közérdekű munka


Ria72 # 2013.03.09. 11:46

Tisztelt Jogi Fórum!

Segítséget szeretnék kérni:

Kb.4 éve többszéz-ezer Ft-os pénzbírságra bírságoltak, amit adók módjára kellet volna behajtani.
Akkor én fellebbeztem , mivel nem követtem el tudomásom szerint semmit,és még odaírtam, hogy anyagi helyzetem miatt méltányosságból. (anyaságin vagyok, egyedül nevelem 3 gyerekemet)

Most kaptam egy sima borítékban felszólítást, a jegyzőtől, csekkel, hogy fizessem be a tartozást.
Kérdéseim lennének:
1, A kérelmemet miért nem válaszolták meg? Így nem jogtalan a felszólítás, és csekk?
2, Most bíróságon van az ügy, úgy látom, hogy nekem lesz igazam. Akkor nem jogtalan ha esetleg addig a végrehajtó elárverez valamit?

Köszönettel:
Ria

pappcs # 2013.03.08. 22:10

Falbala!

Van helye a "pénzbüntetésre" átváltoztatásnak, de azt úgy, hívják, hogy vesztegetés.... :D

Komolyra fordítva, nem lehet átváltoztatni, másodfokon meg ráadásul jogerőre is emelkedett.

ObudaFan # 2013.03.08. 11:46

Ha másodfokon ítélték közérdekű munkára, akkor csak abban az esetben lett volna helye fellebbezésnek, ha elsőfokú felmentő ítéletet változtattak volna így meg.
Pénzbüntetésre változtatni nem lehet.

Falbala # 2013.03.06. 23:50

Segítséget kérnék!
A páromat másodfokon közmunkára ítélték.Én halláskárosult vagyok,és a segítségére szorulok,de ezt nem vették figyelembe. Van erre valami megoldás,pl.a büntetés pénzzel való megváltása,vagy másodfok fellebbezés,bármi?
Köszönöm a segítséget!

ObudaFan # 2011.09.14. 20:46

Felülvizsgálatnak biztos nincs, de még perújításnak is csak akkor, ha olyan bizonyíték merül fel, amely valószínűvé teszi, hogy téged fel kell menteni, lényegesen enyhébb büntetést kell kiszabni, vagy büntetés helyett intézkedést kell alkalmazni, illetve a büntetőeljárást meg kell szüntetni. Törvényesség érdekében bejelentett jogorvoslatnak esetleg lehet helye.

Szegednapfény # 2011.09.14. 15:16

Segítséget kérnék !
I.fok : elítélt összesen egy haragosom „benyögése” alapján közérdekű munkára
Az ítélet kihirdetésekor az ítéletet nem fogadtam el és igénybe kívántam venni a 3 nap gondolkodási időt, be is adtam a fellebbezést ( érdekesség, hogy a bíróság az ítélet indoklásában ezt írta : a rongálást 2007. év május meg nem határozott napján meg nem határozott idejében követték el !)
Ennek ellenére az I. fok jogerősítette az ítéletet ! Ez ellen fellebbeztem, de a II. fok ezt írta: „A Be. 346. § (5) bekezdés c) pontja értelmében nincs helye fellebbezésnek az ítélet tudomásul vételét követően tett jogorvoslati nyilatkozat elutasítása ellen.
Ezt értem, csak az a baj, hogy én nem vettem tudomásul az ítéletet és a bíróság mégis azt mondja ! Hogyan bizonyítsam, hogy a tárgyalás végén én nem vettem tudomásul az ítéletet ? A bíróság úgy próbálta ezt bizonyítani, hogy „ szóban megkereste az ügyészt” ,aki azt mondta, hogy tudomásul vettem…
Perújítási lehetőség vagy felülvizsgálati kérelem lehetséges ?

Ákos80 # 2011.01.25. 15:21

Tisztelt flakinghu!

A következő történés az lesz, hogy a területileg illetékes megyei/fővárosi kormányhivatal igazságügyi szolgálatának pártfogó felügyelői szolgálatától kap majd a bejelentett/bíróságon bemondott lakcímére egy idézést.
A pártfogó felügyelő ezt követően meghallgatja, tájékoztatja Önt a letöltésre alkalmas munkahelyről, munkahelyekről.
Ezt követőn a pártfogó felügyelő által megküldött vélemény alapján hoz az illetékes megyei bíróság büntetés-végrehajtási csoportja egy végzést, melyben kijelöli a munkahelyet, ezt követőn kezdheti meg annak letöltését (minimum heti egy napon köteles, legalább 4 óra időtartamban dolgozni).

