közérdekű munka


Dr.Attika # 2017.02.21. 19:22

Hová forduljon? Az elsőfokú határozatot hozó bírósághoz.

MMilàn # 2017.02.21. 17:44

Köszönöm szépen a választ. Telefon beszélgetésünk során közöltem az úrral . De ő tovább adta már a papirokat és azt nem közőlte sajnos,hogy hová forduljak december elején fojt ez a baszélgetés . Természetes hogy még nem kaptam idézést? És hogy a pártfogo nem kért igazoló dokumentumokat ? Vagy miután ő elküldte a papirokat már nem ált jógában fogalkozni evvel? Köszönöm a segitséget december óta azon aggodok hogy hogy oldom meg a szabadság vesztés alatt a kislányom elhelyezését mert sajnos az édesannya nem érdeklödik iránta .
Vagy ez azt nem jelenti hogy nem zárhatnak el mert ugye a büncselekményből származó elzárás alol nem mentesit hogy kiskorú gyermeket egyedül nevelő szülő vagyok. Vagy ebben tévedek ? Köszönöm a segitséget!

Dr.Attika # 2017.02.21. 17:22

Tisztelt MMilán!
Legalább értesítse már a pártfogót, hogy 14. életévét be nem töltött gyermeket egyedül neveli. Ez esetben nem kötelezhető közérdekű munkára. Írhat a bíróságnak is.

MMilàn # 2017.02.21. 16:50

TISZTELT HOZZÁ ÉRTŐK !
Olyan kérdéssel fordulnék őnökhöz ,hogy egy 2011 szeptemberében elkövetett bűncslekmény miatt 2013 januárában 300 óra kőzérdekű munkáta itéltek. 2014 február hónapjában pártfogó felűgyelőmel egyeztettem. Ezután 2015 decemberében megkaptam a kilyelő lapot és ősszesen 114 órát sikerült ledolgoznom mire az őnkormányzattól a pártfógó elvitte 2016 novemberében a nyomtatványt amin írták mikor dolgozom.Telefonon keresztül nagyon rővid beszélgetésünkre válasza az volt őt ez nem érdekli tóvábkülte az illetékeseknek várjam a birosági idézést. 2016 oktober 11 én dolgoztam utoljára. De ez idő alatt én 2013 julius 25 én szűletett kislányomat 2014 május 15-e óta egyedűl álló ként neveltem teljes felügyeleti jógom gyakorlom. Amiről senkit sem értesitettem . Lányom 2és fél évesen kezdte az óvodát de én 3 éves koráig gyesen voltam .2015 március 1. Szeptember 31 ig munka viszonyban áltam majd november 26.tól újra munkába áltam . Ezen tényeket igazolni tudok . És találtam egy ilyen dokumentumot nem tudom valos e a tartalma.

Büntető eljárásban kiszabott közérdekű munka esetén nem a munkaügyi kirendeltség az illetékes a közérdekű munka kijelölésében. Ebben az esetben az eljáró bíróság pártfogói felügyeletén kell jelentkezni.

Csak a 2012. április 15. után elkövetett szabálysértések esetében van lehetőség a munkaügyi kirendeltségen keresztül a közérdekű munka teljesítésére!

Nem vehet részt közérdekű munkában az a személy, aki:
a fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló törvényben meghatározott fogyatékos személy,
kórházi fekvőbeteg ellátásba részesülő személy
várandósság negyedik hónapját elérő nő
tizennegyedik életévét be nem töltött gyermekét egyedül nevelő szülő
folyamatos ápolást, felügyeletet illetve kiszolgálást igénylő hozzátartozójáról egyedül gondoskodik.

Kérdéseim a következők volnának :
A kimásolt szövegrész a valóságnak megfelel-e ?
Birósági tárgyalásra számitsak-e?
Amennyiben lessz tárgyalás mi a várható itélet ?
Elzárásom ha lehetséges akkor kérhetem e házi őrizetben eltőlteni ?
A helyesirási hibákért elnézést .
Minden választ hálásan köszönök .
Milán

LAR007 # 2017.02.21. 16:02

Üdv!

Körülbelül másfél éve jogerőre emelkedett, 180 óra közérdekű munka végzésem. Megjelentem a pártfogónál majd a dokinál és végül a szemét telepen ahova mennem kellett. De mivel munkát kaptam külföldön így nem tudtam menni a közmunkára(természetesen nem is akartam). 11 hónapot dolgoztam bejelentetten Ausztriában, és 6 hónapja osztrák lakcímmel rendelkezek. A mai nap ismét kaptam egy levelet a korábbi magyar címemre, amelyben behívnak a közmunkára.

A kérdés:

Nem évült-e el?
Illetve ha külföldi lakcímem van, nem e mentesülök a közunka alól?

Előre is köszönöm!

