi ?? Emberi jogainkkal mi a helyzet? Jah , hogy ebben az orszàgban ilyen nincs, hanem diktatúra csodálatos demokráciànak álcázva! De nem politizálok a JOGOKAT AKAROM CSAK!
HA ESETLEG VKI TUDNA SEGÍTENI A VÁLASZBAN MEGKÖSZÖNNÉM MÉG!

drbjozsef # 2018.01.11. 09:03

maci,

én nem vagyok jogász, sajnos nem tudom a választ a kérdésedre. A CCXI törvényben nincs semmi, ami ellentmondana a 16/2014 IM rendeletnek, és ebben szabályozva van, aminek kell.

A 180§ szerint lehet civil ruhája.
A többire nem tudok válaszolni, a rezsimszabályok adottak az előző fejezetekben, az itt szereplő (progresszív, és pl. a látogatófogadás) kivételével azok alkalmazandók elvileg, minden bizonnyal a csomagküldésre is.

Kérjed írásban a szabályzatot, vagy kérdezz rá a civil ruházatra, és kérd, hogy jelöljék meg a jogszabályt, ami alapján nem jár a civil ruha. Még igazuk is lehet.

maci1987 # 2018.01.11. 06:50

Tisztelt fórumozok!

Tudna vki választ adni a korábban feltett kérdésemre törvényre vonatkozóan ?.
Kérem ha vki tudja a mai nap élő közérdekű munka átváltoztatasa szabadságvesztésre vonatkozó rezsim szabályokat, vagy hol találhatok rá azt nagyon megköszönnèm! Kerestem , de erre konkrét egyértelmű választ nem találtam :( joghátrányos helyzetet érzek velünk szemben.

köszönettel előre is a vàlaszt: maci1987

maci1987 # 2018.01.10. 08:30

Köszönöm válaszát drbjozsef!

nem az átváltoztatás a problémánk hanem a bentre vonatkozó szabályok és rezsimszabályok alkalmazása velünk szemben! úgy gondoljuk, hogy nem tisztességes a bv hozzáállása!

azzal a problémával találkoztunk a Bv.ben, hogy "mák ruházatot" kell felvennünk és úgy tudtuk, hogy közérdekű munkáért civil ruházatot viselhetnénk és erre keresném a választ, hogy mi az igaz ? az Im rendeletben polgári ruházatot írtak és szeretném tudni, hogy ez által akkor mégis a polgári ruházat viselhető?
valamint, hogy küldhetek neki hetente csomagot vagy kérhetek kinti beszélőt vagy sem mert az adott bv intézménye nem volt hajlandó reszim szabályzatott átadni számunkra és így jelenleg a törvényi megfelelőjét keresem, hogy megtudjam mi az igazság ezzel kapcsolatban.
kaphatnánk erre választ?

Köszönettel: maci1987

drbjozsef # 2018.01.10. 06:26

Mindkettő hatályos.

A jogtáron megnézhető mindkettő mai napon hatályos állapota (ha esetleg módosultak volna a meghozataluk óta).

Mi ütközik szerinted?

Több száz paragrafus van mindkettőben.

Az 16/2014. (XII. 19.) IM rendelet 180§ mivel ütközik a 2013. évi CCXL. törvényben?

Utóbbiban a 290§ és 291§ foglalkozik az átváltoztatással, de ebben nem látok ütközést a rendelet 180§-ával.

maci1987 # 2018.01.09. 17:01

Tisztelt Fórumozók!

felmerült még egy kérdés: Szeretném megkérdezni, hogy a közérdekű munka átváltoztatása szabadságvesztésre mely vonatkozó jogszabály aktuális jelenleg?
az IM rendeletben a 180. paragrafus leírtakjai felülbírálják a 2013.é.CCXL t. leírtakjait ?