Az erkölcsi bizonyítványa tiszta, nyugodtan kikérheti.

Külföldi, meghatározott időtartamú munkavégzés esetén lehetőség van halasztási kérelem benyújtására, ennek időtartama 30+30 nap lehet, igazolást (munkaszerződés) csatolni kell. A pártfogó felügyelő tanácsot ad ebben.

Javaslom, hogy vegye fel a kapcsolatot a megyei/fővárosi kormányhivatal fenti szervével, mert az ítélet jogerőere emelkedésétől viszonylag hosszú idő telt már el, és lehetséges, hogy az Ön felkutatása téves adatok (lakcím) miatt már folyamatban van.

Ha szüksége van rá, a hivatal elérhetőségét meg tudom adni, amennyiben közli, melyik megyében tartózkodik.

ObudaFan # 2011.01.21. 10:54

A bv. bírótól fogsz kapni egy végzést arról, hogy hol kell majd dolgoznod. Amíg ez meg nem jön, nincs tennivalód. Az erkölcsid már tiszta kell, hogy legyen, külföldre mehetsz, csak eleget tudj majd tenni a kötelezettségednek.

flakinghu # 2011.01.21. 00:10

Sajnos pont ez a problémám.

Azon a szövegzeten, amit a hozzászólásban olvashattam,(ennek lényege a levélben is szerepel) kívül nincs semmi konkrét teendő leírva.
A jogerős ítélet kézbesítése óta nem kaptam semmit, sőt a jogerős ítélet kézbesítéséért is nekem kellett ugrálnom a központi bíróságon...(bár ez mindegyis)
Szóval merre tovább, tudja valaki?

Köszönöm!

Gabicsek # 2011.01.20. 17:52

Btk.
A közérdekű munka
49. § (1) A közérdekű munkára ítélt köteles a részére - a bíróság ítéletében - meghatározott munkát végezni. Az elítélt személyi szabadsága egyébként nem korlátozható.
(2) Közérdekű munkaként olyan munka végzése határozható meg, amelyet az elítélt - figyelemmel egészségi állapotára és képzettségére - előreláthatóan képes elvégezni.
(3) A közérdekű munkát az elítélt - ha jogszabály másként nem rendelkezik - hetenként legalább egy napon, a heti pihenőnapon vagy a szabadidejében díjazás nélkül végzi.
(4) A közérdekű munka tartamát órákban kell meghatározni, legkisebb mértéke negyvenkettő, legnagyobb mértéke háromszáz óra.
50. § (1) Ha az elítélt a munkakötelezettségének önként nem tesz eleget, a közérdekű munka, illetőleg ennek hátralévő része helyébe szabadságvesztés lép. Ezt a szabadságvesztést fogházban kell végrehajtani.
(2) A közérdekű munka, illetőleg ennek hátralévő része helyébe lépő szabadságvesztést úgy kell megállapítani, hogy hat óra közérdekű munkának egy napi szabadságvesztés felel meg. Az átváltoztatás után fennmaradó közérdekű munkának egy napi szabadságvesztés felel meg.
(3) A közérdekű munka helyébe lépő szabadságvesztés két hónapnál rövidebb is lehet.

Gondolom, az ítéletben le van írva, mit kell tenni. Érdeklődj utána, mielőtt lecsuknak.

flakinghu # 2011.01.20. 17:14

Kedves fórumozók!

Helyzet:
Közokirathamisítás bűntett miatt 72 óra közérdekű munka büntetést szabtak ki rám.
Az ítélet jogerős és végrehajtható november eleje óta.

Kérdésem:

  • mikor várhatok(várhatok egyáltalán?)valamilyen levelet vagy információt a további teendőkről?
  • munkahely váltás okán, kapok-e már tiszta erkölcsi bizonyítványt?
  • külföldre mehetek-e huzamosabb időre (3-4 hónap)?

Válaszokat előre is köszönöm!