Burn Out # 2016.11.06. 05:04

hetente legalább egy napon kell végezni

littleman2000 # 2016.11.05. 19:32

Igen.ő 2 napot mondott havonta a kozmunkan meg heti 1et mondanak

Burn Out # 2016.11.05. 17:34

pártfogóddal egyeztettél már? vele kellene.

littleman2000 # 2016.11.05. 14:51

Üdv!Érdeklődnék hogy van 250ora közérdekü munka büntetésem és az a kérdésem hogy egy honapban hány napot kell mennem?

Öreg Tölgy # 2016.09.06. 08:45

Feltehetően rosszul értelmezi. Most már azt legalább sejtem, hogy perújításra gondol, aminek a szóba jöhet általános szabálya:

Be. 408. § (1) A bíróság jogerős ítéletével elbírált cselekmény (alapügy) esetén perújításnak van helye, ha

  1. az alapügyben akár felmerült, akár fel nem merült tényre vonatkozó olyan új bizonyítékot hoznak fel, amely valószínűvé teszi, hogy
  1. a terheltet fel kell menteni, lényegesen enyhébb büntetést kell kiszabni, vagy büntetés helyett intézkedést kell alkalmazni, illetve a büntetőeljárást meg kell szüntetni,
  2. a terhelt bűnösségét meg kell állapítani, vagy lényegesen súlyosabb büntetést, intézkedés helyett büntetést kell kiszabni, vagy büntetés helyett alkalmazott intézkedésnél lényegesen súlyosabb intézkedést kell alkalmazni.

Itt az új tény a már korábban fennállt betegséged lenne. Nyilván az, hogy a betegséged miatt lényegesen súlyosabb büntetésre kellett volna ítélni, fel sem merülhet, úgyhogy a 2. pont eleve kiesik.

De nem áll fenn az 1. pont sem, mert a betegséged a cselekmény jogi megítélésén nem változtat, egyébként a közérdekű munka kiszabásának nem feltétele az elítélt munkaképessége (csak a végrehajtásának), arról nem is szólva, hogy 2010. május 1. óta a pénzbüntetés a közérdekű munkánál nem enyhébb (hanem más) büntetés, így sem az ok, sem a cél nem alkalmas a perújításra.

Ezt lehet, hogy megpróbálják (mondjuk, a gyakorlatban 25 év alatt ilyet nem láttam), de szerintem eredményre nem vezethet.

Petike42 # 2016.09.06. 07:52

Üdv ismét! Szóval az a helyzet, hogy végül is alkalmatlannak nyilvánítottak a közmunka elvégzésére. Nemrég beszéltem a pártfogóval telefonon a teendőkről.Azt mondja a legközelebbi fogadóóràn (jövő hét) vigyem be a papírokat. Majd ő azt elküldi az illetékes bírosàgnak. Állítása szerint a bíró ezután javaslatot tesz a perujrafelvételre.....és kezdődik elölről az egész procedúra. Ismételten arra helyezte a hangsúlyt a pártfogó, hogy a betegségem a jogerős itélet előtt vagy utàn következett be. Mivel hogy előtte, ezért a bíriságnak ezt figyelembe kellett volna vennie az itélet hozatalnál.Kvázi más jellegű büntetést kellett volna kiszabnia. Egyszóval tudom, hogy már kaptam választ az előzőekben a kérdésemre, de akkor a pártfogó tudná rosszul a törvényeket? Vagy valami más ötlet? Köszönök előre bármiféle segítséget...

Öreg Tölgy # 2016.08.20. 05:55

Azért megkérdezném attól a pártfogótól, hogy az általa mondott esetben milyen rendkívüli perorvoslati módon "tüntetné el" a jogerős ítéletet, mert én sajnos nem ismerek ilyet.

Természetesen nincs más retorzió (értelemszerűen az ítélet egyéb rendelkezései - pl. bűnügyi költség - megmaradnak).

Petike42 # 2016.08.18. 18:32

Köszönöm a gyors választ. Még annyit ha lehet,hogy ha így lenne,semmi egyéb retorzió? Egyszerűen nem vagyok alkalmas és ennyi,kész? Túl szépen hangzik. Egyébként akkor engem félre tájékoztatott a pártfogó,mert ő vázolta fel, hogy alkalmatlanság esetén új tárgyalás, új itélet. Mégegyszer köszönöm. Előre is utólag is.

Öreg Tölgy # 2016.08.18. 17:46

Teljesen mindegy, mikor következett be a baleset/betegség, ha nem vagy foglalkoztatható, a közérdekű munka végrehajthatósága megszűnik.