2013. évi CCXL. törvény
a büntetések, az intézkedések, egyes kényszerintézkedések és a szabálysértési elzárás végrehajtásáról

vagy

16/2014. (XII. 19.) IM rendelet
a szabadságvesztés, az elzárás, az előzetes letartóztatás és a rendbírság helyébe lépő elzárás végrehajtásának részletes szabályairól

válaszokat előre is köszönöm! maci1987

maci1987 # 2018.01.09. 12:28

tisztelt fórumozók!

segítséget szeretnék kérni jogszabály területén!
párom közérdekű munka el nem végzéséért szabadságvesztést kapott letöltendőben be is vonult.
az a kérdésünk viszont milyen rezsim szabályok érvényesek így rá a fogház fokozatban ha nem a progresszív rezsim szabályok a kek által leírtakban mert csak ezt találtam!
kérem valaki írja le pontosan!
évényes törvényi szabályokat keresek melyekben megtudhatom kimaradás eltávozást kérhetünk, mennyi csomagot kaphat és milyen ruházatot kell viselnije?

válaszokat előre is köszönöm!maci1987

vilmos5695 # 2018.01.06. 20:51

Üdv érdeklődnék.
A pártfogóm kiszabott 103 óra közérdekü munkát, mondta kifognak küldeni 1 levelet mikor kell elkezdenem,tavaly augusztusba érkezett volna a levél, csak sajnos nemvette át senki mert külföldön dolgoztam, most itthon vagyok, hétfőn tervezem hogy elmegyek a pártfogómhoz ebböl elzárás lessz?
Köszönöm előre a választ.
Tisztelettel:Vilmos.

BG24 # 2017.11.14. 12:45

Tisztelt jogászok/fórumozók!

Közlekedési szabályok kisebb fokú megsértése ügyében kirótt pénzbírság közérdekű munkával történő megváltása ügyében a következő kérdéseim vannak:

  • ha a határozat ellen kifogással élek és az - tárgyalás nélkül, mert azt nem kérek - a bíróság elé kerül, akkor kb. milyen mértékű szabálysértési költséggel kell számolnom (tudtommal ilyenkor a bíróság rendelkezik ill. rendelkezhet erről - ez is kérdés, hogy mindig megteszi vagy csak meghatározott körülmények esetén fordul ez elő?)
  • van-e lehetőség a közérdekű munka más járásban, más megyében történő elvégzésére, amennyiben ott nincs hivatalos tartózkodási helyem, de életvitelszerűen ott tartózkodom illetve mi az erre vonatkozó eljárásrend, azaz hogyan kell ezt kérelmeznem és mikor (tudomásotok szerint van-e erre jogszabályi rendelkezés/előírás ill. mik a gyakorlati tapasztalatok ez ügyben)?
  • amennyiben esetleg mégsem tudunk megegyezésre jutni az elvégzendő közérdekű munkával kapcsolatban (én igyekszem rugalmasan és konstruktívan hozzáállni és lehetőség szerint ledolgozni a bírságot, de a foglalkoztatási osztályon vagy a munkaadón is múlhat ez) akkor van-e lehetőség mégis megfizetni a pénzbírságot és mi ennek az eljárása, módja.

Válaszotokat előre is köszönöm!
Üdvözlettel:
BG

MMilàn # 2017.06.15. 18:32

Ide 2 hónapban irtam az elött hivtam a pártfogot amikor azt mondta.ő már tovább küldte a papirokat, erre azt irja a birosági inditvány, hogy:az átváltoztatást célzó előterjesztést március 28 án nyujtotta be a pártfogó

MMilàn # 2017.06.15. 18:26

Köszönök mindent minden igazolást határozatot beszereztem.július 11a tárgyalás napja.

Norbee90 # 2017.03.16. 10:35

Üdvözlöm.
Arról szeretnék érdeklödni, hogy kaptam 300 óra közmunkát. Mivel volt 8 órás bejelentett munkahelyem van így csak hétvégén tudtam volna ledolgozni, de a lakohelyemhez közel egy helyet tudott kijelölni a pártfogó ami viszont nincs hétvégén nyitva, emiatt az éves szabadságom (20 nap) alatt kell ledolgoznom. Jeleztem neki hogy a cég ahol dolgozom nem tudja akármikor kiadni a szabadságom. Azt is jeleztem hogy év vége fele eggyidoben tudom kivenni ,(mivel egy személyes üzletben dolgozom, ahol nincs aki helyettesítsen.) de ő közben küldött egy levelet amiröl nem kaptam meg az értesítőt. Év vége fele ahogy ígértem jelentkeztem a letöltő helyen mire közölték velem hogy vissza küldték már a papírjaimat mivel nem jelentem meg. Most az ügyészségen vam az ügyem, onnan várom a levelet hogy mi a további teendő. A biróságon a bírónőnek ezt már jeleztem az itélethozatalkor, hogy nallunk csak hétköznapi letöltőhely van, és azt mondta a megélhetesemet nem kockáztathatja a közmunka. A kérdés hogy jogosan szabta-e ki a pártfogó hogy az éves szabadságomra kötelezett hogy dolgozzam le? Hogy ezek után van-e rá módom hogy ledolgozhassam? Mert idén decemberbem lejár a 2 év ami idő alatt lekellene töltenem a büntetést, de az idő ketyeg és az ügyészségröl azóta sem kaptam levelet. Elöre is köszönöm

MMilàn # 2017.03.07. 05:13

Köszönöm a segitséget!

zsofar # 2017.02.24. 08:13

Sziasztok,

Tegnapi nap tájékoztatott a pártfogó felügyelő, hogy az ügyészség bekérte a papírokat és hogy további lépésekről ők fognak tájékoztatni.
Megijedtem mert nem tudtam rendszeresen járni a közmunkára elég kemény okok miatt amit igazoltam is.
Ez miatt kértem halasztást.
Lehet ez miatt kérték be?

Zs.

LAR007 # 2017.02.23. 21:38

köszönöm a választ..

zsofar # 2017.02.23. 13:31

Kedves Fórumozók!

A mai nap tájékoztatott a pártfogó felügyelő, hogy az ügyészség bekérte a papírokat és hogy további lépésekről ők fognak tájékoztatni.
Megijedtem mert nem tudtam rendszeresen járni a közmunkára elég kemény okok miatt amit igazoltam is.
Ez miatt kértem halasztást.
Lehet ez miatt kérték be?

Zs.

Öreg Tölgy # 2017.02.23. 12:59

Természetesen kap értesítést a jogerőre emelkedésről, és utána külön a bűnügyi költség befizetésének módjára is. A közérdekű munka helyének kijelölése végett pedig a pártfogó fogja megkeresni.

Asparagus5555 # 2017.02.23. 11:48

Tisztelt Szakértők!
Az alábbiakban kérnék szépen sos segítséget: Bírósági végzés kelt 2016.12.21-én, amelyet 2017.01.17-én postáztak, átvéve 2017.01.21-én. Ittas vezetésért 120 óra közérdekű munka, 1 év eltíltás, perköltség megfizetése az ítélet.Kérdésem értesítést küld-e a bíróság a jogerőre emelkedésről és arról, hogy a perköltséget hová kell utalni?Pontosan mi a forgatókönyv, értesítenek-e arról is, hogy a közérdekű munka megkezdésére hová kell jelentkezni? Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Öreg Tölgy # 2017.02.22. 18:09

Tisztelt Dr. Attika,

komoly önuralmat magamra erőltetve, csak a következőket írom, minden kommentár nélkül:

"Mi az amit nem azzal a tartalommal válaszoltam, ami Te?"

Mindent, A-Z-ig.

"Lényeg, hogy ha és amennyiben 14 év alatti gyermekét neveli, nem köteles közérdekű munkát végezni."

Ez nem igaz. Ha a szülést követően nem gondoskodott volna gyermekének gondozásáról egy éven át a saját háztartásában gondoskodott, vagy nem részesült volna
legalább egy évig gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozást segítő ellátásban, akkor lehetne akármennyi 14 év alatti gyermeke, a bűncselekmény miatt kiszabott közérdekű munkát akkor is végre kellene hajtania.

"A km-át szabadidőben, lehetőleg hétvégén kell végezni. Nyilván a 14. évét még be nem töltött gyermek ilyenkor nem hagyható szülői felügyelet nélkül."

Az elmélet rendkívül tetszetős csak éppen a Bv.tv. nem így rendelkezik.

"Mindegy, hogy a szabs. tv. vagy bü. jogszabály alapján rendelik is el."

Teljesen mindegy. Azon kívül, hogy az egyiket a kormányhivatal, a másikat a bíróság a pártfogón keresztül hajtja végre, és a két törvény a végrehajtás konkrét szabályai is jelentős részben (így a végrehajtást kizáró okok tekintetében is) eltérően szabályozzák.