Petike42 # 2016.08.18. 17:24

Üdvözletem! Van egy 240 óràs közérdekű munkám,épp ma voltam orvosi alkalmasságin, és úgy néz alkalmatlan leszek. Maga a tüdőbetegség/baleset/ ,amire alapul a vizsgálat, 2013-as,tehát jóval a jogerős itélet előtt következett be. Tudomásom szerint,ha a betegség/baleset, a jogerős végzés utàn következik be,-és kizàró ok-akkor mellőzhető a közérdekü munka. De ha a jogerős itélet előtt,akkor újra tárgyaljàk az ügyet.Az lenne a kérdésem,hogy az én esetembe mi a gyakorlat? Újratàrgyalàs utàn kapok egy másfajta büntetési formàt? Pl:pénzbüntetés? És a lényeg: Ujratàrgyalás esetén kaphatok letöltendő szabadságvesztést? Előre is köszönöm a vàlaszàt. Tisztelettel:Péter

folyami géb # 2016.02.20. 06:04

5 év.

meli1988 # 2016.02.19. 19:44

Közérdekűmunkára itéltek két alkalommal mennyi az elévülési ideje pártfogónál jelentkeztem de még nem jelölt ki munkahelyet ezért kérdezem.

folyami géb # 2015.11.17. 05:34

Ha a címed ismert a bíróság előtt, akkor egyelőre nincs.

hegesztő # 2015.11.16. 15:31

Köszi a választ. Szóval nekem semmi teendőm nincs, mint várni a megkereséseket?

folyami géb # 2015.11.15. 20:59

Ha a valós címed ismert a bíróság előtt, akkor majd a pártfogó megkeres, ő fogja kijelölni a munkahelyet. Szűk egy hónappal még egyáltalán nem vagy késésben.

Ez a büntetés nem szerepel az erkölcsiben.

hegesztő # 2015.11.15. 20:34

Tisztelt ügyvéd urak, hölgyek!

A Nagykanizsai Járási Bíróság egy rendbeli csalás vétsége miatt, 140óra közérdekű munkabüntetést szabott ki. Mivel életszerűen Pest megyében élek és dolgozok személyes tárgyalásom nem volt.
Októberben megkaptam a hivatalos iratot, bírósági végzést és ügyészi vádiratot egyben, melyben 8 napon a kézhezvételtől kérhettem volna a személyes tárgyalást. Ezt figyelmen kívül hagytam és nem tartottam szükségesnek.
Ezen a héten pénteken jött egy újabb értesítés tőlük, hogy október 22.-én az ügyem jogerőre emelkedett és a büntetésem végrehajthatóvá vált.
Na most itt a papírokon íródott dátumokon és postára adásukon és az én tudomásomra jutásával jelentős eltérések vannak.
Ezzel nekem nem is lenne bajom, ha a bírósági végzésen rajta lenne, hogy hol és mikortól kell elkezdenem a közérdekű munkát.
De csak az van rajta, hogy önként eleget kell tennem, ellenkező esetben szabadságvesztés lép érvénybe.

A kérdésem az lenne, hogy nekem kell utána menni a dolgoknak vagy hivatalosan fognak keresni a munka ügyben? Mivel lassan egy hónapja érvényes az ítélet és nincs kedvem börtönbe menni. Vagy ez általában ilyen lassú lefolyású? Mivel nem voltam ezidáig büntetve.
Valamint az érdekelne még, hogy ez benne lesz az erkölcsi bizonyítványban?

Előre is megköszönném a válaszokat.

folyami géb # 2015.04.26. 16:04

Bizony ám! Akkor megúszta!

ObudaFan # 2015.04.26. 15:28

A közérdekű munka vagy annak hátralévő része nem hajtható végre, ha az ítélet jogerőre emelkedése után az elítélt egészségi állapotában olyan tartós változás következett be, amely a közérdekű munka végrehajtását nem teszi lehetővé, vagy a foglalkoztathatósági szakvélemény, vagy a megismételt vizsgálat szerinti foglalkoztathatósági szakvélemény alapján a közérdekű munka végzésére az elítélt nem alkalmas.

titussz # 2015.04.26. 04:54

Tisztelt Jogi Szakértő!
Közmunkára ítéltekkel szemben követelmény az orvosi szakvélemény, hogy alkalmas e az adott munka elvégzésére. Az lenne a kérdésem, hogy amennyiben nem felel meg valaki a munkavégzésre (pl: fizikai munkára ítélték de a fájós térde miatt nem képes rá) akkor egyből átváltoztatják letöltendőre vagy esetleg egy későbbi időpontra visszarendelik, hogy változott e az állapota. Esetleg valami más megoldás is van? Köszönöm a válaszukat. Üdvözlettel

folyami géb # 2015.04.24. 08:13

Ugyanis 5 év az elévülési idő, ez a büntetés végrehajtása érdekében tett utolsó intzkedéstől számít, és addig lapíthat, hogy ha bárhol lebukik, már viszik is.