"Én is azt írtam, hogy jelentse be ezt a tényt".

Én viszont nem azt írtam, hogy jelentse be azt a tényt, hogy egyedül neveli 14 év alatti gyermekét, azzal ugyanis az együttérzésen kívül nem sokat tehet a bv.bíró. Én azt írtam, hogy a közérdekű munka átváltoztatása miatti bv. bírói meghallgatáson azt jelentse be, hogy vele szemben már állt fenn halasztást megalapozó, később pedig végrehajtást kizáró ok, ha szerencséje van, a bv. bíró elfogadja az önhiba hiányának okaként.

"Az sem vitás, hogy az elsőfokú ítéletet meghozó bíróság hatásköre a döntés."

Dehogy is nem vitás, sőt biztos, hogy nem így van. A közérdekű munka átváltoztatása a Bv.tv. 64.-65. §-ában szabályozott bv. bírói eljárás. Tehát - mivel itt már sor került munkahely kijelölésére - a kijelölt munkahely szerint illetékes törvényszék bv. bírája jár el.

Dr.Attika # 2017.02.22. 07:18

Tisztelt Öreg Tölgy!
Mi az amit nem azzal a tartalommal válaszoltam, ami Te?
Lényeg, hogy ha és amennyiben 14 év alatti gyermekét neveli, nem köteles közérdekű munkát végezni. A km-át szabadidőben, lehetőleg hétvégén kell végezni. Nyilván a 14. évét még be nem töltött gyermek ilyenkor nem hagyható szülői felügyelet nélkül. Mindegy, hogy a szabs. tv. vagy bü. jogszabály alapján rendelik is el. Én is azt írtam, hogy jelentse be ezt a tényt. Az sem vitás, hogy az elsőfokú ítéletet meghozó bíróság hatásköre a döntés.

Öreg Tölgy # 2017.02.22. 04:45

T. MMilán,

sajnos Attika dokinak úgy látszik, megint ellopták a jelszavát, de azért alapvetően nincs gond.

Elkerülte ugyanis mindkettőjük figyelmét, hogy nem szabálysértés, hanem bűncselekmény miatt kiszabott közérdekű munkáról van szó, ami egyébként már a 300 órából is következik, no meg abból, hogy a pártfogóval, nem a kormányhivatallal állt kapcsolatban a végrehajtás során.

Az Ön által idézett szövegrész a szabálysértési törvényből (2012. évi II. törvény), annak 10. és 12. §-ából származik, tehát a szabálysértés miatt alkalmazott közérdekű munkára vonatkozik.

A bűncselekmény miatt kiszabott közérdekű munka esetében a 2013. évi CCXL. törvény rendelkezései az irányadók. A közérdekű munka e törvény 289. §-a szerint a következő esetekben nem hajtható végre:

289. § A közérdekű munka vagy annak hátralévő része nem hajtható végre, ha az ítélet jogerőre emelkedése után az elítélt

  1. a szülést követően gyermekének gondozásáról egy éven át saját háztartásában gondoskodott,
  2. legalább egy évig gyermekgondozási díjban vagy gyermekgondozást segítő ellátásban részesült,
  3. egészségi állapotában olyan tartós változás következett be, amely a közérdekű munka végrehajtását nem teszi lehetővé, vagy a foglalkoztathatósági szakvélemény, vagy a megismételt vizsgálat szerinti foglalkoztathatósági szakvélemény alapján a közérdekű munka végzésére az elítélt nem alkalmas,
  4. öt évet vagy azt meghaladó időt töltött szabadságvesztésben vagy előzetes letartóztatásban.

Ha jól olvasom, Önre a b) pont igaz. Ezért ha a büntetés-végrehajtási bírótól idézést kap a meghallgatásra a közérdekű munka átváltoztatásáról, erre vonatkozó igazolást vigyen magával. Nagy hiba volt erről nem szólni a pártfogónak. Ha ugyanis szól, akkor a bv. bíró köteles lett volna félbeszakítani a közérdekű munka végrehajtását, egy év után pedig megállapítani a végrehajthatóság megszűnését. Most ezzel tudja igazolni, hogy a közérdekű munkát önhibáján kívül nem hajtotta végre.